Антикорупционна стратегия: До 2020 г. по-малко дребна корупция, ще се разглеждат и анонимни сигнали

Меглена Кунева, вицепремиер и правосъдният министър Христо Иванов ще представят антикорупционната стратегия

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева, вицепремиер и правосъдният министър Христо Иванов ще представят антикорупционната стратегияДо 2020 година България трябва да се превърне в държава, в която дребната корупция е ограничена в значителна степен до средните за Европейския съюз равнища, корупцията по високите етажи не остава безнаказана, антикорупционните институции работят ефективно и имат реален превантивен ефект върху корупционните прояви, а възприятията и опитът на граждани и фирми за нивата на корупцията в България са намалени в значителна степен. 


Това е част от мерките предвидени в антикорупционната стратегия, която правителството ще приема следващата седмица. Днес документът ще бъде представен от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов. Той е качен в портала strategy.bg като оттам се вижда, че съдържа шест приоритета, към които са разписани и конкретни мерки.


Предвижда се вицепремиер да се превърне в национален координатор за антикорупцията. Така щяло да се подчертае значимостта на тези политики и ще се гарантира необходимия политическия ангажимент към тях.
На подчинение на координатора, ще има и национален съвет по антикорупционна политика, който ще бъде "междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на антикорупционните политики".


Основните задачи на съвета ще включват изготвяне на националните стратегически документи, програми и планове за превенция и противодействие на корупцията, изработване на промени в законодателството и други. Към съвета ще работи граждански съвет, който ще осигурява постоянен институционализиран диалог с гражданското общество по проблемите на борбата с корупцията. 


Освен това ще бъде създаден и поредният антикорупционен орган, който ще обединява функции на различни досега съществуващи институции. Основната му задача ще е да проверява имотното състояние и конфликта на интереси. В стратегията е разписано, че това ще наложи закриване и преобразуване на съществуващи органи и звена Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и др.


Органът ще анализира подадените имотни декларации и тези за конфликт на интереси и ще разработва системи за проверка на почтеността (интегритета) и методологии за оценка на риска от корупционно поведение. 


На четвърто място ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности


Ще бъдат разширени и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство.


В сряда в парламента Кунева заяви, че това не е "копи пейст" на модела от Румъния, а документа следва българския опит. "Румъния е различна държава с различна история през тези последни десетилетия", заяви още Кунева.  


Наскоро правителството се отказа от идеята на правосъдния министър Христо Иванов за независимо звено за антикорупция и възприе предлаганото от главния прокурор Сотир Цацаров такава институция да съществува към прокуратурата и лично Цацаров да я ръководи.


Тогава Иванов поясни, че правосъдното ведомство ще се опита да се фокусира върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта.


В стратегията е записано,


че ще се увеличат обстоятелствата, които хората ще трябва да декларират в имотните и декларациите за  конфликт на интереси,


като ще се включат допълнителни критерии за икономическа зависимост и свързани лица (в това число лицата във фактическо съпружеско съжителство), както и ясно формулиране и подробни указания за конкретните обстоятелства, които следва да бъдат декларирани. 


Приоритет е справяне и с "изборната корупция" и тази в МВР и съдебната власт. За целта ще има промени в изборния кодекс, които не са описани."Целта е да се отстранят манипулациите и грешките при преброяването на бюлетините; възможностите за натиск върху избирателите от страна на местни политически и икономически фактори; конфликта на интереси в работата на основните участници в изборния процес (кандидати, членове на комисии, застъпници, наблюдатели, представители на партии и коалиции, анкетьори, представители на местната власт)", пише в документа.


За справяне с корупцията в МВР и съдебната власт се предвижда единния корупционен орган да проверява декларациите, да има ротация на служителите, работещи на рискови за корупция места, както и разширяване на мандатните длъжности, да бъде уредено осъдените за корупция да връщат получените при напускане на службата обезщетения.


За справяне с


дребната корупция, която според документа е толкова разпространена, че се е превърнала в норма,


се предвижда разработването на система за обработване на сигнали от гражданите и бизнеса - не е конкретизирано кой орган ще отговаря за това. Предвижда се уреждане на нормативно задължение за разглеждане на анонимни сигнали, които съдържат достатъчно данни за идентификация на нарушителя и нарушенията, които е допуснал.


Според действащото законодателство анонимните сигнали не се разглеждат. "Това решение не отчита факта, че често сигнализиращите са служители на съответната администрация, които се притесняват да разкрият самоличността си под страх от репресия, а в същото време разполагат с подробна и конкретна информация, която проверяващите не биха могли да установят при липса на съдействие от съответната администрация", пише в документа. 


Ще бъде създадена и поредната гореща линия. Шестият приоритет, разписан в документа, предвижда да се създаде среда на нетърпимост към корупцията.


За целта ще бъдат разработени кампании, ще бъдат раздавани и парични награди на граждани и длъжностните лица, които са подали сигнали за корупция, довели до ефективни присъди или санкции на уличените лица. Ще има и фонд за награждаване на разследващи журналисти в областта на корупцията. 


"Стратегията е основана на разбирането, че корупцията е основна заплаха за демокрацията в България. Тя разрушава правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката. Особено опасна е корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки. Необходимостта от приемане на нова антикорупционна стратегия е обусловена преди всичко от очакванията на българското общество за постигане на осезаеми резултати в борбата с корупцията", пише в началото на документа. В него е отбелязано, че не се предлага "изчерпателен каталог" от мерки, а се фокусира върху онези "ключови мерки, прилагането на които може да има по-решителен антикорупционен ефект", пише в документа.


Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  вицепремиер да се превърне в национален координатор
  национален съвет по антикорупционна политика
  ще работи граждански съвет
  антикорупционен орган, който ще обединява
  ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено


  За мен правосъдният министър е най-добрият, но въпреки това тази стратегия ми прилича на...........

  Поредното разкриване на чиновнически места и нищоправене

  15.02.1989 - 07.02.2018
 2. 2 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Точно пък Кунева... А едрата да си продължава!? "Румънския модел бил неприложим у нас"- М. Кунева (Пръмова), ама това не било истина.
  Шубе ви е от кирливите ви ризи и далавери ли? Наистина ли мислите, че схемите ви са вечни?

 3. 3 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело


  [quote#0:"Заглавието"]Антикорупционна стратегия: До 2020 година по-малко дребна корупция, ще се разглеждат и анонимни сигнали [/quote]
  Никъде в статията не прочетох за "анонимните сигнали", но... НЕ БИХ СЕ УЧУДИЛ.
  Ако предложението излиза от Меги Кунева, като нищо може да почива на "НАЙ-ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ", проверени и изпитани още във времената на "Голямата Чистка" в Сталинова Русия от другарите Ягóда, Ежов и Берия!

 4. 4 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#3:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Никъде в статията не прочетох за "анонимните сигнали"[/quote]
  Ха, чак сега излезе пълният обем на статията - прочетох за анонимките!

  Това обаче не променя мнението ми за Кунева(Пръмова) и въобще за лицемерието и манталитета на подобни индивиди!

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А кой, ще разследва гл. Прокурор!

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 865 Неутрално

  "До 2020 година по-малко дребна корупция," големите играчи са важни ,като вкарат няколко съдии и прокурори за по 10 години, тогава ще има напредък .

 7. 7 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#5:"Р. Дражев"]А кой, ще разследва гл. Прокурор! [/quote]

  Гневна тълпа със сопи и винкели. Друг няма смисъл и да го прави!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#5:"Р. Дражев"]А кой, ще разследва гл. Прокурор![/quote]

  Що да го разследват? Той си върши работата перфектно!
  Да си счул някой депутатин да се е оплакал от него?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Корупция има във всяка държава, желанието на индивида на стане богат. Спирачката е ако има на високо ниво осъдени на крайна инстанция затвор, примерно е Румъния с бивш премиерминистър и няколко министри. Рибата се вмирисва откъм опашката, тоест от горните етажи на властта надолу. Примерно в Германия бюджета на всички, извън "тайните споразумения" на министерството за национална сигурност, се публикува онлайн, в Интернет и всеки журналист има достъп. Медията е четвърта власт, така се нарича в Щатите. В българската телевизия много се разкрива, но изглежда липсва интерес от страна на държавна прокуратура. При нас реагират бързо, дори има осъдени българи за измами с ДДС-то, затвора не е както българският

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като чуя "по-малко корупция" в България и ме напушва смях.

 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Разстроено

  Общите бръщолевения на Куневица.
  Няма време за дъра-бъра.
  Тази жена е вредна .

 12. 12 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#5:"Р. Дражев"]А кой, ще разследва гл. Прокурор![/quote]
  Той е безгрешен. Върни се години назад.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 13. 13 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Неутрално

  за пореден път се убеждавам, че ако трябва да се работи - у нас се пише "стратегия", по възможност за след два мандата!
  нещо като "универсалното зарядно за телефони"...

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ще борим дребната, не че не е важно, но едрата ще събори остатъците от тази държава!

 15. 15 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 386 Любопитно

  Това е стратегия?!?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Каква дребна, едра и средна корупция като тя е вредна във всякакви размери.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Точно това е нещото, което аз наричам лайното да си седи, а ние да гоним мухите от него. Първа точка от тази стратегия трябваше да бъде изтеглянето на държавата от икономиката, втора - от регулациите и лицензите, трета - от държавното преразпределение. 90% от големите корупционни скандали са концентрирани в шепата останали държавни фирми и обществените поръчки. Ако всичкото това се запази, кел файда че вече щял да работи телефон за анономни сигнали, или че ще се проведе рекламна кампания за 60 милиона лева, за разясняване на вредата от корупцията...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Докато има неработеща съдебна система корупцията щв се увеличава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  То само с празни приказки /стратегии/ не става. С тези хора в съдебната система, каквото и желание да има няма да се реализира нищо добро

 20. 20 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Гневно

  По времето на Живков имало "малка правда".
  Служещата на чужди интереси Куневица въвежда "малка копрупция".
  Извадете тази жена - комунистическа отрепка от властта!

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Точно.

  Ще обещаем да обещаем да изпълним очакванията, че ще обещеем нови идеи, политики и координация на нищоправене.

  За защита на отбора.

  Тя, Румъния, не е.
  В двор на чужд отбор тя е.

  С "отчуждени" от корупция
  "Европейски" институции.

  Евразийска ако не... една корупция не е,
  Долнокачествена е. Под нивото на кантара.

  Не заслужава коментар.

  В сряда в парламента другарката Цола Другарчева заяви, че това не е "копи пейст" на модела от Румъния, а документа следва съветския опит.

  "Румъния е различна държава с различна история
  през тези последни десетилетия".

  До коментар [#1] от "Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!":

  вицепремиер да се превърне в национален координатор
  национален съвет по антикорупционна политика
  ще работи граждански съвет
  антикорупционен орган, който ще обединява
  ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено

  За мен правосъдният министър е най-добрият, но въпреки това тази стратегия ми прилича на...........

  Поредното разкриване на чиновнически места и нищоправене

 22. 22 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като чета коментарите и осъзнавам, че народът е обезверен тотално. Само че аз в случая не оправдавам народа. Прекалено бързо, прекалено лесно с предава. ако не реве, че няма антикорупционни политики, ще реве кой ги внася. Угодия няма, важното е да се мрънка. И да изглежда сякаш нещата зависят не от нас самите, ами от трети хора.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 23. 23 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вие една "магистрала" не можете да орпавите - та корупцията ли?

  www.soundcloud.com/x2805
 24. 24 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#18] от "today":

  Съдебната система съвсем целенасочено е поставена в това положение - за да направи властниците недосегаеми.
  Завъртането от румънския модел за борба с корупцията към някакъв германски и холандски, които огласи г-н Борисов, е краят и на говоренето по темата.

 25. 25 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Как се изкоренява нещо, което се приема за нормално ... фундаментален въпрос за тия географски ширини касаещ още много други сфери на живота.
  Кой ще ги подава тия сигнали, като то на никой не пречи и всеки иска да се облажи от тая работа? Със забрани, глоби и съдебно гонене ефекта също ще е минимален. Трябва да се обърне начина на мислене на хората. Първо трябва да почнат да мислят като общество, а не като индивиди. После да поставят общественото благо ако не пред личното то поне на равно и от там да разберат, че такива постъпки могат да им помогнат на тях лично, но съсипват обществото като цяло, а от това пряко и косвено ще страдат и те и техните деца.

 26. 26 Профил на todoriadis
  todoriadis
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Доста е смислена стратегията, съобразена с обективните обстоятелства. Наистина, на първо четене е гадно да има анонимки, но замислете се кой би посмял да дава сигнали за такива неща? Малко хора. А нали целта е да се пресече корупцията, масовите практики? Ако анонимния сигнал го проверят съвестно, няма значение, че човекът, който го е подал, не е рискувал много.

 27. 27 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Ще се борят с дребната корупция, а едрата, едрата е проблема на България.Затворите са пълни с кокошкари,като издръжката им тежи на данъкоплатеца.Говорят за реформи в съдебната система , за промяна в конституцията.Дори и това да се направи , промяна няма да има ако корумпираните кадри са вътре -като Чиналова, Ченжиев и много други.Системата има нужда от лустрация.Докато се начудят, инвестициите ще отидат в Румъния, а нашите деца ще мият чинии по света.

 28. 28 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "jeanne_dark":


  [quote#27:"jeanne_dark"]Говорят за реформи в съдебната система , за промяна в конституцията.[/quote]

  Може ли да назовете някои, които на вас ви се искат.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 29. 29 Профил на krum_donev
  krum_donev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Все отнякъде трябва да се почне. Ако слушат мрънкалата по форумите, значи нищо да не направят, щото някои хора все са недоволни. Ами няма да е лесно за много хора, ама мен лично нищо не ме плаши, щото не съм зависим от корупционни практики. Така че да започват. Кунева много пъти е показвала характер, вярвам че и този път ще е твърда. Желая успех!

 30. 30 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изначално сбъркана концепция. Съзнателно или от некомпетентност няма никакво значение. Резултатите ще бъдат плачевни. Няма "дребна" и "едра" корупция. Голямо писане на анонимни сигнали ще падне. Особено между "приятели" и "съседи". Този филм вече сме го гледали при "социализъма". Кунева също го е гледала. Остава да възстановим кварталните ОФ организации и отрядниците. Ще се създадат идеални условия за отстрелването на неудобните политически опоненти на управляващите. От километри личи неистовия страх от "румънския" модел, който не се занимава с "кокошкари", каквито има навсякъде, а вкарва в затвора, премиери и министри.

 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "subaru":


  [quote#30:"subaru"]От километри личи неистовия страх от "румънския" модел, който не се занимава с "кокошкари", каквито има навсякъде, а вкарва в затвора, премиери и министри.[/quote]

  Добре, а това не засяга ли именно премиери и министри?

  "На четвърто място ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности. "

  Вие какво конкретно ще предложите, апропо?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Признавам си, че за мен, малко тежка, да не кажа тромава ми се вижда тази схема.
  А по четвъртата точка, звеното между прокуратура, ДАНС и МВР, някак ми се струва че няма да работи и не за друго, а защото всеки в това звено ще си има свой началник, министър и съответно виждане и теза как да се случват нещата. И нали знаем, че много баби, хилаво дете.
  В този аспект румънския вариант ми се струва по-работещ, защото като има един орган и началник, отговорни за тази работа, те няма с кого да се оправдаят ако няма или резултатите са слаби.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Кунева сама себе си няма ли да помоли да я разследват за едра корупция с Ферхойген и с колко акции се е сдобила на Париба?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#29] от "krum_donev":


  [quote#29:"krum_donev"]Все отнякъде трябва да се почне. Ако слушат мрънкалата по форумите, значи нищо да не направят, щото някои хора все са недоволни. Ами няма да е лесно за много хора, ама мен лично нищо не ме плаши, щото не съм зависим от корупционни практики. Така че да започват. [/quote]

  И аз съм на това мнение, единствено ме притеснява внасянето на някаква, според мен изкуствена сложност в организацията и необходимостта от тежко синхронизиране на действията.
  Но когато някой ( в случая да речем Кунева) е натоварена с отговорност, трябва да си тегли каруцата.

 35. 35 Профил на todoriadis
  todoriadis
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "subaru":

  И как видяхте всичко това, като още не сте прочели стратегията даже?

 36. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Слушах е Кунева,много ме напрегна,нищо не разбрах.Дано тя си разбира какво мисли да прави.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#27] от "jeanne_dark":


  [quote#27:"jeanne_dark"].Говорят за реформи в съдебната система , за промяна в конституцията.[/quote]

  До коментар [#28] от "stupid_american":


  [quote#28:"stupid_american"]Може ли да назовете някои, които на вас ви се искат.[/quote]

  Извинявам се че се намесвам, но ако говорим за промяна в конституцията, която , според мен ще промени нещата. аз мисля, че трябва да се намалят мандатите на висшите магистрати, прокурори и членове на ВСС, кандидатурите да се предлагат от гилдиите ( например ССБ, СП) и ние да ги избираме мажоритарно. Това може и да съвпада с някакви местни или други избори, за да не се харчат пари - централните на общи, локалните на местни и така ще може ние, хората които им плащаме заплатите и всичките разходи, да ги контролираме.
  И още една мярка според мен би помогнала, когато ни осъдят в Страсбург и ни глобяват, тези пари да се удържат от бюджета на съответната виновна организация (съд, прокуратура или друго ведомство), а не както например е положението в момента, най-калпавата система, правосъдната, заради която освен всички беди за нас и държавата и заради която плащаме огромни глоби, да има нахалството чрез ВСС, да иска увеличение на бюджета, за да си вдигнат заплатите.
  На всякъде по света, заплата е функция на работата и като недоверието към системата е 94% ( т.е. безобразна работа) за какво увеличение може да става дума, според мен нещата са стигнали до уволнение поради несправяне.

 38. 38 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#31] от "stupid_american":

  Здравейте! Няма да предлагам нищо. То отдавна е предложено и е действащо от 8 години /а и в момента/ законодателство. Само че не се изпълнява. Защо ли? Една от причините е, че малко се чете в тази държава, а когато се чете понякога трудно се разбира написаното. Сигурен съм, че знаете кои са и другите причини
  ЗДАНС
  Глава втора.
  ДЕЙНОСТИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, свързани със:
  4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности;"

  Това което Вие сте цитирали не означава нищо друго освен пожелание, че компетентните/цитираните - прокуратурата, ДАНС и МВР /, за това органи трябва да си изпълняват законовите задължения и правомощия, които апропо, и сега са такива.
  Успешен ден!

 39. 39 Профил на ragnos
  ragnos
  Рейтинг: 221 Неутрално
 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsvetko_51":

  ++++++. И не само. Те си имат своите законови правомощия и задължения, които просто трябва да изпълняват. Вижте моят коментар № 38 в отговор на колегата.

 41. 41 Профил на krum_donev
  krum_donev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#34] от "tsvetko_51":

  Ако е просто пък скоро ще стигнем до въпроса, който си зададоха румънците: "Кой ще пази пазачите?"

 42. 42 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "todoriadis":

  Уважаеми колега прочел съм я много внимателно, и не само нея. А Вие би било добре, ако не сте я прочели да следите също много внимателно коментарите на Кунева. Разбира се нещата търпят развитие. В една или друга посока. Ще видим.

 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "subaru":

  Тоест, според вас (от втория ви пост, обаче), всичко си го има на книга, следователно стратегии като тази от статията са контрапродуктивни. Аз не съм толкова сигурен, че всичко си е написано, макар вероятността да е голяма, но при положение, че нещата очевидно не работят, не виждам какъв е проблемът да има подобна стратегия. Не видях по някакъв начин да имате консистентност в двата си поста: първият беше конкретно недоволство от стратегията, че не правела нищо, вторият - че едва ли не всичко си е на мястото, следователно няма нужда от стратегия.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "subaru":


  [quote#30:"subaru"]Голямо писане на анонимни сигнали ще падне. Особено между "приятели" и "съседи". Този филм вече сме го гледали при "социализъма". Кунева също го е гледала. Остава да възстановим кварталните ОФ организации и отрядниците.[/quote]

  Още една вметка по единствената ви конкретна забележка към стратегията. Според мен не е доста контрапродуктивно да се разсъждава по този начин. Вижте какво се получава: значи, опитваме се да спасим България от корупция, обаче същевременно признаваме, че българинът поголовно е склонен на безчестия, доноси и т.н. Изнчално мисленето ви е пораженческо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 45. 45 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "stupid_american":

  Не. Стратегии са нужни. Особено грамотно написани. Но не трябва да бъдат "претоплени манджи",които 8 годишната вече практика показа, че не работят така както се очаква. Това за лицата заемащи висши държавни длъжности. А за анонимните сигнали, не случайно и в НПК и в АПК императивно е записано, че те просто не се разглеждат.

 46. 46 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#44] от "stupid_american":

  Квалификациите не са продуктивен начин на диалог. Въпрос на избор.

 47. 47 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#45] от "subaru":


  [quote#45:"subaru"]Не. Стратегии са нужни. Но не трябва да бъдат "претоплени манджи",които 8 годишната вече практика показа, че не работят така както се очаква.[/quote]

  И може би е тук моментът да попитам пак: какво предлагате вие?
  [quote#45:"subaru"]А за анонимните сигнали[/quote]
  Нали ви е ясно, че очевидно ще се търсят и други доказателства, само анонимният сигнал няма да е достатъчен.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Ето ви една добра антикорупционна стратегия: чиновникът "пешо" в общината "х" получава държавна заплата от 1200 лева по фиш за 10 години. Не декларира други доходи и съответно не е платил данъци. Със спестените пари си купува 2 апартамента, 2 коли и му остават няколко десетки хиляди евро излишни. Не ви ли смущава нещо в калкулацията?

  Евроатлантида
 50. 50 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пак познатото старо:слушай ме какво ти говоря, не ме гледай какво правя.

 51. 51 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#8:"Freedom of Speech"]А кой, ще разследва гл. Прокурор!- цитат на коментар #5 от “Р. Дражев”

  Що да го разследват? Той си върши работата перфектно!
  Да си счул някой депутатин да се е оплакал от него?[/quote] Да, чул съм и съм видял дори и това беше Волен Сидеров, срещу когото беше зле скроено и зашито с бели конци нескопосано обвинение за удар с юмрук на полицай и само за два часа Цацаров поиска и свали имунитете на Волен Сидеров под медиен натиск. От предварителните показания стана известно, че от присъствалите 22 човека, заедно с мнимия пострадал полицай, 19 са писали черно на бяло, че не са видели никой никого да удря, а само трима – мнимият пострадал и двамата му колеги и приятели от Трето РПУ – Варна, са видели. От тогава мина повече от година и нищо, пълно мълчание. Защо?! Може би не са успели през това време да „убедят“ служителите от аерогара Варна да променят показанията си и да пишат, че са видели Волен Сидеров да удря полицай?! Ето как в България се раздава медийно правосъдие и някои хора искат да се дадат извънредни пълномощия на главен прокурор, изпълняващ поръчки на ББ и ГЕРБ?!

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  [quote#2:"tademan"]А едрата да си продължава!? "Румънския модел бил неприложим у нас"- М. Кунева (Пръмова), ама това не било истина. [/quote]

  Вчера в Румъния са осъдили най-големия бизнесмен затова, че финансирал политически кампании, срещу което си получавал рентата под формата на евтин газ, който държавният газов монополист му доставял за торовите заводи. С уточнението, че това било "само" до мига, в който ЕС ги наказал за скрити държавни помощи, а МВФ поискал парите да отиват за изплащане на натрупаните държавни дългове, вместо в частни джобове.

  Тоест какво правим? Всеки път едно и също: газим свободния пазар, газим вътрешния европейски пазар, преразпределяме държавни ресурси със златния пръст, влизаме в регулярни конфлитки с ЕС на тази тема. Накрая голямото утешение, че Николае Йонеску щял да лежи 2 години в затвора, като вече е завлекъл 2 милиарда евро.

  Четеш Румъния, разбираш България. Само където тук не е Николае Йонеску и Мирча Джеона. Тук са Богомил Манчев и Р.Овч., Красу Фронтиеро и някой си друг, Ковачки и Христозов, Софиянски и Маджо, Южен поток (КТБ, Пеевски) и Ахмед Доган.

  Всичките хубавци все на държавна ясла...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 53. 53 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За да се случи промяна, трябва закон за лустрацията. Докато дърти комунисти и ДС сътрудници работят в съда, прокуратурата, комисиите и навсякъде по високите етажи на врастта, подобни стратегии са абсолютно безполезни. Това е отчитане на дейност за пред ЕК, нищо друго.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  не виждам кръгла маса в списъка... не става

 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#47] от "stupid_american":

  Очевидно нямате представа къкъв ресурс/финансов, административен и времеви/ ще се пропилява нахалос за проверката на всеки/ще бъдат стотици хиляди/ анонимен сигнал.
  Още веднъж: Не може с апломб да се представя нещо, като току що измислено в "стратегия", а то да си съществува от 8 години в действащото в страната законодателство/борба с "корупционни прояви на лица заемащи висши държавни длъжности" - чл. 4 ал. 1 т. 4 от ЗДАНС/, само че очевидно работещо изключително трудно. Най - много някой кмет или кметски наместник осигурил омекнали крактавици за детската градина/Тетевен/, да се е хванал в мрежата. В същото време да твърдиш, че "румънският модел"/който работи и дава резултати и то какви/ е непроложим в Бг.

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#17:"cinik"]телефон за анономни сигнали[/quote]
  а стига бе, че то изобщо възможно ли е такова животно

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  "Кунева заяви, че това не е "копи пейст" на модела от Румъния, а документа следва българския опит."

  ма тъй бе, в доносите що исторически опит имаме... тук доносче, там прокурорче, весело да става

 58. 58 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!":


  [quote#1:"Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!"]За мен правосъдният министър е най-добрият, но въпреки това тази стратегия ми прилича на...........

  Поредното разкриване на чиновнически места и нищоправене[/quote]
  Поредното разкриване на чиновнически места и нищо праване....................бих добавил и симулиране на дейност.

 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":
  [quote#17:"cinik"] а ние да гоним мухите от него. Първа точка от тази стратегия трябваше да бъде изтеглянето на държавата от икономиката, втора ...[/quote]
  Добре, за повечеот неща. Нека видим 3 примера
  1)АЕЦ-Козлодуй. Да вземем да я харижем ан някой честен частник, за да се намалят злоупотребите там? В "англосаксонска" Англия държавата посторява атомни централи, и после ги дава за стопанисване на частни компании срещу 20% от стойността. Така ли да постъпим и ние?
  2)КТБ-1000% частна. И ако всико държавно се раздържави, ще се намерят за в бъдеще пари от министерства, общини и ведомства, с които да се надуе бъдещ банков балон... И да се повтори цялата история.
  3)Сметоизовзването в Сф.-от Титан-приближен на ББ. Частник, консеционер, спечелил конкурс, но искащ 4-5 пъти по-скъпо от общинското сметопочистване в Благоевград.
  Когато няма възмездие, и корупцията е правило, и частната собственост става ТОКСИЧНА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  ами не може същите хора ,които 50 години са правили далавера ,сега да правят антикорупционен комитет да проверява останалите ,трябва да има първо лустрация ,после да назначат само млади и необременени кадри ,за да проверяват те ,а не дъртите хиени винаги да са навсякъде

 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Най точния коментар до сега

  [quote#17:"cinik"]Първа точка от тази стратегия трябваше да бъде изтеглянето на държавата от икономиката, втора - от регулациите и лицензите, трета - от държавното преразпределение. 90% от големите корупционни скандали са концентрирани в шепата останали държавни фирми и обществените поръчки.[/quote]
  Изтегляне на държавата от икономиката(приватизация) и от регулациите и лецензите(с тяхното премахване/облекчаване) е ясно.
  Но как виждаш товаизтегляне от държавното преразпределение ?

 62. 62 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#22] от "stupid_american":

  Напротив-народа(тук) е здраво стъпил на земята и не лети в облаците.
  С тази безмислена стратегия,ще стане както с всичко досегашни стратегии до сега т.е нищо.
  Ако се иска наистина да има реален резултат,трябва да се направи това :
  [quote#17:"cinik"]Точно това е нещото, което аз наричам лайното да си седи, а ние да гоним мухите от него. Първа точка от тази стратегия трябваше да бъде изтеглянето на държавата от икономиката, втора - от регулациите и лицензите, трета - от държавното преразпределение. 90% от големите корупционни скандали са концентрирани в шепата останали държавни фирми и обществените поръчки. Ако всичкото това се запази, кел файда че вече щял да работи телефон за анономни сигнали, или че ще се проведе рекламна кампания за 60 милиона лева, за разясняване на вредата от корупцията.[/quote]
  Плюс закон за лустрацията и ръмунски съд и прокоратура.
  Та ти сам ми кажи кое би било по ефективно-предложението на Пръмова или това което съм написал......................мисля че и двамата знаем отговора.

 63. 63 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нова стара професия: ДОНОСНИК.
  Комунистическа класика.

 64. 64 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#29] от "krum_donev":

  Пръмова наистина много пъти е показала характер............например в трърда в сикането си че "нямаме нужда от ръмунски съд и прокоратура" и в приемането на безмислени стратегии и декларации.
  То от БКП кадър какво има да очакваш освен некдърност,тупане в гърдите и катастрофални ниски резултати.

 65. 65 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Че кой ще ви чака до 2020 година?

  За какво ви е НОВ антикорупционен орган? - поредния чиновнически нищоправещ сбироток от роднини и сервилни хора, дето без конкретно позвъняване и поръчка - няма да свършат абсолютно нищо.

  Парите са кръвта на икономическата система. Просто е. Следете ги, вижте къде отиват, как текат, къде се концентрират...

  Европроекти, обществени поръчки, енергетика, държавна собственост - ето ви сферите с огромна корупция.

  А не ДАНС да ми разследва доставчици на хранителни продукти в детска градина заради високи цени...

  Не, вие не сте идиоти! Вие сте хитри, лукави и присмехулни. Всичко е умишлено.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 66. 66 Профил на bate_boby
  bate_boby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "да се създаде среда на нетърпимост към корупцията"
  Точно с нетърпимостта сме много зле. Как се създава нетърпимост? Според мен е невъзможно да има нетърпимост към корупцията у един народ, който е дресиран да търпи. За основната част от народа е напълно нормално:
  - биографиите на политици, съдии и т.н. да започват от 1990 г.
  - от екрана да телевизора да ни поучават офицери от Държавна Сигурност
  - социалистическата партия постоянно да повтаря, че е "столетница"
  - "десен" политик да е бил партиен секретар на Окръжен Народен Съвет или да е приет в БКП още във ВУЗ (по-възрастните знаят какво значи това) или ...
  По-младите, а и не само те ще кажат: докога ще се ровим в миналото. За съжаление у нас непрочетеното минало ще ни държи като тежка котва за дъното. Всички опити за борба с корупцията ще се сблъскват с тежките зависимости. И с нашата търпимост и одобтение.

 67. 67 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не ви ли звучи всичко това като решения на някой конгрес на БКП? Много думи и пожелания, ще се анализира... ще разработи стратегия... и накрая нищо.
  Искаме конкретни действия СЕГА, не план за следващата петилетка!

 68. 68 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Успех! Стискам палци! Реформа сега или никога! И 10% от тези пожелания да се сбъднат ще е огромен успех.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  А какво ще стане с едрата корупция?

 70. 70 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#16] от "Танас":

  така е, вредна е Това са термини, които са преведени от английски. Дребната е т.н. petty corruption и е различна от административната корупция. Мисля, че Розе-Акерман го беше дефинирала това в една статия от 1989г. или по-рано. Политическата корупция също е различно нещо. Всеки вид корупция изисква различен пакет от мерки срещу него. Така като гледам извадката от стратегията има разни полезни неща. Само че аз съм песимист, защото ние българите много успешно успяваме да покварим дори и най-стабилната система

 71. 71 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поредният кьорфишек.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 72. 72 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 402 Весело

  Весела Стратегия....Почват отдолу нагоре....
  1-во дребните риби...Големите после...

  Кога? Ами сега пък Кога!!???...Когато можем....

 73. 73 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 221 Весело

  А едрата корупция кога? Сега като РъБъ и ГЕРъБъ са във властта, защо не напират да се разследва бисероф, мая костинбродска, биячите на Октай, както и бездействието на цацата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK