Антикорупционна стратегия: До 2020 г. по-малко дребна корупция, ще се разглеждат и анонимни сигнали

Меглена Кунева, вицепремиер и правосъдният министър Христо Иванов ще представят антикорупционната стратегия

© Юлия Лазарова

Меглена Кунева, вицепремиер и правосъдният министър Христо Иванов ще представят антикорупционната стратегияДо 2020 година България трябва да се превърне в държава, в която дребната корупция е ограничена в значителна степен до средните за Европейския съюз равнища, корупцията по високите етажи не остава безнаказана, антикорупционните институции работят ефективно и имат реален превантивен ефект върху корупционните прояви, а възприятията и опитът на граждани и фирми за нивата на корупцията в България са намалени в значителна степен. 


Това е част от мерките предвидени в антикорупционната стратегия, която правителството ще приема следващата седмица. Днес документът ще бъде представен от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов. Той е качен в портала strategy.bg като оттам се вижда, че съдържа шест приоритета, към които са разписани и конкретни мерки.


Предвижда се вицепремиер да се превърне в национален координатор за антикорупцията. Така щяло да се подчертае значимостта на тези политики и ще се гарантира необходимия политическия ангажимент към тях.
На подчинение на координатора, ще има и национален съвет по антикорупционна политика, който ще бъде "междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на антикорупционните политики".


Основните задачи на съвета ще включват изготвяне на националните стратегически документи, програми и планове за превенция и противодействие на корупцията, изработване на промени в законодателството и други. Към съвета ще работи граждански съвет, който ще осигурява постоянен институционализиран диалог с гражданското общество по проблемите на борбата с корупцията. 


Освен това ще бъде създаден и поредният антикорупционен орган, който ще обединява функции на различни досега съществуващи институции. Основната му задача ще е да проверява имотното състояние и конфликта на интереси. В стратегията е разписано, че това ще наложи закриване и преобразуване на съществуващи органи и звена Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и др.


Органът ще анализира подадените имотни декларации и тези за конфликт на интереси и ще разработва системи за проверка на почтеността (интегритета) и методологии за оценка на риска от корупционно поведение. 


На четвърто място ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности


Ще бъдат разширени и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство.


В сряда в парламента Кунева заяви, че това не е "копи пейст" на модела от Румъния, а документа следва българския опит. "Румъния е различна държава с различна история през тези последни десетилетия", заяви още Кунева.  


Наскоро правителството се отказа от идеята на правосъдния министър Христо Иванов за независимо звено за антикорупция и възприе предлаганото от главния прокурор Сотир Цацаров такава институция да съществува към прокуратурата и лично Цацаров да я ръководи.


Тогава Иванов поясни, че правосъдното ведомство ще се опита да се фокусира върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта.


В стратегията е записано,


че ще се увеличат обстоятелствата, които хората ще трябва да декларират в имотните и декларациите за  конфликт на интереси,


като ще се включат допълнителни критерии за икономическа зависимост и свързани лица (в това число лицата във фактическо съпружеско съжителство), както и ясно формулиране и подробни указания за конкретните обстоятелства, които следва да бъдат декларирани. 


Приоритет е справяне и с "изборната корупция" и тази в МВР и съдебната власт. За целта ще има промени в изборния кодекс, които не са описани."Целта е да се отстранят манипулациите и грешките при преброяването на бюлетините; възможностите за натиск върху избирателите от страна на местни политически и икономически фактори; конфликта на интереси в работата на основните участници в изборния процес (кандидати, членове на комисии, застъпници, наблюдатели, представители на партии и коалиции, анкетьори, представители на местната власт)", пише в документа.


За справяне с корупцията в МВР и съдебната власт се предвижда единния корупционен орган да проверява декларациите, да има ротация на служителите, работещи на рискови за корупция места, както и разширяване на мандатните длъжности, да бъде уредено осъдените за корупция да връщат получените при напускане на службата обезщетения.


За справяне с


дребната корупция, която според документа е толкова разпространена, че се е превърнала в норма,


се предвижда разработването на система за обработване на сигнали от гражданите и бизнеса - не е конкретизирано кой орган ще отговаря за това. Предвижда се уреждане на нормативно задължение за разглеждане на анонимни сигнали, които съдържат достатъчно данни за идентификация на нарушителя и нарушенията, които е допуснал.


Според действащото законодателство анонимните сигнали не се разглеждат. "Това решение не отчита факта, че често сигнализиращите са служители на съответната администрация, които се притесняват да разкрият самоличността си под страх от репресия, а в същото време разполагат с подробна и конкретна информация, която проверяващите не биха могли да установят при липса на съдействие от съответната администрация", пише в документа. 


Ще бъде създадена и поредната гореща линия. Шестият приоритет, разписан в документа, предвижда да се създаде среда на нетърпимост към корупцията.


За целта ще бъдат разработени кампании, ще бъдат раздавани и парични награди на граждани и длъжностните лица, които са подали сигнали за корупция, довели до ефективни присъди или санкции на уличените лица. Ще има и фонд за награждаване на разследващи журналисти в областта на корупцията. 


"Стратегията е основана на разбирането, че корупцията е основна заплаха за демокрацията в България. Тя разрушава правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката. Особено опасна е корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки. Необходимостта от приемане на нова антикорупционна стратегия е обусловена преди всичко от очакванията на българското общество за постигане на осезаеми резултати в борбата с корупцията", пише в началото на документа. В него е отбелязано, че не се предлага "изчерпателен каталог" от мерки, а се фокусира върху онези "ключови мерки, прилагането на които може да има по-решителен антикорупционен ефект", пише в документа.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK