Местната "машина" срещу неудобни репортажи в Казанлък

Местната "машина" срещу неудобни репортажи в Казанлък

© Анелия НиколоваЖурналистът от казанлъшката телевизия Пресс ТВ Георги Манев, който в рамките на ден и половина се оказа обвиняем и впоследствие без обвинение за всяване на паника, не е единственият представител на медиата, "предупреждаван" от местната власт, прокуратура и полиция. Изпълнителният директор на местната медийна група "Вис виталис" /в която е Пресс ТВ/ Славка Самарска също била привикана в полицията, за да бъде предупредена да не набеждава служители на местната власт, като знае, че са невинни.


Това се разбра днес от репортаж на Нова телевизия, направен във връзка със случая на Манев. Действията срещу Самарска били заради репортаж, посветен на съмнения за нередности при паркирането в града.


Самарска каза, че е била викана в полицията по сигнал на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в който се твърдяло, че журналистът излага твърдения, с които уронва престижа и доброто име на общината. На база на сигнала районният прокурор е издал предписание какво да се направи в полицията и й бил връчен протокол за полицейско предупреждение. В него пишело: "Да не набеждава пред надлежен орган на властта служители на община Казанлък като знае че са невинни, както и да не предоставя неистински доказателства срещу тях".
Пред Нова телевизия кметът Стоянова заяви само, че не е подавала сигнал срещу медиата.


Повод за действията срещу Самарска били серия репортажи за нередности при издаването на талоните за паркиране в града, последният от които в края на януари. Тогава Самарска, която е и шеф на медиите, подала сигнал до прокуратурата. В началото на февруари колегата й Манев прави репортажа за наводнението.


Самарска е била извикана в полицията малко след това. Помислила си, че ще получи информация докъде е стигнала проверката по подадения от нея сигнал. Но вместо това й бил връчен протокола за полицейско предупреждение. Тя била предупредена още, че медиата няма право да всява паника сред населението, в случая заради репортажа за наводнението.


Пред Нова телевизия прокурорът Кръстин Кацаров обясни действията си по случая с Манев и разследването за всяване на паника. "В един момент усетих, че наистина настава паника. обадих се на кметицата Галина Стоянова и я попитах дали има нужда от моята помощ или да си прекарам нормално неделната вечер и да си изпия две бири", заяви той в телефонно интервю.


"Той, както и много други хора, ме попитаха има ли скъсана дига. Отговорих му, че няма такава. Информация за такава скъсана дига имаше само на сайта на Пресс ТВ", допълни и Галина Стоянова.


Не се разбира обаче как прокурорът е усетил, че настава паника, тъй като самият той каза, че не бил гледал репортажите, не бил посещавал и сайта на телевизията, а според него не е имало наводнения. "Манев си избира места, където може да се види вода, аз от терасата си виждах, че няма вода", каза Кацаров.


"Тази медиа не съм я посещавал, не съм следял какво са публикували и никакъв репортаж не съм гледал, просто помолих разследващия незабавно да изтеглят това, което е било.
Журналистите в Казанлък трябва да съобразяват това, което съобщават, какъв ефект ще постигне", допълни прокурорът.


От медиата пък посочват, че въпросната информация за скъсаната дига била с въпросителен знак.


Пред Нова телевизия зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обеща проверка на действията на прокуратурата в Казанлък и по-специално на Кацаров, не само за методите на работа, но и за спазване на етичните правила на магистратите.


"Колеги от страната, от малки населени места, не спират да ми звънят и да разказват за подобни казуси на натиск", коментира вчера пред "Дневник" Георги Манев. В градове, където все някой роднина е на работа в общината или свързано с нея дружество, е много трудно да си критичен към нередностите и да пишеш за тях, допълни той.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Крайно време е журналистте да поемат някакви последствия за невярна, манипулативна информация! Омръзна ми да ни залива тс шок, ужас,лични трагедии,винаги преувеличени .....

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "била привикана в полицията, за да бъде предупредена да не набеждава служители на местната власт"

  е какво толкова, познавам хора с писмени предупреждения че и заплахи...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  В малките населени места е така.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Ей сега излязох на терасата си и не видях никакво мачкане по места на четвъртата власт от изпълнителната и съдебната. Ще се прибирам, че бирата ми се стопли.

 6. 6 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Колеги от страната, от малки населени места, не спират да ми звънят и да разказват за подобни казуси на натиск", коментира вчера пред "Дневник" Георги Манев. В градове, където все някой роднина е на работа в общината или свързано с нея дружество, е много трудно да си критичен към нередностите и да пишеш за тях, допълни той.

  Демокрация,а?Ако си неудобен мафията те "предупреждава".

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "дали има нужда от моята помощ или да си прекарам нормално неделната вечер и да си изпия две бири"

  Е, това е нивото на прокуратурата - повсеместно, като се започне с главния прокурор и се свърши с последния прокурор /апаш/ в малко селище

 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Весело

  Прокурора се обажда на кмета :
  - Ало, имаш ли нужда?
  - Да, голяма...

  смешковци по-места....

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Кмета, даскала и попа...повсеместен феодализъм...
  За това, не се чудете защо демокрацията не може да прекрачи прага ни...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 10. 10 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Затънтен бираджийски затъпял провинциализъм.

  4itatel
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Кметицата да не я преизберат на изборите, че съвсем ще навири нос

 12. 12 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#10:"4itatel"]Затънтен бираджийски затъпял провинциализъм.[/quote]

  Що? В София журналистите са свободни да се пишат по съвест?

 13. 13 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Не ставайте смешковци, рибата се вмирисва от главата, това в Казанлък е опашката.

 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Тая сутрин Благой Рагин, хотелиер и н-к на асоциацията, се ядоса по ТВ, че се говори лошо за черноморието, хотелските услуги, бетона, скъпите чадъри и т.н. От брат си, който живее в щатите, знае, че и там има недостатъци, но никой не ги критикува. Очаквах всеки момент да стане търкал в студиото, защото всички го емнаха, а той йок, няма такова нещо. Казанлъшките журналисти, ако са прави, да отидат при министърката и другаде дето трябва, та на местните онбашии белким им свият сърмите.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  В малките градове цари феодализъм , тук само виждаме един пример за това как съдебната власт се предлага на изпълнителната.

  klimentm
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Абе до колкото видях имаше статия на въпросната медия озаглавена: Скъса се язовирната стена на еди-си-кой язовир?

  И понеже било с въпросителен не трябвало да се притесняват хората. Да обаче аз си мисля, че ако някога си сърбал попарата на скъсана язовирна стена хич няма да ти пука от въпросителния на края на изречението и няма да правиш синтактичен и друг анализ, а вероятно ще се притесниш. Та .. да напишеш такова нещо без да си проверил истина ли е си е и манипулативно и много безотговорно. Действително в търсене на сензацията някои медии се о**рат.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Полицията така ако гонеше и хващаше и престъпниците,цена нямаше да има.

 18. 18 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 328 Весело

  За "спазване на етичните правила на магистратите..." Пак празни приказки. Каква етика в български магистрат?! В съдебната система в България понятия като "справедливост" и "етика" просто не съществуват.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 19. 19 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 434 Весело

  Споменатия Жоро Манев е много свестен човек, имам удоволствието лично да го познавам. Обаче монетата винаги има две страни.
  От едната страна местната "феодална династия" Славка и Васил Самарски. Те са сестра и брат, а самият Васил Самарски е бивш председател на Общинския съвет в Казанлък. От 10 и повече години е несменяем общински съветник от листата на БСП, председател на читалище "Искра", собственик на кабелна телевизия "ПрессТВ" и радио "Вис виталис". Траурна агенция "Танатос" ООД, в която Славка и Васил Самарски имат по равен дял - 50%. Председател на Общинския съвет в Казанлък: мандат 2003 - 2007 г. и мандат 2007 - 2011 г. Под неговото председателство и инициативност на 7 май 2008 година стартира Първият електронен общински съвет в Република България, който и до днес работи в този формат. През 2012 година е общински съветник от БСП и е ръководител на Групата съветници-социалисти.Заместник-председател е на Националната комисия за етика в електронните медии. На заседание на Областния съвет на БСП - Стара Загора на 1 юли 2013 г. Васил Самарски е избран за председател на Областния съвет.
  От другата страна е местната власт, в лицето на кмет, който е от ГЕРБ.
  Ако четете между редовете, ще ви стане ясно, че Георги Манев е най-невинния в цялата ситуация.
  "Когато атовете се ритат, магаретата страдат"
  P.S.
  Ако съм обвинен несправедливо за нещо, обаче в моя защита се изправи някоя .....компрометирана личност, отиде ми и невинността и всичко
  P.S. №2
  Всички биографични и пр. факти по-горе, могат да бъдат намерени свободно в Интернет и не представляват разгласяване на лични данни......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK