Калфин обещава с 40% по-високи пенсии и независим НОИ до 2032 г.

Ивайло Калфин, Министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, Министър на труда и социалната политикаАко промените в пенсионния модел бъдат приети така, както са разчетени в Министерството на труда и социалната политика, до 2028 г. пенсиите могат да нараснат с 40 на сто, а НОИ ще стане независим от държавния бюджет до 2032 г. Това съобщи пред медиите вицепремиерът и ресорен министър Ивайло Калфин, който представи изчисленията на ведомството за това как ще се отразят на приходите и разходите във фонд "Пенсии" отделните мерки - увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, на осигурителната вноска и нарастването на тежестта на всяка година с осигуряване при определянето на размера на пенсията.


Само от увеличението на коефициента, по който се оценява годишният принос към осигуряването, от сегашните 1.1 на 1.5 до 2026 г. пенсиите ще станат с 40 на сто по-високи. При повишаването на възрастта за пенсиониране до 65 г. и стажа до 40 години за мъжете и 37 години за жените, както и с увеличението на осигурителната вноска общо с 4.5 на сто през следващите 12 години, експертите изчисляват, че до 2032 г. НОИ няма да се нуждае от бюджетна субсидия за покриване на дефицита, който сега е малко над 2 млрд. лв. или 2.5% от БВП.


Експертите на НОИ са разработили примерни модели, основани на дългосрочните официални прогнози за инфлацията ,осигурителния доход и други параметри, които показват как ще се променят пенсиите през годините.
Мъж, който сега е на 51 години и се осигурява върху 1200 лв. с 27 г. стаж, ще се пенсионира през 2029 г. на 65-годишна възраст. Пенсията му от НОИ ще е от порядъка на 1085 лв., а отделно ще получи пари от втория стълб. Ако си прехвърли парите за втора пенсия в НОИ, ще получава около 1323 лв.


Мъж на 45 г. с 22 г. осигурителен стаж и 1300 лв. заплата сега, ще се пенсионира през 2035 г. с пенсия между 1500 и 1800 лв.


32-годишна жена, осигурена на 800 лв. днес и 8 години стаж може да разчита, че когато навърши 65 г. и се пенсионира през 2048 г., пенсията й ще бъде 1370 - 1900 лв.


Калфин подчерта, че всички сметки са много условни, защото върху системата влияят различни фактори, включително и политически, но все пак дават представа на всеки какво да очаква.


Той допълни, че предлаганите промени ще се отразят най-благоприятно на по-младите поколения, но пък ще освободят ресурс на държавата, която чрез други програми да помогне на хората с ниски пенсии.


Този месец министърът възнамерява да обсъди идеите си не само с работодателите и синдикатите, но и с представители на всички парламентарни групи. Той вече е разговарял по темата с Патриотичния фронт по тяхна покана. Калфин подчерта, че дискусиите по всеки от 30-те параметъра, за които се предлага промяна, не са приключили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK