Миков: Бедността се превръща в заплаха за националната сигурност

Лидерът на БСП Михаил Миков

© Георги Кожухаров

Лидерът на БСП Михаил МиковБедността е един от най-сериозните ни проблеми днес - тя и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, за изключване на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографски срив и в крайна сметка се превръщат в заплаха за националната сигурност. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в речта си пред делегатите на 48-ия конгрес на партията.


Днес е факт, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, произвеждаща стоки с ниска добавена стойност, износ на суровини, с тежка демографска перспектива и население с намаляваща грамотност, подчерта той. Отбеляза, че България няма индустрия, но има тежки регионални и най-вече социално-икономически диспропорции.


По думите на Миков днес България е без перспектива за работещите, за младите, за дребния и средния предприемач, за интелигенцията и с много, много приказки за "реформи с простащина, издигната в ранг на държавна политика", с нереализирани европейските възможности, със сервилна и комплексарска външна политика.
Според Миков приказките за "реформа", когато се казват от десните, означават: несправедливост при облагането и бюджетните разходи и раздаване на обществени поръчки; отнемане на спестеното за индивидуална пенсия на родените след 1960 г.; политически чистки и партийни назначения; заменянето на върховенството на закона с политически прищевки; блокиране и отказ да се реализира единственият голям проект у нас - "Южен поток".


"Означава и едностранчива външна политика, отричаща националните интереси. Русофобско поведение на президента и правителството, военна лексика и тихо превръщане на България в прифронтова държава", допълни Миков. Посочи, че правителството мълчи за цената на санкциите срещу Русия, които плаща българският индустриалец, млекопроизводител или собственик на хотел, в крайна сметка - всеки български гражданин, при това без компенсации.


Според лидера на БСП управлението днес се свежда до: осигуряване на финансов комфорт на себе си с цената на тежко задлъжняване на държавата; усещане за липса на държавност се видя по време на бедствията, когато седмици хората нямаха ток; страх от поемане на отговорност - правителството не реализира своя политика, защото не знае пътя, а президентът мълчаливо подкрепя тази политика. По думите му управляващите днес толерират няколко големи дружества и монополи и игнорират интересите на дребния и средния предприемач.


"Това е днешното дясно управление. Това не е нито нещо ново, нито пък неочаквано. Това са все неща, които в една или друга форма се повтарят всеки път, когато десницата управлява. Как стана така, че в нестабилната политически година икономическият растеж бе 1.7%, а сега, когато е спокойно, спадна двойно? Честито на протестиращите - умни и красиви - всеки е уреден с някакъв пост", каза още Миков.


Той акцентира и върху неолиберализма - "хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска такива ценности като свобода, справедливост, солидарност". "Неолибералният модел е антидемокрация, форма на власт на олигархията. Това е капитализъм с целенасочено отслабена държава и съзнателно игнорирана социална политика", заяви Миков. По думите му този модел обслужил тесен кръг от лица и жертва идеята за сплотено и интегрирано общество с равноправни членове, в което всеки може да намери възможности за развитието си.


"Свободата без справедливост прави бедните по-бедни и по-многобройни, богатите - по-богати и по-малко на брой. Средната класа изчезва, а перспективата пред хората се ограничава до борба за ежедневно оцеляване", коментира той.


Миков отбеляза, че от 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм - дълбоко невярно и подвеждащо, защото демокрация е възможна и е имало и преди да има капитализъм, а още по-малко необходима за демокрацията е дясната идеология. С лозунга "За демокрация" върнахме капитализма, а преходът можеше да е далеч по-социален, както се случи в други от бившите социалистически страни, но това не съответстваше на интересите на идеолозите му, коментира още той.


Лидерът на социалистите се обяви и за лява Европа. "Днес Сергей е лидер на ПЕС и с нашата категорична подкрепа отива към втория си мандат, защото Европа има нужда от друга политика, от връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме, към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха", заяви той. Заедно с нашите партньори в ПЕС трябва да търсим пътя през растящото неравенство и обществено недоволство от ерозираната социална държава и оформящата се Европа на две скорости, каза още Миков.


Социалната модерна и просперираща държава в България не се реализира, заяви лидерът на БСП. Той изреди няколко причини за това - идейните наследници на онези, които отричаха социалната държава при приемането на конституцията през 1991 г., управляваха през по-голямата част от последните 25 години; защото реституираха, приватизираха, реформираха, урбанизираха, лустрираха и през цялото време обвиняваха комунистите и нашата партия, приела наследството на повече от век борби на българския народ за справедливост и свобода; защото и днес има хора, които перат биографии и хвърлят кал, отричайки живота на своите бащи и майки и създаденото. Днес трябва със самочувствие да кажем: "Стига!", призова Миков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK