Спецзвеното към Цацаров за борба с корупцията започва официално работа (допълнена)

Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Сотир ЦацаровСпецзвено за борба с корупцията  по високите етажи на властта, което ще е на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров започва официално работа от днес. За това стана ясно в петък, когато беше представена стратегията за борба с корупцията.

Тя предвижда освен спецзвеното, да има и орган, който ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и ще следи за интегритета на хората, заемащи високи постове в държавата.


Спецзвеното към Цацаров е създадено след поредното споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Правителството предпочете този вариант (поддръжник на който е и самият Цацаров), отколкото идеята на правосъдния министър Христо Иванов за нов и независим орган.


В звеното ще работят 50 души - прокурори, агенти и разследващи полицаи. То ще се казва Специализирано звено "Антикорупция", ще е част от Софийска градска прокуратура, но ще се помещава в ДАНС.
Досегашното спецзвено за борба с корупцияга се състоеше от трима прокурори и трима следователи, които се подпомагаха от 30 служители на МВР. Новото звено приоритетно ще се занимава с корупцията по високите етажи на властта.


"При положение, че не тръгваме към създаване на независима прокурорска институция, означава, че правим политическия избор да разчитаме на конвенционалната – тази, която съществува и в момента. Това не е политически привлекателният и лъскав избор", коментира в петък правосъдният министър.


Непосредственото ръководство и контрол на звеното ще се осъществява от заместник на главния прокурор, който ще бъде определен от Цацаров. "Той осъществява пряко взаимодействие и координация с директра на дирекция "Противодействие на корупцията" в ДАНС е записано в споразумението за създаване на СЗА.


Кандидатите за членове на СЗА подлежат на предварителна проверка за лоялност, включително и чрез информационните масиви на МВР и ДАНС. Звеното ще работи по преписки и дела, възложени от главния прокурор или по предложение на негов заместник или вътрешния министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK