Цветанов: Обмисля се финансовият министър да е този, който да спира сделки

Цветанов: Обмисля се финансовият министър да е този, който да спира сделки

© Юлия ЛазароваВъзможността главният прокурор да може да спира бизнес сделки за до 48 часа може да отпадне от промените в Гражданско-процесуалния кодекс, но той може да бъде заменен от фигурата на финансовия министър. Това каза пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е вносител на предизвикалите полемики текстове.

В четвъртък Цветанов, с подкрепата на депутати от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт, направи опит да прокара такъв текст с промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха гледани скоростно в правната комисия в НС, а на следващия ден – и в пленарна зала. Тогава обаче ГЕРБ оттегли текста, даващ извънредни права на главния прокурор, но се разбра, че ще опита да ги въведе чрез промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), чрез които да се промени и Законът за съдебната власт.
Сега Цветанов обясни, че текстовете били оттеглени, за да се прецени дали с "тази отговорност" - да спира сделки без съдебен контрол за до 48 часа, да не бъде натоварен финансовият министър. Другата възможност била тези правомощия да останат в ръцете на главния прокурор, но по сигнал от финансовия министър. Министърът пък щял да прави това по информацията, с която разполага. Цветанов каза, че тези текстове щели да важат само в особени случаи. Не отговори обаче на въпроса как ще се разбира, че даден случай е "особен", а на няколко пъти изтъкна, че подобна норма е действала до 1997 г. у нас. По думите му бизнес сделки щели да се развалят за до 48 часа, например в случаи на политическа нестабилност, каквато в момента не съществувала, и даде пример със ситуацията с фалиралата КТБ.
"Ако имахме институции като БНБ със съответния надзор, нямаше да се стигне до ситуацията КТБ. Това означава, че имаме системен проблем. И това, което трябва да направи държавата, е да защити обществения интерес", заяви Цветанов, който така и не отговори как ще се преценява, че интересът на държавата и обществото е застрашен. 
Той определи като "спекулативни" и "опит за внушения" твърденията, че с вкарването на извънредните поправки в законодателството е бламиран правосъдният министър, който от месеци подготвя проекта за мащабна съдебна реформа, който е във финална фаза. От думите му се разбра, че промените в НПК са съгласувани предварително само с финансовото министерство и с депутатите от парламентарните групи, които се подписаха под законопроекта. Цветанов каза, че се е срещнал с Христо Иванов едва в петък, когато ГЕРБ оттеглиха поправката в НПК. На правосъдния министър даде много висока оценка, като каза, че е "изключително коректен" човек, който е много силно мотивиран да продължи напред.
Бившият вътрешен министър отхвърли и твърденията, че с поправката в законодателството се опитва да си спечели прокуратурата, заради делата, които се водят срещу него. "Това няма отношение към моите дела. Моите дела са в съдебната фаза. Няма досъдебни производства, за да съм в очакване прокуратурата да ги прекрати или да не ги внесе в съда", каза той.
Преди Цветанов да влезе в студиото на Би Ти Ви, експерти му поставиха въпроса как при ситуация на временно спиране на дадена бизнес сделка прокурорът ще разграничи интереса на държавата от този на гражданите и техните сдружения. Той така и не отговори на този въпрос.
Съветникът на икономическия министър Владимир Каролев, съдията от Софийския градски съд Иван Георгиев и адвокатът Георги Атанасов се обединиха около мнението, че идеята прокуратурата временно да спира сделки без съдебен контрол е безсмислие.
"Представете си как точно ще стане на практика това. Днес ще има сигурно сто сделки за покупко-продажби на фирми. Как точно главният прокурор ще разбере от тези стотици сделки коя да спре", попита Каролев.
Адвокат Георги Атанасов предупреди, че с поправките в ГПК вече не се говори за правото на главния прокурор да спира сделки, а за прокурор. Това означава, че по тази тема ще се търси решение във всяка прокуратура и всеки районен съд в страната. "Вие представяте ли си как на един прокурор му хрумва, че сделката за държавния дълг застрашава националния интерес, независимо че Министерският съвет я е одобрил? Дори главният прокурор не може да се намеси в такъв момент", аргументира се той. 
"Струва ми се, че това е част от сценария да се възпрепятства опита на правосъдния министър да направи нещо в съдебната система", каза Атанасов, който определи опитът като "юридическа неграмотност". Според него това е опит "да се въведе още един системен играч в стопанския хаос, който съществува".
"Това, което се опитва да се въведе, е държавата да бъде приравнена с малолетните и слабоумните", коментира на свой ред съдия Иван Георгиев. Той даде пример, че сега прокурорът има подобни извънредни правомощия, когато става дума да се защити интереса на някое дете или на човек, който е с психически проблеми.
Владимир Каролев допълни, че тези текстове няма как да заработят. Определи ги като популизъм и посочи, че така и не се е разбрало кой ги е предложил. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK