Образователната комисия отхвърли искането на ДПС за задължително изучаване на майчин език

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Снимката е архивнаКомисията по образованието и науката отхвърли предложението на ДПС за задължително изучаване на малцинствен език. Това каза пред "Дневник" депутатът от БСП Валери Жаблянов, член на комисията, която днес провежда изнесено заседание в Правец. Заседанието продължава и в момента, на него се гласува на второ четене новият закон за предучилищното и училищното образование.


По думите на Жаблянов "против" искането на ДПС за задължително изучаване на майчин език са гласували всички останали парламентарни групи.


"България не е подписвала Конвенцията за малцинствените езици, нещо повече - нямаме подписан международен документ, който да ни задължава да въвеждаме задължително изучаване на малцинствен език", коментира Жаблянов, цитиран от пресцентъра на БСП.
Той заяви, че едно е да се изучава малцинствен език, за да се съхрани идентичността, да се общува свободно на него, но така предложеният текст говори по-скоро за конструиране на малцинство по пътя на изучаване на майчин език. "Българската конституция не предвижда наличието на малцинства и поради това връзката между изучаването на майчин език от конкретно малцинство е некоректно", добави той.


Предложението на ДПС е начин за промяна на етническия код, коментира Стоян Мирчев, цитиран от пресцентъра на БСП. Той попита кой определя кой е част от една или друга малцинствена група в България. Според него свързването на малцинствените групи с майчиния език е недвусмислена схема за промяна на самосъзнанието на българите. Той даде като пример мюсюлманите цигани в България, се посочва в съобщението.


"Телевизионните новини ни показват как те вече започват да се наричат турци. Ами българите мохамедани - и техния етнически код ли ще променим като ги задължим да учат език, който те не смятат за майчин", коментира още Мирчев. Той попита колко са малцинствените групи в България. "Има китайци, има сирийски бежанци, има и още други. Те, сирийските бежанци в  страната ни, какъв майчин език ще учат – сирийски или турски? Както знаем, в една наша съседна държава всички арабски езици се смятат за турски", каза Мирчев.


За отложеното гласуване за финансирането на предучилищното и училищното образование Мирчев предложи поне дискусията по предложенията да се проведе, защото този въпрос стои в основата на закона за училищното образование. "Изглежда, мнозинството търси формата, в която да прокара финансирането на частното образование", коментира Мирчев.


Решението на депутатите от мнозинството да отложат обсъждането на предложенията за обхвата на държавното финансиране на предучилищното и училищното образование е опит тази чувствителна тема да остане встрани от общественото внимание, коментира зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. БСП поддържа позицията, че държавата трябва да финансира само държавните и общинските детски градини и училища. Достатъчно е, че за частните тя осигурява безплатни помагала и учебници до 8 клас.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK