Реформаторите предлагат финансовият министър да може да разваля сделки

Реформаторите предлагат финансовият министър да може да разваля сделки

© Юлия ЛазароваДепутатите от парламентарната група на Реформаторския блок внесоха своите предложения за изменение в Гражданския процесуален кодекс, според които разширени правомощия ще получи министърът на финансите, а не прокуратурата, и то под стриктен контрол, съобщиха от блока.


Тази вечер в 18 ч. изтече срокът, в който депутати могат да внасят предложения за промени в ГПК между първо и второто четене. На първо четене внесеният вече проект беше одобрен в петък. В него тези правомощия са предвидени за главния прокурор. По-рано днес и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че партията също ще предложи тези правомощия да са в полза на финансовия министър, а не на главния прокурор каквито бяха първоначалните варианти.


Във внесения законопроект от Реформаторите се отбелязва още, че ако министърът или съдът установят наличие на данни за евентуално извършено престъпление по отношение на обществения интерес, те ще бъдат длъжни да сезират прокуратурата, която да предприеме мерки по дадените ѝ в момента правомощия от Наказателно-процесуалния кодекс.
"Вслушването в аргументите на Реформаторския блок, включително за изслушване на главния прокурор, за да се чуе позицията на прокуратурата още в петък, можеха да спестят много парламентарно време и ненужно създадено напрежение в обществото", коментира Петър Славов, народен представител от гражданската квота на Реформаторския блок, цитиран от пресцентъра.


Днес главният прокурор Сотир Цацаров даде за първи път изявление по отношение на извънредните правомощия, които законопроекта предвижда да му бъдат дадени. Цацаров се обяви против предложените промени в ГПК, наричайки ги "обикновен политически полулизъм".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK