Декларираният извънреден труд през 2014 г. е бил над 14.5 млн. часа

В тройката на най-много работещите българи са още шофьорите от пътническия градски и крайградски транспорт с 543 144 часа.

© Георги Кожухаров

В тройката на най-много работещите българи са още шофьорите от пътническия градски и крайградски транспорт с 543 144 часа.Малко над 929 хил. и служители в България в 3 516 предприятия са положили над 14.5 млн. часа извънреден труд през 2014 г., показва справката от подадените уведомления в Инспекцията по труда.


По традиция най-много часове над законоустановените 8 часа пет дни в седмицата изработват медиците.


В болниците за една година 34 773 служители са работили 1 776 234 часа повече (по 51 часа средно). Това може да се обясни със спецификата на лекарската професия, тъй като оказването на медицинска помощ се налага 24 часа 7 дни в седмицата и е сред малкото дейности, при които е позволено полагането на извънреден труд, посочват от инспекцията.
Охранителите в частните фирми, които не използват технически системи за сигурност, са втори в класацията по положен извънреден труд със 742 156 часа, изработени от 19 889 души (37 часа средно).


В тройката на най-много работещите българи са още шофьорите от пътническия градски и крайградски транспорт с 543 144 часа. Те обаче на практика са работили най-много, по 66 часа средно на година, тъй като извънредният труд е положен от 8225 работници и служители.


Според Кодекса на труда извънредният труд е забранен. Допустим е в някои изключения - за извършване на работа във връзка с отбраната на страната; за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия; за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ; за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения; за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време; за извършване на усилена сезонна работа.


Полагането на извънреден труд не може да надхвърля 150 часа на година. През месеца не може да се работи над законоустановеното работно време повече от 30 часа през деня или 20 часа през нощта. Ограничението за една седмица е съответно 6 часа и 4 часа. За два последователни дни извънредният труд не може да надхвърля 3 часа през деня или 2 часа през нощта. Ограничения няма при необходимост за извършване на работа с цел отбрана на страната, за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, при оказване на медицинска помощ и възстановяване на водоснабдяване, електроснабдяване и т.н.


Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50 на сто върху договореното трудово възнаграждение - за работа през работните дни; 75 на сто – за работа през почивните дни; 100 на сто - за работа през дните на официалните празници; 50 на сто - при сумирано изчисляване на работното време.


Не всички часове, изработени допълнително, са извънреден труд, напомнят от агенцията. Не се счита за извънреден положеният труд в почивен или празничен ден, когато при работа по график и подневно изчисляване на работното време този ден се явява работен за съответния служител.


Работещите нямат право на възнаграждение за повече положен труд и в работни дни, когато трудовият им договор е сключен на ненормиран работен ден.


Независимо в какви дни са полагали труд, при работещите в условията на сумирано изчисляване на работното време часовете повече се заплащат само с увеличение минимум 50%. Допълнителното възнаграждение им се изплаща, едва когато се установи наличие на извънреден труд при отчитането от работодателя на работното време. Това става на определен от него период, но не по-дълъг от 6 месеца.


Независимо от начина на отчитане на работното време за работа в дни на официални празници трудовото възнаграждение винаги се заплаща в двоен размер. Когато положеният труд от работещите в тези дни е извънреден, увеличението от 100% се изчислява върху двойния размер на възнаграждението.


По закон работодателите, чиито работници полагат извънреден труд, трябва да водят документация за това - издадени заповеди, утвърдени графици и декларирането им в инспекцията по труда. След законодателни промени в началото на 2014 г. за първи път през 2015 г. този труд се декларира в инспекцията веднъж в годината – до края на януари. Преди това той се декларираше два пъти.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да бе да казал Ви е нЕкой, че са толкова.
  Умножете ги по 2 и може да сте близо до истината.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1132 Весело

  ...Според Кодекса на труда извънредният труд е забранен...
  Велико законодателство, заедно с това че може да плащаш 60% и да си законен. Не знам кога олигарсите поне леко ще се оттеглят от безумиците у нас. Накрая ще останат само пенсионери и "софиянци".

 3. 3 Профил на ivaylo_uzunov
  ivaylo_uzunov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И разбира се тези които са ги изработили не са получили нищо.

 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Това се регистрираните часове.
  Ако ги превърнем в хора - т.е. ако е нямало извънреден труд, това се равнява на поне 20 000 работни места.
  Като към това число добавим и по-високото заплащане при извънредния труд, както и непълното му отчитане, ще получим около 50 000 работни места, изядени от неправилното прилагане на закона и липсата на контрол.
  50 000.
  Само от това перо...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За мен това винаги е било не извънреден труд, а експлоатация на човешки труд.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2613 Весело

  "Според Кодекса на труда извънредният труд е забранен..." - и следват куп уговорки! А, иначе има договори - колективни, индивидуални..., уж! Всичко е в името на човека, все законно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2518 Весело

  Лекарите традиционно си работят по 4 часа или си надписват часовете или наистина има някаква новост при извънредно работилите хора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Любопитно

  В редакциите на медиите има също много извънреден труд, който не се заплаща. Нещо за това да кажете?

 9. 9 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Ко да кажа,
  5 часа ми е обедната почивка... 8-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Има сектори,в които открай време да работиш,докато си свършиш работата не е никакъв извънреден труд.Зависи какво работиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK