Добрите ромски примери не са на мода

Долни Цибър, Монтанско, е един от добрите примери, за които малко се говори. В селото има висшисти и деца, учещи в момента в университет, а в училището има около 200 деца

© Анелия Николова

Долни Цибър, Монтанско, е един от добрите примери, за които малко се говори. В селото има висшисти и деца, учещи в момента в университет, а в училището има около 200 децаСъстудентите ми не можеха да повярват, че не съм чужденец, а ром. Иначе не съм усещал някакво специално отношение по време на следването, но явно колегите са си говорили и дори си измислили цяла история за моя произход. Това разказа пред "Дневник" млад мъж, завършил в България туризъм и изкарал в Англия магистратура по социални дейности. Той пожела да остане анонимен, за да не се афишира. Излизали сме, ходили сме заедно по купони, не са се отнасяли с мен различно, допълва той. Докато един ден го попитали с какъв паспорт е – български или чуждестранен. Бях много изненадан, оказа се, че въпросът бил провокиран от цялата история, съчинена за мен, разказва младежът. Колегите му незнайно откъде решили, че баща му е алжирец. Те не можеха явно да си представят, че аз съм ром, с майка и баща роми, българи и в същото време съм студент, обяснява си той ситуацията.


За политиците не е удобно, не е рейтингово да говорят за роми и по ромски въпроси, особено за добрите практики. Изобщо те избягват тази тема. Това е една от първите констатации, с които започва директорът на ромската програма на Института "Отворено общество" Димитър Димитров. Млад, образован човек, с две деца, не криещ произхода си.


Фондацията е един от основните двигатели на опитите за интегриране на ромски младежи, подпомага амбициралите се да излязат от стереотипите и битността на "необразовани", "крадливи", "мръсни", "не желаещи работа, а само социални помощи"...
Заради мълчанието на повечето политици единствените гласове по темата, които идват от парламента, са именно тези, затвърждаващи стереотипите – на шумните националистически формации и т.нар. език на омразата. Проблемът с агресивната реч е, че все по-малко предизвиква възмущение и отпор. И все повече затвърждава лесното обяснение на проблемите на ромите -


"Те всички"


Те са "необразовани", "крадливи", "мръсни", "не желаещи работа, а само социални помощи".


Неправителствените организации се оплакват, че на този фон остават незабелязани и неотразени факти като например, че има 200 студенти по медицина и медицински специалности от ромски произход. Както и изобщо за студентите от ромски произход/виж карето/.


А също и за семейства роми в Пловдивско, които подпомагани от около 10 години от местно сдружение, придобиват пустеещи земи и задвижват малки стопанства.


Дори тези


5% повече ромчета, които завършват гимназия


Според статистиката вече не 10%, а 15% от ромските деца завършват гимназия, което макар да изглежда съвсем малка стъпка, в неправителствения сектор отбелязват като едно от сериозните постижения за последните около 10 години. Може да е съвсем малко, но това са реални хора, деца, някои продължават и висше образование и те трябва да бъдат забелязани, поощрени, а не да потъват в общото анти-говорене, заявяват активисти от неправителствения сектор.


"Най-голямото предизвикателство пред интеграцията на ромите в България е нарастващото анти-ромско говорене и нивата на дискриминация", се казва в доклад на неправителствени организации и представители на научната общност за интеграцията на ромите. Доклад за състоянието на нещата през 2012 г., който на практика е най-актуалният документ, направил оценка на проблемите.


Според анализаторите социалните дистанции между роми и нероми се разширяват според тенденция от последните години. Чести са случаите на


реч на омразата


директна дискриминация от страна на институции и индивиди, подкрепени от мнозинството от населението на България, отбелязва изследването.


В документа се припомня случая от октомври 2012 г., когато снимка на ромски ученици, присмиващи се на български национални, исторически личности предизвика вълна от недоволство и остри реакции. "В резултат трите момчета от ромски произход бяха изключени от училище, наказани, и тримата бяха отстранени от редовно обучение. В същото време подобни снимки на ученици от неромски произход се публикуват, но без никаква реакция", се отбелязва в проучването.


Още през 2008 г. "Отворено общество" прави и широко изследване за стереотипите и предразсъдъците към етническите малцинства в България. То показва, че в България съществуват силно вкоренени расови и религиозни стереотипи, които са причина за поддържането на значими пространствени, трудови и образователни дистанции към голяма част от етническите малцинства и потенциалните имигрантски общности.


В същото време проучванията през годините показват тенденция за увеличаване на съгласието за съжителство с различни етнически общности, но не и с роми. Те остават най-зле приемани.


През 2008 г 43.2 % от попитаните са казали, че биха се съгласили турци да живеят в тяхното населено място. Арабите са били добре приети от 36.4%, китайците от 35.5%, а 32.3% от хората са казали, че нямат против в града им да живеят и роми. През май 2012 г. ромите остават отново в дъното, но все пак се повишава съгласието. Така вече 57.6% от попитаните нямат против в града им да има и роми, около 61% не са против арабите и китайците, а 65.2 на сто биха делили града си с турци.


В същото време обаче наблюдатели от неправителствения сектор посочват, че в повечето случаи и хората, и политиците, говорят и отговарят по начин, който се очаква от тях, но на практика не обръщат думите си в действия и реално поведение. Често например политиците критикуват антиромското говорене и действия, когато се появи конкретен повод или провокирани от събития, но впоследствие удобно забравят темата, коментира Димитър Димитров.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Докато тези 15% не станат 95%, няма да има оправия.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  А сега да вземе държавата да отпусне пари и за добрите цигански примери.Тъй де,след като лошите взимат,защо и добрите да не взимат.Иначе,вие си знаете,дискирминация и съд.

 3. 3 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Генът вода не става. Просто си ги кара отвътре на далаверка и дяволъци. Е има и изключения, но много редки за съжаление.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Защо циганите постоянно искат някакви привилегии за това че са цигани?! Кой например ще дискриминира циганин-програмист и няма да го вземе на работа, със заплата както на другите? Ама такива не можеш и да ги чуеш, защото ги е срам от събратята си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  [quote#3:"vandi"]Генът вода не става. Просто си ги кара отвътре на далаверка и дяволъци.[/quote]
  Не е толкова до гена, колкото до средата. Познавам циганче, осиновено от българско семейство. Тихо скромно момче, с отвръщение към всички цигански номера. В момента следва.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Повечето цигани са след пострадалите от демократичните промени и пазарната икономика. Ниско квалифицираната работа в ТКЗС или по заводите се оказа ненужна в новите условия. Получването на квалификация в трудови войски също го няма, пък и навремето е достъпно само за мъжете. Много махали се държат от местни лихвари, които прибират помощите директно. В условията на пълна мизерия училището много трудно променя нещата, така че увеличението на завършилите гимназия цигани от 10% на 15% е цяло чудо.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Аз мисля, че липсата на информация за добрите примери и огромното тиражиране на лошите, ражда недоверието и лошите чувства, а не обратното. Медиите тук имат своя значителен принос. Изглежда наистина добрата новина лошо се продава...

  Не е ли време медиите да спрат с готовите схеми? Обществото от години живее с лошите новини и така е зажъдняло за успехи и за хубави новини, че тази медия, която първа го забележи, ще удвои публиката си.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#7] от "Алф":
  липсата на информация за добрите примери и огромното тиражиране
  --------------------------------
  Тц.
  Прекалено малкото добри примери в огромното море от циганска престъпност е проблема, не "тиражирането".

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "ромската програма на Института "Отворено общество" - това вече не е ли дескриминация на база етническа принадлежност?

  Знам, за цигани, които са били с предимство за обучение в чужбина, само защото са цигани? Давали са ги с "гордост" по телевизията: "нас ни прати фондация еди коя си ..."

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Със сигурност Франция ще успее да интегрира ромите толкова, колкото успя да интегрира мюсюлманите си. С няколко думи, всеки който не желае да живее като ром или като мюсюлманин сам си се интегрира, той няма нужда от специални програми. Но какъв процент от тях избират този път и колко от тях искат да се интегрират е въпросът.

 11. 11 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 690 Гневно

  "В документа се припомня случая от октомври 2012 г., когато снимка на ромски ученици, присмиващи се на български национални, исторически личности предизвика вълна от недоволство и остри реакции. "В резултат трите момчета от ромски произход бяха изключени от училище, наказани, и тримата бяха отстранени от редовно обучение. В същото време подобни снимки на ученици от неромски произход се публикуват, но без никаква реакция", се отбелязва в проучването."

  "Още през 2008 г. "Отворено общество" прави и широко изследване за стереотипите и предразсъдъците към етническите малцинства в България. То показва, че в България съществуват силно вкоренени расови и религиозни стереотипи, които са причина за поддържането на значими пространствени, трудови и образователни дистанции към голяма част от етническите малцинства и потенциалните имигрантски общности."

  АБЕ ХОРА, ЗАЩО ЛЪЖИТЕ!? ПОРЕДНИТЕ ЛАЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ - ИЗКАРАХА НИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ В ЕВРОПА!

  АКО СТЕ ПРАВИ, В БЪЛГАРИЯ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА АНТИ-ЕВРЕЙСКИ И АНТИ-АРМЕНСКИ НАСТРОЕНИЯ!!! НЯКОЙ ДА Е ЧУВАЛ НЕЩО ПОДОБНО? Паси? Хампарцумян? Кеворкян? Халваджиян? Казасян? Бехар? ... Кажете нещо, моля, защитете ни?!!!

  АЙДЕ ПОНЕ КАТО ПУБЛИКУВАТИ ТАКИВА ТВЪРДЕНИЯ ДА ГИ ПРОВЕРИТЕ!!!!

 12. 12 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато циганчето иска да учи и да се интергрира, никой няма да му пречи, стига само родителите му да го подкрепят. Преди 20 - 25 години, в кварталното училище започваха стотици циганчета, а в 5 клас бройката им намаляваше до по две в клас. Скоро разбрах от сина ми, че ромското дете в техния клас е спряло да ходи на училище, а е едва на 10 години...
  Директорът на ромската програма, да подбере успели и реализирали се цигани и с тях да отиде в махалата. Да съдейства на местните власти за откриване на детски градини, с учители от същия етнос, а не да реве по медиите... Защото ако се започне с интеграцията по места и още от съвсем крехка възраст, след време резултатите ще са положителни.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 13. 13 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Когато почнете да ги*титоловате* с името ЦИГАНИ,КАКТО ВЕКОВЕ СА НАРИЧАНИ,а не с удобното за нЕкои фондации и политици *роми*,може би част от нещата бавно ще се пооправят.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Тази статия доказва, че няма ксенофобия, която толкова време се разгласява не от друг а от лидера на ДПС Местан.
  От друга страна и политическото говорене на Валери Симеонов. От зор да прибере повече избиратели той настройва циганите срещу българите което е най-малкото безотговорно.
  Колкото до престъпленията, то те са работа на МВР, а то трябва да си върши работата вместо непрекъснато да иска повече пари.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на pfu
  pfu
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Дори животните са готови на саможертва в името на поколението си. Не е човешко да третираш децата си като средство за изкарване на пари. За да те научат на това не са нужни програми, бюджети, планове... Ако си човек, просто е така.

 16. 16 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Пък ако и "чистите българи" докарат тези нива, ще е чудно.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#12] от "Terry bear":

  +++!

 18. 18 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  що, българчетата с този процент ли завършват гимназия? съмнявам се, но дори и по документи да е така, в реалността са теграмотни като незавършилите ...

 19. 19 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Абе защо Дневник е толкова про-ромска и про-мюсюлманска медия?

  SAVE EUROPE!!!
 20. 20 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#1:"дедо Андро"]Докато тези 15% не станат 95%, няма да има оправия.[/quote]

  Няма нужда всички да завършват училище. Кой ще изхвърля боклука, кой ще коси градинките, кой ще пасе овцете?
  В Америка нарочно вкарват мексиканци, защото местните толкова изучени, че никой не ще да върши черна работа.
  Просто трябва да се организират нещата така, че никой да не получава безкрайно социални помощи и безплатен ток, ако може да работи. И същевременно дори за черна работа минималната заплата да стига криво-ляво да си посрещат разноските и да си хранят чаветата.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Защо трябва да говорим за хора,които се държат и живеят нормално.Те не са проблем,както и всички останали.Ние говорим за проблемните,които никак не се вписват в обществото.Не искат да учат,не искат да работят,не искат да спазват закона,крадат и просят.

 22. 22 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Малко е пресилено описаното в статията. Имал съм състудент циганин. Изучи нормално медицина и никога не сме се сещали останалите студенти, чак толкова да го тъним. Просто когато е образован човек, не правиш чак толкова разлика заради произхода му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK