Цацаров ще разрешава каква информация да се дава за антикорупционното звено

Главният прокурор Сотир Цацаров не отговори на въпросите на "Дневник"

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров не отговори на въпросите на "Дневник"Главният прокурор Сотир Цацаров ще разрешава каква информация ще се оповестява до медиите за работата на Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА), което е на пряко негово подчинение и започна работа в понеделник.


В споразумението, с което спецзвеното беше създадено, е записано, че съобщения до медиите за работата на звеното се правят от пресцентровете на съответните институции,


само след разрешение на главния прокурор или на заместника му при Върховна касационна прокуратура
(ВКП). На служителите в СЗА е забранено, независимо от поста, който заемат, да съобщават информация за дела и проверки, пише още в документа.


В новата институция, създадена вместо независимим антикорупционен център, работят 50 души - прокурори, полицаи и агенти на ДАНС. "Квотите" на отделните институции не са определени в споразумението, а броят обвинители, служители на МВР или на ДАНС се определят от съответния ръководител на институцията.


"Дневник" попита официално с въпроси до пресцентъра прокуратурата дали Цацаров е издал заповед колко прокурори и следователи ще се борят срещу корупцията по високите етажи на властта. Оттам заявиха, че няма да отговорят на въпросите ни, защото засега няма да говорят за работата на звеното. Причини не бяха посочени.


По-късно през деня преди "диалогичната среща" (както я определи Георги Първанов) на АБВ с представители на съдебната власт за съдебната реформа, главният прокурор отговори на въпрос на "Дневник" по следния начин:


"Информация за спецвеното се дава координирано от главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС. Следователно няма да я получите".


В споразумението е записано, че последната дума е на Цацаров, а не че решението се взима общо.
На сходен въпрос на друга медиа Цацаров заяви, че все още не е имало координационна среща между него, вътрешният министър и председателят на ДАНС, на която да се набележат приоритети. Информация ще има чак след това.


Един от въпросите на които прокуратурата не отговори е дали е имало хора, които не са издържали т. нар тест за лоялност, който се предвижда за всеки кандидат за звеното.


Без отговор остава и кой е определеният от Цацаров негов заместник, който пряко ще отговаря за звеното. Вероятно това ще е Борислав Сарафов. В споразумението е записано, че към новата структура ще минат и всички дела на досега съществуващите две звена, създадени през 2013 и 2014 година. Не е ясно колко са те.


Подобни въпроси "Дневник" отправи и към МВР. Оттам неофициално заявиха, че няма да отговорят на въпросите, защото информацията била секретна (такова нещо не е записано нито в стратегията, нито в споразумението за работата на звеното). Официално отговор също не последва.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Сега ще се размахват едни тетрадки, бележници и т.н.!
  Останалото ще бъде следствена тайна!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Римейк на БОРКОР. ГЕРБ и ДПС, както и немалко други партии нямат интерес и съответно консенсус за независима съдебна система. Точно обратното (един елементарен пример е доскорошното състояние в СГС, пък и статуквото във ВСС). Това е съществената разлика с Румъния, където също е имало съпротива, ала в крайна сметка политиците са се обединили под това да има борба с корупцията. У назе много тарикат, много нещо и едва ли ще ги стигнем. Също и по доходи, където и Сърбия ни изпреварва, макар че не е в ЕС.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Весело

  Ми добре, ама защо това звучи като оплакване? Освен пресцентъра има и други източници на информация, стига журналистите да имат сериозни контакти и още по-важно - тяхното доверие. Предвид роднинските контакти на авторката по върховете е абсолютно необяснима липсата на информация. Дали в случая интегритета на властта не е по-солиден от репортерския такъв?

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Весело

  Ей сега я втасахме!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Ако не е Цацаров да спира корупцията,то кой тогава?

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Надежда всяка тука оставете ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Любопитно

  Значи ли това,че БТВ вече няма да могат да правят журналистически разследвания?Като това за ВМА,например?

 8. 8 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Цацаров ще пребори мафията и корупцията , ама друг път ! С участието си в Костинбродската афера той ясно показа на чия страна е ! И от човек който е част от проблема да очакваме идеи и предложения как да се пребори корупцията и престъпността си е приказка за наивници ! Единствено тотална чистка и смяна на всички магистрати с над 5 години стаж, създаване на нови структури, работещи по нови правила -без имунитети, с пряк избор от народа и ежегоден отчет и рейтинг на всички прависти по който да се определят възнагражденията им за следващата година ! Ето това е реформа според мен ! Всичко друго е съчинения за тотални наивници ! Но за да се случи трябват мъже с топки, а у нас къде ги ????

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Нека флашките се подготвят!
  ... от заявеното, биследвало, че той НОСИ ПЪЛНАТА отговорност, ако нещо се оплеска?!
  Ще я носили Цацаров ... или ще е .... прокуратурата ... някоя, някъде ...???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 238 Весело

  Цацаров става канелката на бурето и бурето едновременно.

 11. 11 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Добре де, това явно е сериозно и е вече решено? А всъщност е пълен абсурд. Ако прокуратурата можеше да върши работа, особено начело с Цацаров, до момента имаше много възможности да го покаже.

 13. 13 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тия взимат мат'риала съвсем за мезе...но явно си заслужаваме. Да ни е честита новата Антикорупция на всички наивници. Айде разтуряй бе, избори 2 в 1 есента.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Що за идиотщина е Цацаров да ръководи спецзвеното срещу корупцията?!?!?!?!?!
  Явно ще отсвирят Христо Иванов, но е добре да се махне достойно, а не да почнат да говорят как нищо не е могъл да свърши....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "ermack":

  Какаво да избираме наесен? Нов главен прокурор, може би?

 16. 16 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 855 Неутрално

  "Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА), което е на пряко негово подчинение и започна работа в понеделник."
  Какво е правното основание за създаването и официализирането/институциализирането/ на подобно звено? С инструкции и т. нар. "споразумения" не могат да се дерогират действащи закони и да се създават едни или други "нови и извънредни" структури. Историята на тоталитарните режими изобилства с подобни примери. След ВОСР Ленин създава ЧК/Черезвичайная комисия/. Вероятно с добри намерения. Затова в демократичната държава има разделение на властите. Съответно на правомощията, компетенциите и задълженията. Единствения орган който съгласно действащото законодателство противодейства на корупцията на лицата заемащи висши държавни длъжности е ДАНС. Това е действащо от 8 години /а и в момента/ законодателство.
  ЗДАНС
  Глава втора.
  ДЕЙНОСТИ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"
  Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" извършва дейности за защита на националната сигурност от посегателства, насочени срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, свързани със:
  4. корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности;"
  Работата на прокуратурата е да образува досъдебни производства при наличието на "законен повод" и "достатъчно данни" за извършено престъпление/НПК/ и да провежда разследване при образуването на тези досъдебни производства. При образуване на такива производства няма никакъв проблем да използва помощта на различни органи/в т. ч. ДАНС и МВР/ в разследването по съответния ред/с постановление/, както е по закон. Но "ръководството"от прокуратурата/как точно ще се случва/ на оперативни органи преди дори да е образувана "проверка" по реда на НПК, освен че ще бъде незаконосъобразно ще бъде и непродуктивно. Да не говорим за "тройно"/прокурор, ДАНС, МВР/ увеличаващия се риск от нерегламентирано "изтичане" на класифицирана информация в различни посоки и за различни цели, както и невъзможното в тези случаи определяне на "източника" на това изтичане. Също и за спазването на основния принцип в ЗЗКИ - "необходимост да се знае". След това, ще последват оправданията на всяка от участващите институции с другата. Нещо което е абсолютно доказано от досегашната им практика. Как точно ще работи "звеното", ако лицето заемащо "висша държавна длъжност" участник в корупционни прояви например е вътрешния министър, главния прокурор или председателя на ДАНС/което в България е невъзможно/.
  Някой се опитва да смеси вода и зехтин и да ни убеди, че ще се получи хомогенна субстанция. Ако искрено вярва/което е напълно възможно/, че ще успее има проблем. Ако не вярва, но въпреки това го прави пак има проблем.

 17. 17 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абе уважаеми реформатори, още ли си мислите, че правите съдебна реформа?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Другари журналисти , ще тече секретна борба с ..корупцията :)
  Бюджетът на звеното , ще е не по- малко от 300 000 лева месечно ..заплати , коли,бензин, парно , сграда , консумативи и т.н...)
  След една година , ще научим, ако ни разрешат , че ефектът ще е около 300 000 лева , а не ТРИ- четири милиона, колкото са похарчени ..
  И тези жалки 300 000 лева, може би , но не е сигурно , ще бъдат конфискувани от / осъден/ някой РОМ изнасящ проститутки или неговоите доходи от тези проститутки ..
  И операциите на звеното - от ДС-ДАНС, прокурори и ченгета - ще бъде обявен за ...блестящ и мнооо успешен ...:))))
  Това е ...
  За какво да питате , уважаемиии , журналисти ???
  :))

  BIG AL
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Водевилът продължава ...
  И така до пенсия на цацата, Боко,ченгетата от ДАНС и тези от ДС -сименово , и т.н.....
  Със стари "пеперудки" , пак искат да поверваме , че нов " "обазцов дом" се създава :))

  BIG AL
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Значи и това звено нищо няма да свърши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK