ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Сотир Цацаров: Ясно е че ББ, ЦЦ и ИФ са реални хора, но Златанов мълчи

Сотир Цацаров: Ясно е че ББ, ЦЦ и ИФ са реални хора, но Златанов мълчи

© Велко Ангелов, КапиталВ първото си телевизионно интервю от няколко месеца насам главният прокурор Сотир Цацаров спази "традицията" и говори от кабинета си в съдебната палата, а не като гост в студиото. Спази и "традицията" да говори пред медия (в случая Би Ти Ви), когато около държавното обвинение стане напрегнато (промените в процесуалните закони, които предвиждаха повече власт за прокуратурата).


Отговорите на въпросите, които бяха по целия конспект от скандали - от тефтерчетата на Златанов през влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски върху прокуратурата, отношенията между Цацаров с правосъдния министър Христо Иванов, та до приличащото на виртуално дело срещу Христо Бисеров - не бяха конкретни, а някои въпроси бяха заобиколени.


Той отговори с "не" на въпроса дали тефтерите на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов са били манипулирани в прокуратурата. Но не отговори на по-важния въпрос:
как в едни страници, прожектирани от държавното обвинение, инициалите на ДП се появяват като 10. Дали това е проверено? Какво е последвало от това?
Вместо това той зададе няколко пъти неясния въпрос : 

"На вас 10 ли ви трябва, за да идентифицирате ДП?"

По думите му е било трудно да се докаже каквото и да е било по делото срещу Златанов, защото той  отказал да говори.


"Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен... Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски", заяви Цацаров на въпрос за депутата от ДПС.  
Той отново обясни, че твърдението, че Пеевски има влияние върху работата на прокуратурата, идва от "интересите на определена група, която може би разполага със същата икономическа власт като Делян Пеевски и със същата медийна власт като Делян Пеевски".

Цацаров обяви, че не иска повече власт и че между него и правосъдния министър Христо Иванов няма война.


"Ще има нови обвинения за КТБ. Стремя си при сегашната ситуация със законодателството и разбита система на МВР да си върша максимално добре работата", бяха сред другите тези на главния прокурор Сотир Цацаров, изразени в пространното интервю пред Би Ти Ви.


В началото на разговора той обясни, че ако е искал повече власт, е щял да приеме предложението прокуратурата да може да спира сделки, а не да се обявява против подобна промяна в законите. Цацаров обясни, че след разговора с него вчера премиерът Борисов се е съгласил, че подобни промени отварят вратата за злоупотреби и удар срещу нормалните бизнеса отношения. Той отхвърли обвиненията, че стои зад законодателната инициатива, като изрази мнение, че и премиерът не е авторът, а идеята е на подготвилите законопроекта депутати


Цацаров уточни, че дори да имаше подобни правомощия към днешна дата, е нямало как да спре сделките за едно евро с фирми на Цветан Василев, които станаха факт наскоро. Главният прокурор обяви, че няма притеснения, че Цветан Василев притежава компрометиращи го документи.


Той посъветва банкерът да отправи обвиненията си, като се яви лично за разпит.


Цацаров каза също, че вероятно още тази седмица ще се повдигнат нови обвинения по казуса КТБ, но отказа  подробности. Това очакване е с давност вече няколко месеца.


Според главния прокурор няма нищо лошо да има няколко проекта за Закон за съдебната власт и Наказателно процесуалния кодекс, като от тях се вземе най-доброто и се сглоби един окончателен вариант, за който депутатите да гласуват. Цацаров уточни, че неговото желание е законовите промени да доведат до това съдебната система да е ефективна и да не се допуска укриване от правосъдие на осъдени лица. "Ние знаем за "Соло" и Галеви, но общо става дума за 1700 души", каза той.


Цацаров не приема тезите, че внесеният през миналата седмица от депутати от ГЕРБ законопроект за Закона за съдебната власт е опит за бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. В отговор на въпрос главният прокурор каза, че няма война между него и Христо Иванов.


Цацаров не скри, че няма еднозначно отношение към правосъдния министър, тъй като, от една страна, той имал силна воля и желание да направи промени, каквито са необходими, от друга обаче, формира идеите си твърде абстрактно. Той посъветва Иванов "да облече" идеите си в конкретни стъпки и действия, различни от стратегия. "Ако основната цел е да се реформират прокуратурата и главният прокурор, това е грешка. Това може да е една от целите на реформите, но не основната", каза главният прокурор.


По повод разработката "Червеи" Цацаров каза, че се извършат проверки по места, но все още е трудно да се разбере истинската причина за "едно такова мероприятие, маскирано като СРС". Главният прокурор каза, че не вярва идеята за операцията да е на единствения обвиняем по случая - бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР и настоящ зам.-шеф на звеното за използване на специални разузнавателни средства в ДАНС "Технически операции" Тодор Костадинов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK