Обидното "Ти не си като тях"

Двайсетина жени и момичета от ромски произход днес минаха пред сградите на президента, правителството и парламента в призив да се реагира адекватно на ширещия се език на омразата и ксенофобия, изразяван включително от трибуната на парламента.

© Георги Кожухаров

Двайсетина жени и момичета от ромски произход днес минаха пред сградите на президента, правителството и парламента в призив да се реагира адекватно на ширещия се език на омразата и ксенофобия, изразяван включително от трибуната на парламента.Ти не си като тях", "Не се обиждай, ти си различна", "Нямаме предвид теб, не си като другите". Такива изказвания много обиждат и нараняват Валентина и Николина. Двете, около 25-годишни, са студентки последна година – едната учи туризъм в Сливен, другата - за медицинска сестра във Враца. Дойдоха днес в София, за да заявят заедно с двайсетина жени пред сградите на президентската администрация, правителството и парламента, че езикът на омразата се използва все по-често, става опасен и е необходима адекватна реакция от най-висшите институции.


В много добри отношения сме с колегите в университета, излизаме, ходим си на гости, с някои сме и семейни приятели, но няма как да не се обиждаме от представата, в която и ние по един или друг начин попадаме, обясняват Валентина и Николина. Ние не сме изключение, хората от нашата общност, завършващи университети, работещи, реализиращи се, стават все повече, но докато я има тази представа за ромите като за "мръсни, крадливи, тези с въшките, убийци, черни...", никога няма да можем да излезем от сегашното положение, ядосва се Николина.


Както тя, така и Валентина се чувстват част от ромската общност и няма как да не се обиждат от подметнати фрази на колегите си като
"циганска работа"


И опитите на приятелите им да ги разграничат с "ти не си такава" допълнително ги ядосват. Това ни слага граници, слага ни спирачки, а ние все пак сме в университет, интегрирани, представете си какво причинява това отношение на едно дете в началното училище например, допълват те.


В целия си живот двете момичета казват, че са чувствали различното отношение. И че все още трябва да се доказват, че вероятно ще трябва да се доказват цял живот и изискванията към тях са много по-високи от тези към българските им приятели.


Професори са ме давали за пример, получавам и стипендия за добър успех, но на всеки празник или по друг повод се заявява, че аз ще напиша есе или ще разработя тема на ромска тематика, разказва Валентина. И допълва, че, както и другите й колеги, тя има доста по-широки интереси в областта, в която учи – туризъм, но за нея


неминуемо остава да разработва ромската тематика


Аз винаги трябва да съм на ниво – да съм безупречна като знания, интелект, поведение, казва Николина. И допълва, че не може и ден да си позволи да не е с изряден тоалет, прическа, грим, маникюр. Една българка може да е с дрехи, несменяни два дни, да не се е изкъпала, недоспала, да не е научила... и пак ще е по-добре приета от една ромка с изрядна външност, допълва натъжено младото момиче.


А представете си какво се случва с едно малко детенце – родителите му го пращат в смесено училище, за да му осигурят нормално образование, бъдеще, да го направят човек и там всяко междучасие го обиждат, ругаят, понякога го бият, обясняват му, че циганите са тези с въшките, мръсните, глупавите, разпалват се двете момичета. Как това дете ще иска да учи, да се развива, питат те.


И двете са учили в смесено, несегрегационно училище и обясняват, че само така можеш да получиш добро образование. В тези в махалите, предназначени само за ромски деца, почти нищо не се учело. Живеят и в смесени квартали заедно с българи. Но разказват, че усещат напрежението, противопоставяне българи - роми, постоянното обвинение, че зад всеки негативен случаи седят "циганите".


Сякаш няма убийци, които не са роми, само ромите изоставят децата си или раждат млади, само те крадат... дори така се съобщава и в медиите – ако нещо е извършено от роми, задължително се посочва, ако не е, не се набляга на етническия произход на престъпника, казват двете момичета. А непослушните деца ги плашат, че ще ги вземе циганката, това се разказва на съвсем мънички дечица, представете си с каква нагласа израстват те, казва Николина.


Момичето си представя, че ако тя и други образовани роми бъдат привлечени да работят съвместно с институции, власти... с "българите" по проблемите на ромите и общността,


"проблеми, които са проблеми на всички българи"


те ще бъдат много по-лесно решими. Ние можем да сме лидери, да помагаме отвътре, защо не се използва този потенциал, а все се търси някой да е виновен, допълва тя.


След като завърши образованието си като медицинска сестра, Николина иска да работи именно с ромската общност. Там, където никой не получава здравна помощ, няма осигуровки, защото няма работа, няма лични лекари, хората не знаят какво е контрацепция дори, пали се Николина.


Ето, можем да сме полезни, да има полза, кой печели от противопоставянето, питат двете млади момичета.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 772 Любопитно

  Проверете дали не са си набрали от жълтите павета.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Съгласен съм с тези жени. Не може всички цигани /роми, ромеи, мангали и т.н./ да бъдат еднакво обвинявани заради разни изроди.

 3. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1556 Весело

  Има много българи, които учат в пропафнали провинциални университети или карат курсче за мед. сестра и на тях по никакъв начин не се гледа като на особено успели. Нали искаха да ги третираме като равни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Но не бива и да се внушава, че сган са само някаква малка част от ромите. Свестни има и лично познавам доста такива, но за 80% и повече от общността 'мангал' е даже меко определение!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На снимката виждаме добре охранени платени "протестиращи"!

 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5631 Неутрално

  Лютфи Местан: "Спрете езика на омразата бе, гяури!"

 7. 7 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Успех!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 511 Неутрално

  След като завърши за медицинска сестра, Николина иска да работи именно с ромската общност. Там, където никой не получава здравна помощ, няма осигуровки, защото няма работа, няма лични лекари, хората не знаят какво е контрацепция дори, пали се Николина.
  ------------------------------------------------
  А кой бие лекарите от Спешна помощ, които идват в "ромската общност"? Кои хора влачеха за косата и биеха една социална работничка, която се осмели да каже истината за положението в т. нар. "ромски махали"? По-спокойно, и ние си знаем, че има българи изроди. Само дето кога ще си признаете, че и у вас има изроди?

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Допада ми анализа на г-жа Юлиана Колева.Споделям нейното виждане.Недопустимо е поведението и отношението на много депутати,а и да си кажем откровено,на много от нас,към циганите в страната.Повечето от тях нямат работа,нямат образование,но има и много българи,които са точно в същото положение.
  Много от ромите ни са интелигентни и образовани,работят и се доказват,не трябва да гледаме на тях като на втора ръка хора.Аз лично познавам много трудолюбиви,начетени и успели хора всред
  тях.

  Tony
 10. 10 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Дядо ми, лека му пръст казваше така:

  "нема арен циганин"

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 11. 11 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ""Ти не си като тях", "Не се обиждай, ти си различна", "Нямаме предвид теб, не си като другите". Такива изказвания много обиждат и нараняват Валентина и Николина...""
  Мен не би ме обидило да ми кажат: Ти не си като Доган,Бисеров, Пеевски, Фидосова, Премянов и т.н.

 12. 12 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Само 10 000 в затвора, 7000 от тях са цигани

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4583604


  Срещу статистиката трудно се вадят аргументи.

 13. 13 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Интеграцията е проблем на искащият да се интегрира. Интегрира се малцинство в мнозинство а не обратно. Нека циганите си отговорят на въпроса: Защо далеч по-малки общности като евреи и арменци не реват, че не са интегрирани?
  Аз циганин на театър или в православен храм не съм виждал.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Учил съм с циганин. Беше възпитан и ученолюбив и си имаше нормални взаимоотношения с всички. Лошото беше, че когато от време на време идваха двамата му големи братя той се променяше - правеше се на много интересен, на гоУем гангтер и непукист. Братята му сигурно берат желязо, но той избяга от гетото и сега е анестезиолог във Франция. Всичко опира до желание и лична воля.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":
  Съгласен съм с тези жени. Не може всички цигани /роми, ромеи, мангали и т.н./ да бъдат еднакво обвинявани заради разни изроди.

  Че то тях никой не ги обвинява, даже са семейни приятели с българи. Те се дразнят че им казват ти не си като другите.

 16. 16 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Така е. Ако искат ромите да успеят, нека се докажат. Не вярвам добър професионалист, който може да донесе успех на една компания и го е доказал, случайно да бъде изхвърлен на улицата, защото е ром/циганин.

  Мили роми/цигани. Учете, работете, плащайте си всичко като другите етноси, помагайте и ще получите респект. Научете че сте ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, а не жители в някакви махали със специален статус. Ще трябва да се преборите с мнението, което вашият собствен етнос ви е създал, но не и да се сърдите на нас, че сме резервирани. Никой не е пробил в една страна, само защото пренадлежи към определен етнос. Всички си дават зор. Айде сега и вие!

  Леко обезчовечен...
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Няма защо да се обиждат.

  Всеки човек е уникално създание.

  Човещината е достатъчна... когато я има.

  Нещо няма я така... в безчовечната атака.
  Органи организират... механично провокират.

  Защо все пред Президента?

  Депутатите: В Парламента са.
  Пред царя Освободител
  и в бившия Партиен дом,

  а Изпълнители държавни,
  на Дондуков № 1.
  В Изпълнителния дом.


  "Ти не си като тях",
  "Не се обиждай, ти си различна",
  "Нямаме предвид теб, не си като другите".

  Такива изказвания много обиждат и нараняват Валентина и Николина.

  Двете, около 25-годишни, са студентки последна година – едната учи туризъм в Сливен, другата - за медицинска сестра във Враца.

  Дойдоха днес в София, за да заявят заедно с двайсетина жени пред сградите на президентската администрация, правителството и парламента, че езикът на омразата се използва все по-често, става опасен и е необходима адекватна реакция от най-висшите институции."

 18. 18 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":
  Но не бива и да се внушава, че сган са само някаква малка част от ромите.

  Така е. Стига полит коректност, да назовава ме нещата с истинските им имена.

 19. 19 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#17] от "dnevnikar":
  Чел ли си Кайо и Тома Марков? Само ти си по-некъдърен от тях.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 20. 20 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  "В целия си живот двете момичета казват, че са чувствали различното отношение. И че все още трябва да се доказват, че вероятно ще трябва да се доказват цял живот и изискванията към тях са много по-високи от тези към българските им приятели."
  Дааам .. само дето това не звучи логично. Българинът има изключително лошо впечатление от ромите. Летвата е свалена не ДО земята а ПОД земята .. направо е заровена. Така че няма как изискванията към тях да са нереално високи - дори обратното - изискванията са нереално ниски. Всяко едно макар и нищожно постижение се третира като грандиозен успех какъвто очевидно се възприема и ученето след 12 клас за въпросните дами. От много отдавна висшето образование у нас не е трудно постижимо - дори обратното. Хора влизат в университети и други учебни заведения с 3-ки и двойки - още повече в забутани и малки учебни заведения, които са на ръба на оцеляването заради малкия брой учащи. Та не - вие ще сте винаги привилегировани заради фактът, че сте едни от малкото нормални хора сред този етност и не сте с по 4-5 деца вече. Това е истината - и ще ви бутат винаги напред или ще се страхуват да ви уволнят за да не размахате етническата карта колкото и да сте зле (ако сте зле) в работата си. Това е положението.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 21. 21 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "bludniq_sin":

  ++++++

  Точно в целта !

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 22. 22 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами това са истински цигани - ето ги Валентина и Николина от Сливен, Враца, християни - според мен се интегрират добре. Това обаче не може да се каже за братовчедките им от Пазарджишкото гето и пловдивското Столипиново - там Айше-тата изобщо не се интегрират въпреки че имат по-добри условия - и работа, и обучение, и интеграционни програми.

 23. 23 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#4:"Amot"]но за 80% и повече от общността 'мангал' е даже меко определение! [/quote]
  Всъщност дори свестните в тази общност наричат тези 80% точно „мангали“ !

 24. 24 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  тия циганки най вероято не си продават гласа за по 50 лв. т.е. политическата класа няма изгода от тях и подобни. За това и никой няма да ги чуе и напротив ще продължават политиците да размножцават от онези в гетото. Иначе да познавам лично и добре интегрирани цигани , които дълбоко уважавам, на които дори не би ми хурмнало да им натъртвам етническия произход, но за съжаление са голямо изключение...

 25. 25 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 396 Любопитно

  Така като ги гледам на снимката много бели ми се виждат тези ,,ромки".Не може да се каже,че са чистокръвни.

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2531 Неутрално
 27. 27 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Измежду ромите има свестни и трудолюбиви хора, но не са много!
  От статията и изявленията на героите в нея, лъха на преднамереност и търсене на ефект, чрез някаква форма на измислена дискриминация, може би!
  Обаче, това, което съм срещал аз в подобни случаи, е било добро и положително отношение, заради труда, добрия пример и полаганите усилия!

 28. 28 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Това, че само двайсетина момичета са се събрали на протеста доказва ясно, че те, тези момичета, наистина не са като тях. Сравнете ги с другите - въшливите, мръсните, неграмотните, крадливите, побойниците, убийците, които са стотици хиляди.
  Нека не се обиждат момичетата, но си мисля кой ли им е подшушнал да се обидят? Защото те са достатъчно умни, за да виждат сами съотношението. И не могат да искат отношението ни към такива като тях да се пренесе върху цялата останала глутница.

 29. 29 Профил на asic
  asic
  Рейтинг: 229 Гневно

  Прави са момичетата!
  Не може заради някакви си 99% да разваляме доброто име на циганите! Срамота!

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Аз винаги трябва да съм на ниво – да съм безупречна като знания, интелект, поведение, казва Николина...." Драга Николина, баща ми изискваше от мен такова поведение от 1во до 11 клас, след това- за да ме издържа за 1вото ми следване изискваше от мен семестриален успех минимум 5.00, а при второто ми следване, за да ме подпомага, отново ми постави същото изискване- минимален семестриален успех 5.00. Хайде сега- не се жалвай. Комуто много е дадено, от него се изисква много повече, отколкото от другите. Така, че- ако си интелигентна и умна жена, просто се примири с това, че аршинът за теб е 5 пъти по-висок, отколкото за другите. Ако не можеш да разбереш, че това ще те изгради като характер и личност- проблемът е само твой.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Общо взето са прави тези млади жени. Всички знаем за "културните особености" в много от ромските общности,но много малко "бели" българи си дават сметка за невероятните психологични трудности и социални бариери с които се сблъскват почти всички,които искат да бъдат част от стандартното общество. За тези проблеми трябва не само да се говори,но да се предприемат реални мерки,иначе отчуждаването на многобройни слоеве от българското общество ще продължава и последиците / дългосрочните / няма да бъдат само икономически / не че и те не са вече огромен товар за бедна държава като България/. Става въпрос едновременно за рационален подход и за цивилизованост. Последните две нямат много общо с масово наблюдаваното първосигнално мислене във форумите под статия като тази....

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Абе не мога да разбера,защо за арменци и евреи не казваме,че не са като нас.Съжалявам за двете млади жени,сигурно има и стотици други,като тях,но има стотици хиляди,които са точно градливи и мързеливи.Единственото,което са свършили през живота си да родят по 10 неграмотни деца.А тези образованите,вместо да се сърдят на българите,да тръгнат да просвещават и ограмотяват по циганските гета.Така ще са най-полезни и за циганите ,и за България.

 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 795 Неутрално

  [quote#32:"rosiraycheva50._"].А тези образованите,вместо да се сърдят на българите,да тръгнат да просвещават и ограмотяват по циганските гета.Така ще са най-полезни и за циганите ,и за България. [/quote]

  Напълно съм съгласен с вас!

 34. 34 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз не бих се обидил, ако ми кажат, че не съм като тях, става дума за моите братовчеди МАНГАЛИ, които искат само да щракат с пръсти и да правят моабети. Тези сестрички са подкокоросани от агент Павел(Люфтито), който най-много се заиграва с етническата карта.
  Иска се труд и доказване, не може да се правят деца и да се разчита само на соц.помощи. Както аз съм успял да се измъкна, както и тези две сестрички са успели, защо да не могат и другите. Но мързела и традицията, манталитета и възпитанието слагат спирачка.
  Така че не бива да протестират, а да запретнат ръкави и да работят. Отдавна е доказано, че способните хора не се делят на раси и етноси. И по-интелигентните от нашия етнос, трябва да работим по въпроса с нашите цигани, вместо да угаждаме на Местан и да нагнетяваме етническо напрежение.
  Това мога да кажа като представител на етноса.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Весело

  Римата е изгладима
  с по-добра и гладка рима.

  Римата не гледай ти,
  а се в Смисъла втрещи.

  До коментар [#19] от "olexander":
  До коментар [#17] от "dnevnikar":

  Чел ли си Кайо и Тома Марков? Само ти си по-некъдърен от тях.

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  " И че все още трябва да се доказват, че вероятно ще трябва да се доказват цял живот и изискванията към тях са много по-високи от тези към българските им приятели."

  Това за по-високите изисквания към тях определено не е вярно

 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 692 Весело

  [quote#9:"Free person"]Много от ромите ни са интелигентни и образовани,работят и се доказват[/quote]

  Ко?Не!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Щеше да е прекрасно, ако тези момичета не бяха изключение. Каквото и да си говорим и пишем, истината не може да се скрие с подобни прпагандни акции. Радостно е, че и между тази общност се намират хора с амбиции, че желаят да живеят извън популярното циганско съществуване. Но, лошото е, че техния процент е нищожен. Това е трегедия, която ще разберем в най-близко бъдеще.

 39. 39 Профил на Григоров
  Григоров
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#2:"stedim"]

  Съгласен съм с тези жени. Не може всички цигани /роми, ромеи, мангали и т.н./ да бъдат еднакво обвинявани заради разни изроди. [/quote]

  Тогава тези жени да не се причисляват към общността, защото те наистина не са като другите. Докато се поставят на същото ниво и група с онези черните, въшливите, крадливите, да не се обиждат.

 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Смешен плач... И какви са тези университети в Сливен и Враца?

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Така популярният тук етикет "битов фашист" беше залепен на всички българи без изключение.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 42. 42 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Езикът на омразата" де факто е предизвикан именно от наглото поведението на повечето цигани и от политическия чадър, който получават по етнически признак.
  На практика омразата към корупционния цирей ДПС се прехвърля и в/у циганите именно защото ДПС ги "защитава" - а всъщност ги ползва като етнически щит.
  И не - никак не ме е срам да мразя всички крадливци - начело с ДПС. И мразя не само наглеците Доган, Етем, Карадайлъ и Местан, ами и Бисеров, Цонев, Пеевски и т.н..
  Съвсем откровено ги мразя! Защото с този етнически чадър на практика се създава чуство за безнаказаност по етнически признак за дребни и не дотам дребни нарушения и престъпления!
  Всичко, което ние българите искаме от останалите етноси е да си поемат наравно и задълженията покрай правата. И всички етноси го правят - с изключение на циганския!

 43. 43 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е познавам две- три наистина читави цигански семейства и две- триста хиляди не читави.

  chavo64
 44. 44 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Добре, какво всъщност искат? Всички цигани ли са като тях? Ако бяха, нямаше изобщо да говорим за това сега тук.

 45. 45 Профил на crusader12
  crusader12
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Изключения като тези само потвърждават основната теза за циганите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 46. 46 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Писна ми от "политическа коректност"!!! Нещо повече, не мога да се ориентирам из дебрите на нейните подробности. От една страна чувам, че трябва да употребявам термина "роми", а от друга Цветелин Кънчев тръби, че е по-редно да се говори за "цигани". Междувременно... български, съвсем официални институции, не много отдавна използваха "афроамериканци" - в не по-малко официален свой документ - по адрес на негри в България, които чернокожи не са и помирисвали Америка... Направиха го ей така - от неграмотност, подсолена с престараване.

  Пет пари не давам ни за пигментация, ни за етнически произход - гледам качествата и стойността на индивида. Това "не си като тях" бих свързал както с цигани/роми/индобългари... индоевропейци няма как да използвам, понеже означава нещо друго, така и с мнозина българи, дето се изживяват като преки наследници на пра/прото, че и дори симеоновите такива... Стига дивотии!

  Свобода за Надежда Савченко!
 47. 47 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#46:"heatseeker"]чувам, че трябва да употребявам термина "роми"[/quote]
  Я па ти? В речника на българския език съществува дума "циганин", такак както в немския е цигойнер, в руския - циган, във френския - житан и т.н.
  Не виждам защо да си променяме езика

 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "...обясняват Валентина и Николина. Ние не сме изключение,..."

  Няма да сте изключение ако ПОВЕЧЕТО от вашия етнос ходят на училище, завършват някакъв вид след-гимназиално образование, работят...

  За съжаление, случаят не е такъв.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Не мразя циганите, но колкото пъти съм имал работа с такива, винаги са ме прецаквали. Затова избягвам контакти с тях. Но това не е най-лошото. На обекта, където работя в момента, няма нито един циганин. Тези хора дават ли си сметка, че всяко доверие се гради, а те само рушат. И на кого се сърдят? Знам че има и почтени цигани, но не ми се търси игла в купа сено. Най-добре е те самите да се замислят.

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  съгласен съм че има много съвсем нормални цигани с които може да се върши работа и общува, самата концепция на така наречената интеграция е сбъркана, там говорим за цялата маса която да върви в пакет и много ясно не става нищо, напротив правилната тактика е разделяй и интегрирай, ако се издърпва свястната част от блатото, ще има поне пример за подражание а то сега на познат циганин , който си плаща всички сметки и работи му се смеят съседите че е балък

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  рядко имам повод да се срамувам, че съм българин и коментарите под тази статия са един от тях...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 52. 52 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stardust":

  С жълтите павета по главата ти, намери да се изсереш дори на тази статия

 53. 53 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "bludniq_sin":

  Да, човече, за тях е постижение, защото българският им е втори език и са постигнали това, живеейки в среда, която постоянно ги демотивира, която ги дърпа назад и в която са аусайдери. Защото са изключения. Малко бъдете справедливи, да ви се не види, после негодувате, че циганите са натрупали толкова омраза срещу вас.

 54. 54 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До комнаучиш[#53] от "weinlock":

  "...за тях е постижение, защото българският им е втори език и са постигнали това, живеейки в среда, която постоянно ги демотивира, която ги дърпа назад и в която са аусайдери."

  Това за средата си е така, но за българския като втори език...Да не го научиш, при положение, че си роден и живееш тук, че си длъжен поне осем години да посещаваш училище, където учебния процес се води естествено на български, единствената причина е липсата на желание.
  И за тази липса на циганите пак друг - българите - ли им е виновен?

 55. 55 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално
 56. 56 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#20] от "bludniq_sin":


  [quote#20:"bludniq_sin"]Дааам .. само дето това не звучи логично. Българинът има изключително лошо впечатление от ромите. Летвата е свалена не ДО земята а ПОД земята .. направо е заровена. Така че няма как изискванията към тях да са нереално високи - дори обратното - изискванията са нереално ниски.[/quote]

  Дали това е така и как това се доказва в живота - аз поне познавам достатъчно много примери на хора от цигански произход, работещи и имащи неотличимо поведение в сравнение с българските им колеги и каквото и да се случи, нещо което на всеки се случва, например да закъснееш за работа или някакъв пропуск и моментално се слага етикета "циганска" работа.
  Но както и да е, това според мен е малката беда ( нали знаете, всичко което не е на нашия гръб не е много страшно), проблема е че са малко примерите между циганите, които учат, завършват някакво образование или професия и ако в това направление се постигне напредък, нещата ще започнат да се саморегулират.
  Това в пълна сила важи и за много деца от другите етноси, в т.ч. и българския ( да не би подкрепящите Атака да са с висщо образование), , но предвид наистина достигането на масова неграмотност необразованост на циганите, проблема става застрашително голям.

 57. 57 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да **** М*******!!!

  И мен ме обижда и наранява да им гледам гаврите и издевателствата!!!

 58. 58 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 450 Весело

  Ами БРАВО на тези роми!
  Те са бъдещето на България

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 59. 59 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо тези девойчета се цупят, когато хората им казват онова, което мислят? Факт ли е, че такива като тях все още са изключения - факт е. Да, те не са като преобладаващата част от циганската общност. И вместо по инерция да обвиняват в омраза тези, които казват истината, да обърнат недоволството си към своята общност, която не личи да полага отвътре усилия да се промени.

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  От статуквото на циганите, най-много страдат изключенията от него - като тези две жени. Защото процентът на интегрирани цигани е реално по-малък от пет - затова хората залагат на другите деветдесет и пет процента - един вид презастраховка, така тези пет процента го отнасят.

 61. 61 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "StanDim":

  +++++++++++++++++++++++++
  Без да искам преди това Ви сложих "-"
  Напълно споделям написаното
  (не мога да свикна с тоя таблет и това си е)

 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4545 Весело

  А бе българите имат високо мнение за себе си – ама миналата седмица в елитна столична гимназия при изследвания на физическото развитие намерих две момичета, жителки на Драгалевци и Бояна с гниди в косите. Горките явно не знаеха, че гнидите от скъп шампоан и парфюм не измират...

 63. 63 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#13:"barel"]Аз циганин на театър или в православен храм не съм виждал. [/quote]
  Някой да е виждал циганин да влезе в храм свещичка да запали и да се помоли? По скоро стоят отвън и молят да им се дадат пари!!!

 64. 64 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кой след време ще е малцинство и ще трябва да се интегрира?!!!!

 65. 65 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 462 Неутрално

  3% от циганите стават за нещо ! И ако тези с претенциите са от тези 3%, те нямат проблем, но какво да кажем за останалите 97 %, които и за сапун не стават ! Те не искат да се интегрират, не искат да се цивилизоват, не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите, не искат да плащат данъци и сметки, не зачитат правата и собствеността на другите граждани и държавата, живеят в гета, размножават се като хлебарки само за да вземат детски и социални, размножават мизерията и престъпността ! Има и богати цигани но надали за някого е тайна, че са забогатели незаконно ! Така, че как да уважаваш останалите 97 % които се държат по този начин ? Никой не ги кара да раждат до безкрай, а после да реват, че нямат работа и средства и условия да живеят нормално ! Да не би другите да са им виновни ? Или пък са длъжни да ги издържат пожизнено ? Ако този етнос не спре да се размножава като марокански скакалци, ще се стигне до гражданска война или до затриване на държавата ! Това безобразие повече не се търпи !

 66. 66 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От статията разбирам, ние българие сме лошите, а ромите са направо перфектни. Еми мерси за статията.

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK