Президентът поиска данъчни стимули за инвеститори в изостаналите региони

Пресконференция на Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Пресконференция на Росен ПлевнелиевПостигането на балансирано регионално развитие е стратегическа цел за страната ни и трябва да даде икономическа перспектива и по-висок стандарт на живот за всеки български гражданин. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри днес в Смолян изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента.


В заседанието участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Божидар Лукарски, Николина Ангелкова, Десислава Танева, представители на местната власт, на неправителствени и браншови организации. Тема на заседанието е "Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства".


Според президента във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, на условията за привличане на инвестиции и насърчаване на мерки за създаване на заетост. За да се установи и успее едно производство, са необходими както върховенство на закона и предвидимост на регулаторната рамка, така и въвеждането на данъчни стимули за насочване на инвестиционен интерес към изостаналите в своето развитие райони, заяви държавният глава.
Плевнелиев подчерта, че негативните тенденции на задълбочаване на вътрешнорегионалните различия се наблюдават от десетилетия и призова на дневен ред да бъдат поставени въпроси като подобряването на демографските характеристики, безработицата и свързващата регионите инфраструктура. Насърчаването на процесите на икономическо и социално сближаване е и сред приоритетите на приетата с политически консенсус Национална програма за развитие "България 2020", напомни държавният глава и допълни, че в тригодишния план за действие по програмата са записани конкретни мерки, които трябва само да бъдат изпълнени.


Държавният глава открои усилията на правителството да се фокусира върху най-неотложните проекти на слаборазвитите български райони, които да бъдат включени в инвестиционна програма до края на 2015 г. Работещите решения могат да бъдат намерени само в активно партньорство с местните власти, бизнеса и обществото, за да отговорим къде и как вложените публични средства и усилия ще дадат най-ефикасни, най-устойчиви и с най-голям мултиплициращ ефект резултати, заяви президентът.


Участието на представители на правителството и на законодателната власт в заседанието е доказателство, че сме на прав път и е налице конструктивен диалог между местните и централните институции. Решени сме с подкрепата на академичната общност, бизнеса и гражданите да намерим работещите решения за постигането на устойчиво и балансирано регионално развитие, каза Плевнелиев.


За да се развиват, регионите трябва да бъдат активни и да не зависят единствено от финансовите трансфери от централната власт, посочи още той. Българските общини изпълняват инвестиционни проекти, финансирани от европейските фондове, в които успешно се включват публични и частни средства. Община Смолян е един много добър пример за това. Сега пред общините стои предизвикателството да прилагат интегриран подход в планирането и управлението на публичния ресурс и еврофондовете, заяви държавният глава.


Според президента предлаганите политики за регионално развитие трябва да отчитат специфичните особености на българските региони. Бъдещето на някои райони е свързано с туризма, докато на други места с неоползотворен потенциал е селското стопанство, посочи Плевнелиев. Той подчерта, че съживяването на икономиката зависи както от насърчаването на традиционните форми на производство, така и от търсенето на алтернативни и нови решения.


В малките и планинските общини предприемачеството и дейността на малките и средните предприятия са факторите за позитивна промяна и те заслужават подкрепа от страна на държавата и общините. Необлагодетелстваните райони имат нужда от инициативни хора, които да бъдат подкрепени, заяви още президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Никакви стимули и преференции, нали уж всички сме еднакви пред закона. От къде на къде Гощо ще плаща 100 а на Пешо ще му дават 200?

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Според президента във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, на условията за привличане на инвестиции и насърчаване на мерки за създаване на заетост."Е,и?Ко кът го каза.Вярно ли е това което казваш бе г-н Президент.Ами вярно е на 100%.Само,че това го знаят всички и нищо не се променя.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Вървели две блондита по улицата и видели Дядо Коледа пиян. В едната ръка държал подаръци, в другата вибратор. Спрели го и му казали:
  - Дядо Коледа, дай подарък?
  - А *уй не искате ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 514 Любопитно

  А накъде повече да се намаляват данъците , за да ги намалят за северозападнала България трябва да ги увеличат примерно за София ,Варна , Бургас и Пловдив. Та едва ли данъците само са виновни , преборете се с корупцията и престъпността по места .

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А какво е останало в изостаналите райони, ще обясните ли ? Лесно е да редиш полит-брътвежи от трибуната, г-н президент. Единствения останал "ресурс" в изостаналите райони е циганският (ви) електорат и вече разпределената земеделска земя.

 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Какви стимули, какви 5 лв?
  Направо да махат всички данъци и такси (без местните) на Северозападнала България. При все, че няма какво да се губи повече там, трябва да се действа смело и кардинално.
  И магистрала Хемус да се започва незабавно с взетия тлъст кредит! Отсечките да се правят успоредно във времето, а не една след друга! Че да сме живи като се завърши...

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Това, което Плевнелиев е поискал, го има много отдавна и е видно, че не работи. Нещо повече, липсващата част от данъка да се попълва от другите данъкоплатци в страната, а това значи да мине през София, където в голямата си част да бъде открадната или пропиляна.


  Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Общините с безработица, по-висока от средната за страната, за целите на чл. 184, т. 1 и чл. 189, ал. 1, т. 3 се определят ежегодно със заповед на министъра на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика, която се обнародва в "Държавен вестник".
  (2) (Отм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Община, чийто административен център е център и на друга община, се включва в списъка по ал. 1 въз основа на среднопретегленото ниво на безработица в съответните общини, определено на база на броя на икономически активното население в тях.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 8. 8 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#4] от "lout66":

  сега дейността на много фирми е по места ,а данъците са според регистрацията ,обикновено в София ,Пловдив ,Варна ,така ,че парите се наливат там ,а по селата и малките градове си дърпат сополите от глад

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 990 Неутрално

  неплащането на жалките 10% коропратривен данък чрез офшорни компании, не е ли достатъчно?
  Защо въпреки най-ниския данък-печалба сме най-бедни в Европа с най-нисък растеж?
  Съвсем без емоции питам-след като 25 години огромни данъчни стимули в цяла България не са подействали, дали "данъчни преференции" биха подействали сега "за изостаналите региони"?
  Аз съм скептичен! ...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivan ivanov":
  Значи така им е икономически по изгодно , а някой смеели да го обърне .Да стане икономически неизгодно да откриваш фирмата в София, а заводът да ти е в провинцията където хората за 400 лв. ще се избият да работят.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#9:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]25 години огромни данъчни стимули в цяла България не са подействали[/quote]

  Кои данъчни стимули 25 години, до късните '90 имахме данъчни ставки до 49%

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Изостаналите райони са изостанали, защото там живеят изостанали хора. Всички здрави "крепости " на комунизма сега са изостанали: Северна България, Кюстендил , Перник...., но по правило имат най- кресливите депутати...Не им е проблемът данъците, а акъла...

 13. 13 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 367 Неутрално
 14. 14 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами предложете нещо друго тогава като не ви харесва идеята за данъците. Нека да видим какво правят тия дето са успяли. В Германия например действа принципа на изравняването на възможностите на различните федерални държавици. Накратко казано богатите като Бавария и Баден-Вюртенберг дават около 6-7 млрд Евра, които се преразпределят между бедните. Този принцип действа от 70 години и благодарение на него Бавария се е превърнала от най-бедната в най-богатата немска държавица. Принципът има много критици, най-вече сред тези, които плащат, но никой не иска пълното му премахване, а само подобрение, за да се стимулират бедните да се измъкнат от положението си, а не вечно да лежат на чужд гръб.
  Накратко казано една държава е държава, защото хората взаимно си помагат.

 15. 15 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Стимулите са за да се облагородят тези райони, в които скоро човешки крак няма да стъпва. Това е идеята. Всички отидоха в големия град, а селата запустяха.

 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Общи приказки и въздух под налягане.
  Но само с данъчни преференции не става, трябва и нещо друго.
  Пример от живота - в Смолян компания отваря завод за автомобилни компоненти и работи на три смени. Текучеството е огромно, компанията осигурява превоз на работници от 50-60км, но мераклии няма. Заплатите са 300-400лв и персоналът предпочита да сезонно да бере ягоди в Англия.
  С други думи решението на уравнението не са само данъците...

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#12] от "elevation04":

  Kрепостите на комунизма се се препокриват с крепостите за инфраструктура. Там, където няма магистрали, няма летища наблизо, няма туризъм, няма хотели, чужденец не са виждали от години, такива анклави са готови постлани за партии като БСП и ДПС, да ги уреждат със социални помощи, програми за заетост или в най-добрия случай примитивен, дотиран от държавата поминък

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Една и също грешка за н-ти път. Неолиберализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преференции за инвестори означава разпродажба на безценица.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK