Патриотичният фронт предлага затвор за агитация на майчин език

Патриотичният фронт предлага затвор за агитация на майчин език

© Юлия ЛазароваЗатвор до три години и глоба от 10 хил. до 20 хил. лв. за предизборна агитация на език, различен от българския. Това предлагат малко повече от шест месеца преди местните избори депутатите от Патриотичния фронт. Измененията са в Наказателния кодекс и вече са внесени в парламента.  


Сега санкцията за агитация на майчин език е от 200 до 2000 лева.


Предложението на Патриотичния фронт противоречи обаче на неколкократните препоръки на т.нар. Венецианска комисия за разрешаване на агитацията на майчин език. "В България няма национални малцинства и по конституция официалният език е българският", заяви Христиан Митев от Патриотичния фронт. Затова депутатите предлагат и митингите и събранията в страната да се водят само на български език. 
Председателят на парламентарната група на фронта Валери Симеонов не отговори дали по този текст ще бъдат наказвани европейски политици, които агитират в България на френски, испански, немски или друг европейски език.  


За агитация на майчин език у нас са наказвани само политици от ДПС, които от години настояват да се разреши по време на предизборна кампания използването на език, различен от българския, като се осигури превод. Лидерът на движението Лютви Местан съобщи преди месец, че ДПС ще заведе жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България заради глоби на депутати, че са агитирали на майчиния език.


Патриотичният фронт предлага още от 1 до 6 години затвор за склоняване към противозаконно упражняване на правото на глас (купуване на гласове), за което сега наказанието е до 5 г. За отпечатване и държане на бюлетини извън закона да се налага лишаване от свобода от 1 до 5 години, предлагат още от фронта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK