Патриотичният фронт внесе поправки за задължително гласуване въпреки конституцията

Патриотичният фронт внесе поправки за задължително гласуване въпреки конституцията

© Юлия ЛазароваДа се въведе задължително гласуване още на местните избори в края на октомври, предлагат от Патриотичния фронт. Депутатите внесоха днес промени в Изборния кодекс, с които предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас.  


Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв.


За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.
Председателят на парламентарна група на Патриотичния фронт и основен вносител на поправките Валери Симеонов коментира пред журналисти, че не се налага промяна в конституцията, според която упражняването на глас е право, а не задължение. "В конституцията пише, че и здравното осигуряване е право, но виждате какви закони се приемат", аргументира се той.


Симеонов посочи, че фронтът достатъчно дълго е изчаквал коалиционните партньори във властта – ГЕРБ и Реформаторския блок, за да обсъдят предложенията, но едва преди десетина дни разбрали от изявлението на президента, че ГЕРБ и Реформаторите подкрепят референдум заедно с местните избори за задължително гласуване.


От думите му стана известно, че сега не са търсили подкрепа, но разчитат на такава при гласуването на проекта.


От Патриотичния предлагат още промяна в Кодекса на труда, която да задължи работодателите да осигурят половин почивен ден за служителите си в изборния ден.  


Въведена е и забрана по време на предизборната кампания за раздаване на подаръци, награди и други с изключение на знамена, печатни агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева.


Патриотичният фронт иска и по-висок праг на така наречените преференции за общински съветници – предпочитанията да са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, са не по-малко от една втора от общинската избирателна квота (броят на действителните гласове в съответната община, разделен на броя на съветниците в общинския съвет – бел. ред.).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK