Първанов иска спешно свикване на съвета за национална сигурност за "Южен поток" и за Русия

Георги Първанов

© Велко Ангелов, Капитал

Георги ПървановЗагубата на "Южен поток" е изключителен сигнал за краха на външната политика на България. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов, цитиран от пресцентъра си.


Повод за коментара му стана срещата в Будапеща на външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите по доставките на газ, където е била обсъдена възможността за присъединяване и на Австрия.


Първанов заяви, че в подобна изолация страната ни не е изпадала от години. България от енергиен център се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива, добави той. "Няма да припомням времето, в което бяхме център и събирахме много държави по различни теми. Сега всичко това се случва извън и за сметка на България", коментира бившият президент.
Георги Първанов призова за спешно свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към държавния глава и използването на всички други възможни формати, които да доведат до активирането на българската политика по този въпрос.


Той смята, че са необходими двустранни преговори - в Москва, в Анкара, в Брюксел. И посочи, че ако Брюксел даде зелена светлина на обсъждания в Будапеща вариант за газово трасе, това ще доведе до още по-тежка изолация и икономически и допълнителни енергийни проблеми за България. Първанов подчерта, че именно заради условията на ЕС България е достигнала до ситуация, в която губи проекта "Южен поток".


Освен газовата тема Първанов смята, че на заседанието на КСНС трябва да бъдат поставени и въпроси по военната сигурност на България. "На един такъв съвет трябва да се изнесат конкретните данни за това какво се случва на българска територия, какви обучения се провеждат, има ли действия, които да се изтълкуват от руската страна като враждебни в този деликатен момент." В тази връзка АБВ може да направи конкретно предложение към президента за включването в предстоящото обществено допитване на набор от въпроси за отношението на България към санкциите за Русия, добави Първанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK