И трима одитори вече са обвиняеми по КТБ

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаНяколко часа, след като главният прокурор Сотир Цацаров обеща да има още обвиняеми по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), прокуратурата съобщи този факт. Новите привлечени са двама външни одитори от КПМГ -  Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев и ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на КТБ - Снежана Велева - Стефанова


Те са обвинени в безстопанственост. От съобщението става ясно, че ликвидната криза, довела до затварянето на КТБ, че одиторите са виновни за ликвидната криза.
Така за два дни обвиняемите по случая се увеличиха с пет и вече са 14.


Обвинението на Снежанка Велева – Стефанова е за това, че в периода от 01.01.2009 г. до 20.06.2014 г. в гр. София,  не е положила достатъчно грижи за възложената и работа и от това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД. Последвали са значителни щети за банката, изразяващи се  намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както  и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.
Деянието е извършено умишлено, щетите са в особено големи размери и случаят е особено тежък.   


Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев са обвинени  в това, че в периода  от началото на 2009г. до 20.06.2014г. в гр. София, умишлено са улеснили  изпълнителните директори на "КТБ"АД -  Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.От това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация.


Голева и Хаджидинев са действали в качеството си на отговорни одитори в различни  периоди и са  извършвали действия в нарушение на задълженията си съгласно Закона за кредитните институции и наредби на БНБ. Въпреки констатирани нарушения в дейността на "КТБ"АД, станали им известни в хода на одитните ангажименти, не са докладвали писмено и незабавно за тях на БНБ. Тези нарушения, установени в периода  2009г. – 2014г.,  не са били отразени в Одиторски доклади за надзорни цели, съгласно изискванията на нормативните актове. По този начин обвиняемите Голева и Хаджидинев са възпрепятствали пълноценното използване на системата на пруденциален  надзор на БНБ над дейността на "КТБ"АД.


В съобщението си държавното обвинение беше сбъркало името на Хаджидинев, като е посочено


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK