В идеята на ГЕРБ за главния прокурор "сделките" бяха заменени с "общественоопасни деяния"

Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Сотир ЦацаровСлед три дни най-накрая стана известно, че идеята на ГЕРБ главният прокурор да спира сделки е еволюирала в предложение за ново негово правомощие, което не се отнася само за гражданския процес. С обща и неясна формулировка, депутатът Анна Александрова предлага промяна в Закона за съдебната власт, чрез преходните и заключителните разпоредби на Гражданския процесуален кодекс, според която:


"В изключителни случаи главният прокурор или оправомощен от него заместник може да взема подходящи мерки за предотвратяване настъпването на общественоопасни последици, включително чрез спиране на изпълнението и изземване на средствата за извършване на общественоопасно деяние за срок до 48 часа."

След като предложенията за промени в Гражански процесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ, с които се даваше възможност на главния прокурор да участва в гражданския процес, бяха приети на първо четене, народните представители от управляващото мнозинство започнаха да дават противоречиви сигнали какво ще предприемат. Бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ започна да говори, че може правомощията ще бъдат прехвърлени за финансовия министър.


Впоследствие и главният прокурор Сотир Цацаров и Владислав Горанов обявиха, че не искат да имат такива правомощия. Така в продължение на няколко дни председателят на правната комисия Данаил Кирилов и други народни представители говореха за промените, но нищо не беше внасяно в парламента.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK