Съдия Румяна Ченалова е обявена за общонационално издирване (обновена)

Съдия Румяна Ченалова

© БГНЕС

Съдия Румяна ЧеналоваСъдия Румяна Ченалова, която е временно отстранена заради водени срещу нея няколко дисциплинарни производства, е обявена за общонационално издирване, съобщиха от държавното обвинение. Тя не е била открита на нито един от известните й адреси.


От прокуратурата съобщават за пръв път, че срещу Ченалова има две образувани досъдебни производства за престъпление по служба и за документно престъпление. Те са били образувани в края на февруари, около месец след като Висшият съдебен съвет я отстрани временно.


Ченалова беше съдията от Софийски градски съд по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия. Освен това тя водеше и делото "Октопод", което започна отначало заради нейното отстраняване.
"Дневник" се свърза с брат й - Станимир Ченалов, който й е и адвокат. Той заяви, че


Ченалова е в болнични и ще се яви на следващата възможна дата пред властите. За него обявяването й за издирване е изненада. 


Съдията не се е явила пред разследващите, които е трябвало да й предяват обвинения за престъпление по служба и документно престъпление. Тя получава призовка на 25 март - лично и срещу подпис да се яви на 31 март, за да получи постановления. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април.


На 30 март в прокуратурата били получени две молби - едната е от Ченалова, в която се казва, че адвокатът й Станимир Ченалов (неѝн брат) не може да се яви в периода от 31 март до 4 април поради уважителни причини.


Във втората молба, която е от адвокат Ченалов, той изброява всички работни дни на април, без 27-ми, както и три дати от май, в които е служебно ангажиран.


Впоследствие Ченалова получава втора призовка с нови дати - 6 април, 8 април и още няколко дати през този месец. На 6 април, когато Върховният адмнистративен съд заседава по молбата на Ченалова срещу временното й отстраняване, брат й Станимир Ченалов се явил в Софийска градска прокуратура (СГП) и депозирал молба за влошено здравословно състояние на съдията, за което бил представил и болничен лист. Той бил от лекар в Стара Загора и предписвал домашно лечение.


От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова  не й позволява да се яви пред разследващите органи,


поради което са  разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева. Разпитаните лекари са заявили, че  възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.


На 8 април отново са постъпили две молби - от Ченалова, че е нетрудоспособна (отново е представен чрез адвоката й болничен лист) до пети май и от брат й, че е служебно ангажиран за още дати през май месец. "На същия ден около 10.30 ч. лице, което се е представила за Румяна Ченалова се е свързала със следователя по делото, при който телефонен разговор е била отново уведомена, че няма уважителна причина за неявяването си в този ден и че е задължена да се яви. Около обяд позвънило и лице, представящо се за адвокат Ченалов, който също е бил уведомен, че явяването на подзащитната му е задължително", съобщават от прокуратурата.


Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова било указано на Областна дирекция "Охрана" - София, и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора, тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.
От концентрация на дела до гнила ябълка


Именно след скандала по казуса "Белведере", когато френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан заяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", съдии от най-големия окръжен съд - Софийския градски съд, поискаха проверка на начина, по който се управлява съда. Въпреки че Висшият съдебен съвет се опита да неглижира техният протест, след второ писмо на още повече съдии и декларация от седем посланици от страни от Европейския съюз кадровият орган на Темида изслуша съдиите.


Пред ВСС бяха изложени смущаващи факти за начина, по който Янева и нейните заместници са ръководили съда, но съдебният съвет не предприе нищо срещу тях, а назначи проверка. Наскоро заключенията от нея бяха оповестени, като те покриваха почти изцяло констатациите на съдиите. В доклада обаче не се посочваха виновните. По предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на правосъдния министър Христо Иванов бяха образувани две дисциплинарки срещу Богдана Желявска, бивш ръководител на гражданското отделение, и на председателя на СГС Владимира Янева. Янева беше отстранена по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров наскоро заради образувано срещу нея досъдебно производство за разработката "Червеи", по което обаче тя все още няма обвинение.


Ченалова беше отстранена в средата на януари, а малко след това правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за нейното дисциплинарно наказание. Преди това ВСС образува една дисциплинарка по казуса "Белведере", а в съвета изстиват още две - по аферата "САПАРД" за това, че  Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му, а другото - от юли 2013 г., когато по информация на властите в Македония Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Случаят в Македония беше прекратен, но съдебният съвет засега не е сложил край на дисциплинарката.


Ченалова обжалва пред Върховния административен съд (ВСС) временното й отстраняване. На последното заседание на шести април, делото беше отложено за 11 май.


През лятото нейни действия, свързани с дела около конфликта между банкера Цветан Василев и депутата и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски, станаха повод инспекторатът на ВСС да започне проверка. През юни на нея се паднаха "случайно" три от четирите дела на Пеевски срещу Василев. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK