Бюджетът на МОН за проекти в средните училища не предвижда ремонти през 2015 г.

Бюджетът на МОН за проекти в средните училища не предвижда ремонти през 2015 г.

© Георги КожухаровДвойно по-малко пари за допълнителни проекти ще имат тази година средните училища в България. Парите по десетте национални програми през 2015 г. са общо 45.5 млн. лева, докато миналата година само за модернизация на материалната база на училищата и ремонти бяха предвидени 44 млн. лева. Сега обаче такова перо липсва, пише в. "Сега" като цитира проект на постановление, подготвен от министерството на образованието и публикуван за обществено обсъждане. 


С националните програми на проектен принцип или централно от просветното ведомство се дофинансират дейности, за които в бюджета не са предвидени средства или отпуснатите не са достатъчни.


Най-много допълнителни средства тази година - общо 19.860 млн. лв. - са предвидени за програмата за оптимизация на училищната мрежа, за която за сравнение през 2014 г. имаше с 6.3 млн. по-малко. Оказва се, че огромен допълнителен разход на училищата е за изплащане на обезщетенията на съкратени или пенсионирани учители, както и преподаватели от закрити и преобразувани училища. За тази цел се отпускат над 17 млн. лева, докато в останалите два модула - за закриване и преобразуване на училищната мрежа и за мрежата на професионалните училища се отпускат съответно 1.925 млн. лв. и 900 хил. лева. 


Още 3.2 млн. лв. ще бъдат разпределени за програмата "С грижа за всеки ученик", по която се финансират дейностите за учене на две скорости. Средствата са с 200 хил. лв. повече спрямо 2014 г. и позволяват инвестицията в допълнително обучение за талантливи ученици и участие в олимпиади, обучение на деца от подготвителните групи и допълнително обучение на децата в начално училище, също и подпомагане на тези с нисък успех.  

Други 1 млн. лева ще отидат за проекти в училищата в чужбина, които осигуряват обучение по български език и литература, по история и география на България. В рамките на програмата "Роден език и култура зад граница" българските училища зад граница могат да кандидатстват и за финансиране на клубове и кръжоци за изучаване на българския фолклор и традиции.


Също 1 милион лева са предвидени за годината за осигуряване на достъпна архитектурна среда чрез поставяне на нови рампи, изграждане на тоалетни и асансьори за деца със специфични образователни потребности. В момента в училищата и детските градини са записани 12 644 деца със специални нужди.
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Ако наистина няма да се извършват ремонти 2015 - през 2017 г. отсега да предвидят бюджет за обезопасяване и разчистване на училищни сгради.

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Старият лозунг.Пари няма -действайте.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 885 Неутрално

  А пари за ремонт на Класическата гимназия предвидени ли са?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Колко години вече се оптимизира тази училищна мрежа.Децата останаха наполовина,но училищата не са двойно по-малко,
  освен че има и частни.Паралелките все по-малобройни,децата все по-неграмотни.

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Заглавието, а и съдържанието, на статията са доста подвеждащи.
  От всички средни училища в страната под 10 % са под "шапката" на МОН. Т.е. само за тях парите за ремонти са от Министерството.
  Огромното мнозинство от училищата са общински. И заплатите, и ремонтите, и т.н. дейности в тях се финансират от общините.
  Изводът е, че колко пари ще има за ремонти на училищата зависи главно от Общините.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK