Партията на Бареков на път да загуби държавната си субсидия (допълнена)

Откиване на 43 - то народно събрание след предсрочните избори на 5 октомври 2014 Николай Бареков

© Юлия Лазарова

Откиване на 43 - то народно събрание след предсрочните избори на 5 октомври 2014 Николай БарековПартията на бившия телевизионен водещ, а сега евродепутат Николай Бареков е на път да загуби държавната си субсидия, заради неподаден по законовите изисквания финансов отчет.


"България без цензура" с председател Бареков, който твърдеше на евроизборите и парламентарния вот през миналата година, че финансира политическата си дейност със средства от дарения, не е обявила дарителите си. Сметната палата публикува днес отчетите на политическите формации за 2014 г., които те трябваше да представят пред одитната институция до 31 март 2015 г. 


ББЦ е дала в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите според изискванията на закона. Според текстовете годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден.

ББЦ отчита пред Сметната палата, че е завършила 2014 г. с 334 хил. лева на плюс. Постъпилите пари са 4 344 000 лв., като 256 хил. лв. са от държавната субсидия - за октомври, ноември и декември. Събраният членски внос е 619 хил. лв., а даренията са 2 185 000 лв. В партията на Бареков са постъпили приходи и от коалиционните партньори - 900 хил. лв. за евроизборите и 383 хил. лв. за парламентарните избори, като се посочва, че целта е участие в съответния вид избори. Разходите на партията за миналата година са 4 010 000 лв.

Според Закона за политическите партии на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.


Бареков участва на парламентарните избори в коалиция "България без цензура", която впоследствие се разпадна, но остана парламентарната група "Български демократичен център". За спечелените 186 938 гласа на изборите на 5 октомври 2014 г. коалицията получава на година 2 056 318 лева държавна субсидия. Според споразумението в коалицията 50% от държавното финансиране е на ББЦ, 25% на ЛИДЕР, която сега се преименува kd "Български демократичен център", по 10% - за "Гергьовден" и Земеделския народен съюз, по 2% - за БДС "Радикали" на Евгений Бакърджиев и Съюза на свободните демократи, 1% - на Партията на българските жени на Весела Драганова, научи "Дневник".


Ако се стигне до спиране на държавното субсидиране на ББЦ, би следвало парламентарната група да се лиши от половината, въпреки че само един депутат се представя за депутат от партията на Бареков - Мартин Иванов-Данона.


Бареков отчете за предизборната кампания на евровота дарения за над 1.2 млн. лв. от общо 500 дарители, някои от които надхвърлиха двойно законовия таван за дарения от 10 хил. лв. Телевизионни репортажи показаха, че някои от хората, чиито имена са посочени в дарителския регистър на Сметната палата, не подозират, че са давали пари за формацията.


От "Български дарителски форум" настояха прокуратурата и Сметната палата да се самосезират за проверка на сигналите за злоупотреба. "Атака" също се обърна към държавното обвинение с това искане.


Общо 159 политически партии подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2014 г., като спазиха изискванията за представянето им и срока по Закона за политическите партии, който изтече на 31 март, уточниха от одитната институция.


Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като от тях 9 партии към днешна дата вече са прекратени с решение на Софийския градски съд. Сред заличените са Бирената партия на България, Социално либерално движение "Справедливост", Българска национално-екологична партия "Велико Търново", Либерален съюз "Нов избор", Национален съюз "Народна партия", Българска партия "Бъдеще", Обединение за възраждане.


В 6-месечен срок от изтичането на срока за получаване на годишните финансови отчети Сметната палата извършва одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са: получавали държавна субсидия; ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост; участвали в избори, ако такива са провеждани.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Още ли има такава партия!?

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Гласувам с две ръце ЗА!

 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тия вече са някъде между 50 те нюанса сиво.

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#1] от "impala":

  за партия не знам, но мънгизи явно още има...

 5. 5 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Списък:
  1. Ахмет Доган
  2. Меди Доганов
  3. Сокола

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2667 Неутрално

  Ех, че хубаво би било!
  Да му спрат ан Барека субсидията! И как ще връща "ония" пари? От евродепутатската си заплата?
  Ами!
  Ще има следваща серия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как и беше името?!?!
  Върти ми се нещо в главата- свързано със сексуални услуги срещу заплащане. Ама сега се иска: да покаже Дудуков на Кой е свирил.

  Коментирам платено.
 8. 8 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 233 Весело

  Тех субсидия им не требе

 9. 9 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#0:"статията"]на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.[/quote]
  Без по-сериозна наказателна отговорност ще си я карат постарому.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "
  4. Д.П.
  5. 10
  6. Цв.В.

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Той и ктиторът му, Цветан Василев, цяла банка загуби, Бюрека щял да загуби държавната субсидия - голяма работа - нали е на хранилка в Брюксел!?!?!

 12. 12 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Да си загубят субсидията, тъкмо едни паразити по-малко. На хората пострадали от бедствията им подхвърлят по една милостиня дето до никъде не стига, а тези хрантутници добрали се до парламента ще лапат над два милиона лева ей така за нищо. Циркова дружинка стъкмена както дойде за единия калабалък там, на гърба на българина. И изобщо тези субсидии за партиите трябва да ги няма. Политика се прави от богати хора не от въшльовци живеещи по няколко години царски с народна пара, докато се нагушат за три поколения напред.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Любопитно

  Това ,че губят субсидията -добре,ама за това ,че са подали лъжливи сведения за дарителите няма ли наказание? Фалшификация?

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Колебая се между "паднал не се рита" и "нека правдата възтържествува".

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Бареков няма как да подаде списъци, защото няма, а останалите са фалшиви ... но на него тепърва му предстоят случки, вкл. и с прокуратурата ... ще бъдат принудени !!!
  А той ЩЕ ПЛАЩА !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1309 Весело
 17. 17 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Смятайте тия нещастници взимат по 2млн. на година, а какво остава за другите. Малко трябва да се поореже тая субсидия.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Изключително неприятна новина за репродуктивността на мишките.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Кекеке, да го *** и новия, прозрачен политик! Ама той си се смее последан, защото е на заплата в ЕП и въобще не го интересува субсидията. Той танцува само едно лято, ама ще бере плодовете от това 5 години.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9918 Неутрално

  Тази партия с един член , не се ли изгуби.

 21. 21 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Подигравате се, ама сметнете колко глупци има в родината, които са гласували за него. И какво, по дяволите, са си мислели като са пускали бюлетината за този измамник ...

 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И тоя бълнуваше да е министър-председател!?

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1135 Неутрално
 24. 24 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ама аз наистина не мога да разбера защо продължават да ни занимават с този!

 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#8:"seth"]Тех субсидия им не требе[/quote]
  ... а им требе друго - прост народ, а той в изобилие, и все по-обилен ще става; ще има за всички.

 26. 26 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Забелязвам положително развитие, започнало от момента, когато инсценираха на Тиквата скъпия ток. Мутрите започнаха да се боричкат едни други. Т.е. тясно им е и ресурсите привършват. Не е като преди "дай ми, и за теб ще остане". Скоро може да настъпи чистката.

 27. 27 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Наистина не останаха хора в тази партия, които да му оправят документацията. И се чудя защо изобщо се връща Бареков в България. Английския му е достатъчно добър да си поръчва храна навсякъде по света...гладен няма да остане

 28. 28 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НИдейте вееееее, не погребвайте справедливостта и масовото таблетизиране... Оттеглям се за 5 минути тих плачи 3 минути молитва за лингвиста от Пловдив.

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Бареков може да представи като Физиеско лице списъка с дарителите към своя отчет, а срока за ФЛ е днес да побърза

 30. 30 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Пеевски ще допълни необходимата сума.

  http://betube.eu
 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#21:"redguy"]И какво, по дяволите, са си мислели като са пускали бюлетината за този измамник ... [/quote]

  ...дали ще си получат парите след гласуването!

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Довиждане.
  Да търси пари от тия, които гласуваха за него.

 33. 33 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Лично аз няма да страдам особено от гибелта на проекта Бареков.

  Жената е покана за щастие
 34. 34 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Че то тая партия имаше ли я?

 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2568 Весело

  Какво съжаление изпитва човек към използвания презерватив? Никакво. Остава едно леко неудовлетворение и толкоз.
  Та и тоя...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 36. 36 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 506 Весело

  Бареков е на Ти с английския и неговата партия не е зависима от субсидии, така че какво от това?

  "Show me a sane man and I will cure him."
 37. 37 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Новина щеше да е ако беше си подал правилно декларацията...

 38. 38 Профил на maugli
  maugli
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "sashobal":

  Забрави агентите "Ангелов", "Сергей" и "Сава"

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4187 Неутрално

  Още един политически клоун аут от нашата политика-!

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  "ББЦ е дала в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите според изискванията на закона."

  Да не са ги спрели на българо-сръбската граница?

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 229 Весело

  То, според Галъп сигурно само рейтинга на станишев расте :Д, комунуоди.

 42. 42 Профил на vender
  vender
  Рейтинг: 284 Неутрално

  КТБ е дарител,затова се бави декларацията за
  дарителите и финансовия отчет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK