Софийският университет представи реновираната за 1.5 млн. лева аудитория 272

Софийският университет представи реновираната за 1.5 млн. лева аудитория 272

© Георги КожухаровСлед мащабен ремонт за 1.5 млн. лева една от най-емблематичните зали в Ректората на Софийския университет - аудитория 272 - беше отворена и осветена тържествено тази вечер от ректора на университета проф. Иван Илчев и Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Стотици гости, сред които председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на БСП Михаил Миков и омбудсманът на България Константин Пенчев присъстваха на събитието. Датата е избрана, за да е в навечерието на Деня на българската Конституция.


"Сигурен съм, че всички имаме спомени от тази аудитория. Дали от кандидатстудентски изпити като мен, или от тежки изпити по време на следването", обърна се проф. Илчев към пълната аудитория с настоящи и бивши възпитаници на Юридическия факултет на СУ. Той поздрави юристите като заяви, че това е безспорно най-добрият юридически факултет в страната и възпитаниците му оглавяват всички класации. 


Илчев разказа, че когато поел управлението на най-стария български университет, си поставил за цел да пусне светлината в него - не само духовната, на знанието, но и буквално - да върне блясъка на старата сграда, която е един от безспорните символи не само на града, но и на страната ни. За ремонта на аудитория 272 коментира, че някои колеги от сантименталност са се възпротивили, но като историк самият той вярва, че няма как да напредваме, ако не умеем да се разделяме със старото.
Основната сума за ремонта - 1.2 млн. лева - идва от Фондация "Америка за България", на която Илчев специално благодари и уточни, че сумата е колкото бюджета, който държавата отделя за капиталови вложения в университета за две години. 


Самият университет е вложил в залата 150 хиляди лева, а останалите 150 хиляди са събрани от дарения на бивши студенти, преподаватели и фирми от Фондация "120 години Юридически факултет при СУ "Св. Климент Охридски". Идеята за реновирането на основната зала в Северното крило на Ректората всъщност е на фондацията, основана на годишнината на факултета, а осъществяването й е започнало преди две години със споразумение между ректора и двете фондации.


Софийският университет представи реновираната за 1.5 млн. лева аудитория 272

© Георги Кожухаров


Залата е напълно обновена - от пода до тавана. Запазен е духът и разпределението на аудиторията, но е напълно модернизирана с мултимедийно оборудване, цялостна подмяна на всички инсталации, нови банки с LED осветление и подобрена акустика. 


Строежът на основната сграда на Софийския университет - Ректората - започва на 30 юни 1924 г. и след няколко разширения е окончателно завършена през 1952 г., когато е построена и аудитория 272. За тези 63 години в нея са преподавали и учили хиляди от най-блестящите умове на българското право. В най-скорошната й история може да се запише и окупацията на "Ранобудните студенти", които избраха точно аудитория 272 за протеста си срещу правителството на Пламен Орешарски. Окупацията започна на 23 октомври 2013 г. и продължи повече от 3 месеца. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK