Русия против България - откъс от новата книга на Иво Инджев

Корицата на книгата

Корицата на книгата"Течна дружба 3 - Руските хибридни войни против България и българите през вековете" е нарекъл новата си книга журналистът Иво Инджев. Тя е издадена от "Сиела", а премиерата е на 17 април в камерната зала "България" в София.


"Дневник" публикува откъс от книгата, избран от автора:


Тази книга е средство за законна самоотбрана срещу агресията на вековните лъжи, които задушават истината за злините, причинени от Русия на България и българите през вековете. За "добрините", за които се изисква да се кланяме и благодарим вечно, са създадени тонове книги, филми и прочее огромна по обем пропагандна продукция. Желаещите да намерят "другата гледна точка" са свободни да се обърнат към учебниците по история, библиотеките и медийните архиви, в които има несметни количества от нея.
В "В течна дружба 3" до темата за днешните лъжи и фалшификации на проруската пропаганда в България читателят ще стигне по хронологичната стълба назад в историята.


Русия не само никога не е освобождавала, а напротив - системно е заробвала българи и окупирала български територии през дългата история на руските хибридни войни срещу българите през вековете.


Русия не е освобождавала България просто защото не можеш да освободиш нещо, което не съществува не само на картата на собствените ти териториални завоевателни планове, но и в най-лошите ти кошмари за пречките към регионално господство и световно влияние.


Русия не е освобождавала България също, защото не можеш да наречеш "освобождение" преместването на един народ (дори без да го признаеш за народ) от турския зандан в руската килия на окупацията. Българите непокорно я разбиват само 7 години по-късно, освобождавайки се от нея сами чрез Съединението.


За защитата на истинското си освобождение българите водят поредица от войни. Русия подстрекава, обединява или дори оглавява военни кампании на българските съседи за подчиняване на българския стремеж към независимост.


Лъжата, че Русия е освободила България, втълпена на българите, е веригата, с която българите са закотвени пропагандно и днес на европейското дъно, разчекнати между естествените си европейски стремежи и лъжите за свободата, която ни била донесла най-мракобесната империя в Европа през XIX век, мразена неистово именно от либералните и левите среди на континента, включително от родоначалниците на българския социализъм, чиито днешни потомци са техни антиподи по патриотична линия.


Свободата е ценност, която българите сами си отвоюват в многобройни, по-дълги от Руско-турската война битки за независимост срещу самата Русия. Постоянното натякване, че свободата ни е била "донесена" или дори "подарена", е сред униженията, които подклаждат като отрова българските комплекси, употребявани за нуждите на руското доминиране в съзнанието на българите.


Не съществува държава с названието България в момента, когато Русия обявява война на Турция през 1877 г. – дори чисто "технически" няма как Русия да е освободила България, която нарича по онова време в документите си "територия", на която никога не е съзирала българи, а само православни и славяни, подлежащи на автоматична асимилация в Руската империя. Срещу този абсолютен факт защитниците на руското влияние у нас обясняват Руско-турската война като "предпоставка" за българската свобода, сякаш зачеването на една свобода е по-важно от нейното раждане.


Няма друг народ на света освен подчинения на руската Пета колона народ на България, който да празнува зачеването, а не раждането на своята свобода, "износена" от майка България след тежка бременност и опити на Матушка Русия да я накара да абортира в порива си към независимост. Матушка Русия се опитва да приложи към опротивялата й с непокорството си България принципа "аз съм те създала, аз и ще те унищожа" (който в днешно време прилага и към Украйна), но се натъква на смайващата за нея упоритост на българския стремеж към свобода. Защото, както казва един германски кореспондент, свидетел на триумфа на българското съединение през 1885 г., Русия жестоко се излъга в българите, които не могат да бъдат управлявани като Туркмения с камшик.


Защитниците на реномето на Русия като освободителка, за които руската пропагандна версия е по-важна от българския прочит на историята, "пропускат" две обстоятелства:


1. Предпоставката във веригата от събитията е създадена от Априлското въстание 1876 г.


2. Без Априлското въстание и неговия трагичен край нямаше да се създаде предпоставката за Руско-турската война, каквато е Цариградската конференция (декември 1876 - януари 1877 г.), свикана по инициатива на английската дипломация след отзвука от българската трагедия от пролетта на 1876 г.


Русия не е дошла да освобождава България, най-сетне защото България я няма дори в прокламацията на руския цар освободител, който по заръка на Европа обявява война на Турция, за да освобождава "православни и славяни", разглеждани като законна руска плячка и инструмент на руската завоевателна имперска политика по пътя й към нови завоевания на юг.


Събитията в Украйна през 2014 г. направиха още по-актуална аналогията с България. Това е причината за автора да направи едновременно две неща: да се върне към историческите корени на тези отношения с допълнителен прочит и същевременно да направи връзка с новите моменти от развитието им в наши дни.


Периодът между публикуването на "Течна дружба 2" ( 2014) и "Течна дружба 3" (2015) може да е кратък, но е изключително важен с появата на наченки на българско самочувствие, подпомогнато от усещането за принадлежност към най-развитата част от света, които дават надежда за българска еманципация от преклонението пред вековните стереотипи на снишаването пред руския натиск. Именно по това време, през 2014 г., се случи нещо необичайно, което не беше регистрирано като важен прецедент в нито една от традиционните годишни класации на българските медии за най-важните събития през изминалата г. Стана някак си твърде бързо и премина покрай вниманието на публиката като паднала комета, чиято траектория беше злободневно проследена от инструментите на медиите, пригодени да регистрират, но не и да анализират явлението - твърде светкавично им се появи и "озари небосклона" на българско-руските отношения, след което беше погълната от безразличието на злободневието.


Случи се обаче следното: за първи път от Първата световна война насам в България се появи заявка за открито противопоставяне на руския натиск на високо институционално ниво. Както е известно, дори като съюзник на Германия Царство България запазва с Москва официални дипломатически отношения и избягва формулирането на стратегия, според която Русия е дефинирана като противник на България. На базата на анализ от евроатлантическа позиция, направен от българското Министерство на отбраната и публикуван на сайта на ведомството в края на август 2014 г., България на практика превъзмогна този свой комплекс и открехна вратата на клетката, в която се намира спрямо руската мечка, обикаляща наоколо с ръмжене: вчера в Грузия, днес в Украйна, а утре?...


Документът, наричан тук за краткост "Визия 2020", недвусмислено присъединява България към евроатлантическата позиция. На езика на НАТО тя определя противопоставянето на Русия на Запада като "хибридна война".


В "Течна дружба 3" - без претенция за изчерпателност - читателят ще намери многобройни документални доказателства, че Русия води такава война срещу България и българите от векове.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Браво на Инджев! Един истински смел български патриот, който не се страхува да каже истината!
  Надявам се книгата да излезе и в електронен формат, за да мога да я прочета по-скоро, а не да чакам доставка от България!

  #KOЙ номинира бокова!
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво Иво, браво, Инджев. Сега руските тролове ще те изядат с парцалите.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Весело

  Ех ако можеше да им се налее с фуния през шпионските ушички съдържанието на книгата на всички псевдо патриотчета...

  Stef
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1433 Весело

  Браво на Иво Инджев.
  Може да е бил всякакъв, но е патриот и не е заслепен от фалшива "благодарност" към някакви "братушки".
  Сега какъв вой ще нададат мурзилките........
  Ща го проследя с удоволствие.

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Другата крайност.
  Без да преувеличаваме и идеализираме ролята на Русия за освобождението, съединението и независимостта и трите е нямало как да се случат без Русия.

  "Русия не е освобождавала България също, защото не можеш да наречеш "освобождение" преместването на един народ (дори без да го признаеш за народ) от турския зандан в руската килия на окупацията. Българите непокорно я разбиват само 7 години по-късно, освобождавайки се от нея сами чрез Съединението."

  Благодарение на освобождението България е могла да се развие като модерна държава със собствена армия и да издигне борбата срещу Турция на ново ниво. Да, Русия е била против, но България и благодарение на нея е била доста по-различна от героично-пожертвувателната стихия на Априлското възстание.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  "Русия подстрекава, обединява или дори оглавява военни кампании на българските съседи за подчиняване на българския стремеж към независимост..."

  Тази ИСТИНА не фигурира никъде в учебника по човек и общество на 9-годишното ми дете. ЗАЩО?!?

  Защо даскалите промиват мозъка на детето ми с лъжи за "освобождението"?

  Защо Министерството на просветата одобрява учебници, в които някакви изкуфели сталинисти пишат лъжи?!?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#1:"Emergen-C"]Браво на Инджев! Един истински смел български патриот[/quote]  Хахахахаххааааааа.....
  Весело е тук, още от ранно утро се започват майтапчийските коментари

  https://goo.gl/8NG90J
 9. 9 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Путлер-капут.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1433 Весело

  [quote#6:"Daniboy"]Коментиращите във форума се делят на русофили, русофоби и чат-пат по някой нормален човек.[/quote]

  [quote#5:"Daniboy"]Без да преувеличаваме и идеализираме ролята на Русия за освобождението, съединението и независимостта и трите е нямало как да се случат без Русия. [/quote]

  Русофил или да?

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Истината боли, рубладжии. На земята сте. И дедо Пут ще се си седне в най-скоро време. Ще гризне американско желязо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 871 Весело

  Браво на Инджев.
  Чудесно би било и учебниците да ги попреработят най-после.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Каква свобода могат да ти "дарят" несвободни хора?
  Ами видяхме я.
  Е? И какви изводи си направихме?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 423 Любопитно

  Господа мурзилки, нещо да кажете, моля?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  [quote#5:"Daniboy"]Без да преувеличаваме и идеализираме ролята на Русия за освобождението, съединението и независимостта и трите е нямало как да се случат без Русия.
  [/quote]
  Извинявай,но точно СЪЕДИНЕНИЕТО се е случило
  БЕЗ РУСИЯ и ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ !!!
  ОСВОБОЖДЕНИЕТО,
  в смисъла му на ИЗГОНВАНЕТО НА РУСКАТА ОКУПАЦИОННА АРМИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ е станало ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ.
  Благодарение на натиска на Европа.
  НЕЗАВИСИМОСТТА е отстоявана от СТАМБОЛОВ и съмишлениците му,които предотвратяват ПРОРУСКИ ОПИТИ ЗА ПРЕВРАТ,чиято цел е била превръщането на България в Руска губерния.
  Каквато е била целта на войната водена от Русия срещу Турция в 1876
  Впрочем,това е било война на два фронта - на Балканите и в Кавказ и изобщо не е имала за цел "освобождаването" на когото и да било.

 17. 17 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Доброволния доносник на ДС купува индулгенции

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Книги като тази разкриват истината за
  ПИШМАН - "НАЦИОНАЛИЗМА" и
  ПИШМАН - "ПАТРИОТИЗМА"
  на откровената РУСКА ПРИСЛУГА
  каквато е РУСКИЯТ НАЦИОНАЛИСТ В.СИДОРОВ

 19. 19 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  Ако ти си от нормалните тежко на България!
  Затова тази книга е за теб - чети и мисли преди да пишеш!

 20. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  В "Течна дружба 3" - без претенция за изчерпателност - читателят ще намери многобройни документални доказателства, че Русия води такава война срещу България и българите от векове.

  Мурзиликите да вземат да прочетат книгата, за да им станат ясни поне някои истини от историята, неписана от Русия и тяхната клика в България!

  Имало едно време ссср...
 21. 21 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Да бе, да извадиш Турция и Румъния от опозицията хич не е помощ. Виж какво става по-късно в аналогична ситуация през Междусъюзническата

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  [quote#16:"Hawaii"]Извинявай,но точно СЪЕДИНЕНИЕТО се е случило
  БЕЗ РУСИЯ и ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ !!!
  ОСВОБОЖДЕНИЕТО,
  в смисъла му на ИЗГОНВАНЕТО НА РУСКАТА ОКУПАЦИОННА АРМИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ е станало ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ.[/quote]

  БРАВО! +++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  Е те литературни съчинения могат да се пишат на всяка тема - никой няма да плати примерно за "Белите негри", "Сухата вода", "Тъмното слънце", "Пълната дупка" и прочее алогизми но не пречи да се упражнява красноречието върху тях.
  Типично агитпропско пасквилче

 24. 24 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daniboy":


  [quote#5:"Daniboy"]Без да преувеличаваме и идеализираме ролята на Русия за освобождението, съединението и независимостта и трите е нямало как да се случат без Русия.[/quote]

  Горното просто не е верно.
  На Балканите, други държави са се освободили от Турция без помощта на Русия.
  Второ. Дори да не успеехме сами да сторим това (в което аз силно се съмнявам), 40 години по-късно, турската империя се разпада напълно. И от нея възникват не малко нови държави. България е щяла да бъде още една от тях.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 25. 25 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 630 Неутрално

  [quote#24:"simval"]турската империя[/quote]

  Няма такова животно турска империя, има османска.
  А замислял ли си се каква е основната причина за разпада и?

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#25] от "Daniboy":

  Направо ме разби с доводите си!

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Истината за руските имперски интереси в България е жалонът около който единствено може да се случи обединението на българската нация!
  Вторият жалон е ПРИОБЩАВАНЕТО на всички българи и всички български държави!
  Обединението прави силата! Това ни е завещано, написали сме си го над вратата на Народното събрание ма няма кой да го чете!

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иво Инджев е тотално компрометиран. Биографията му го доказва. Поредният му опит да оправдае финансовата помощ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  България никога не е била интересна за Русия. Ние сме в центъра на Балканите и около нас е само Балкан.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  На Руснаците още ли им се тече! Без малко бяха промили всички мозъци наоколо, с техния пролетариат, като красно-пийци. Кво беше това, навсякъде лозунги, навсякъде паради!

  Да престават с наводненията, че вече ни писна от тях!

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  "Русия не е дошла да освобождава България, най-сетне защото България я няма дори в прокламацията на руския цар освободител..."

  То не е било прокламация, а манифест и не е бил цар, ами император. И как после да му вярвам на Инджев?

 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#6:"Daniboy"]Коментиращите във форума се делят на русофили, русофоби и чат-пат по някой нормален човек.

  [/quote]
  Какво според Вас, би трябвало да прави един Българофил?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Подбраните мисли/цитати звучат като софистика. Дано книгата е по-добра. Така ще има повече полза от нея. Иначе, Визия 2020 е нещо, което трябваше да се случи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#29:"socialen"]България никога не е била интересна за Русия. Ние сме в центъра на Балканите и около нас е само Балкан.[/quote]
  Дрън-дрън....

 36. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Тази не съм я чел,но първите две Течни Дружби съм.Горещо ги препоръчвам на всички комунисти и руски националисти у нас.

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"Daniboy"]съединението и независимостта и трите е нямало как да се случат без Русия. [/quote] От началото на руската завоевателна война в Украйна съм изчела всички публикувани тайни руски договори относно ролята на русия. НЕ СЪЩЕСТВУВАТ други тайни руски договори с Франция, Великобритания, Германия освен Рейхщадското споразумение -
  http://istmat.info/node/27175 - Рейхштадт, 26 июня/8 июля 1876 г.
  I. Запись русской стороны Было решено.2. Касательно будущего: b) Если победят христиане: Державы будут действовать согласованно в целях урегулирования последствий войны.
  Они не окажут содействия образованию большого славянского государства... и http://istmat.info/node/27176 Дополнительная конвенция СТАТЬЯ III Е. в. император австрийский и проч. и король венгерский и е. в. император всероссийский, при своем свидании в Рейхштадте, согласились в принципе по следующим пунктам: в случае территориальных изменений или распадения Оттоманской империи образование большого сплоченного славянского или иного государства исключается...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Трябва да има повече книги извън соцреализма и посткомунистическите бози излизащи след ерата на Бай Тошо!Иво Инджев е добър автор и се опитва да бъде контрапункт на Огромната Източна Гравитация ,която въздейства на България от края на 19 век ,та и до сега не е намаляла,напротив напоследък премина в нов апогей !

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Daniboy": Ще можете ли да ми кажете какво точно означават цитираните текстове? Защо само в руският вариант на Рейхщадското споразумение има текст, в който касае България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Проблем е че в България вече 130 години липсва оформена "национална доктрина", което са си изработили всички наши съседи. Всички. Оттам идват свободните тълкувания на най-различни люде, според политическата конюнктура, или според платените хонорари.
  Реално аз не се сещам за нито една страна, освободена" от друга. Във Франция съм виждал паметници, в чиито текстове се споменава за освободителната роля на американската армия по време на ВСВ, но те са повече в признателност на войниците, участвали във военните действия, но не и на държавата. Защоно само глупак би нарекъл военните действия на американската армия срещу армиите на нацистка Германия (случили се на френска територия) като конкретна цел на правителството на САЩ за освобождение конкретно на Франция.
  Подържането на тезата за "освобождение" може да означава само едно - желание за обвързване на външната и вътрешна политика на страната ни в подчиненост завинаги спрямо Русия, нещо което се забелязва и 130 години след края на една от Балканските войни на Руската империя.

 41. 41 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#11:"mar_x"]И дедо Пут ще се си седне в най-скоро време. Ще гризне американско желязо. [/quote]
  Ами! По-скоро руснаците сами ще си го убият със ситни камъчки - да боли повече.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Значи- от една страна русия е съгласна да се възстанови българската държавност, а от друга- нееее- не може българската държавност да се възстанови върху цялото етническо българско землище- т.е. географската територия, населена с над 90% етнически българи, защото тогава България става най- голямата по територия държава на Балканският полуостров! Руснаците казват- да, българите могат да получат "независимост", но не трябва да бъдат обединени в една силна и единна държава! С две думи- ОТРИЧАТ правото на всички българи да имат своя суверенна независима държава! Не Франция, Германия и Великобритания, а именно русия и само русия е онази държава, която ПЪРВА е поискала разпарчатосването на българската държавност и на практика ни е отредила ролята на разпокъсана държава и държавност, васална и зависима от други държави, много преди 1878г.!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":

  Границите на третата българска държава се основават на границите на българската екзархия от 1870 г., която ние сами сме начертали. Като прочетохте тайните договори, прочетохте ли и официалния Сан-Стефански мирен договор? И после Берлинския договор, за да видите разликите?

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трябва да напиша, че когато абсолютно случайно се натъкнах на сайта http://istmat.info/node/27176 , останах толкова поразена, че поне една седмица не можах да спя спокойно. Много е гадно да се установи, че комунистите постоянно са ни лъгали за ролята на русия в цитираните събития; че историята ни съвсем не е такава, каквато комунистите я описваха години наред в учебниците ни и че руската империя е основна движеща сила, основен инициатор и основен изпълнител за разделянето на бъдеща България на поне две зависими държавички- България и румелия...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Днес е 16.04.2015г.
  Преди 90 години няколко човека от една реално терористична организация, подкрепена финансово от СССР, чиито правоприемник е РФ, извършва един дивашки терористичен акт, един от най-страшните за 20 в. Задачата за акта е била поставена от Москва.
  Сигурно някой ще каже, че това няма нищо общо с "освободителната" мисия. Само че в историята върху това събитие не се говори много-много.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "Лео": Хайде да не спорим за нещата- аз ги гледам с очите на юрист, който познава значението на подписните международни договори, дори и да са тайни, а Вие ги гледате с очите на лаик- русофил....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#39] от "logika":
  Сериозно, тези текстове наистина ли са цитирани в книгата на Инджев?
  Взимам си думите назад тогава, мислех че е евтина и едностранччива пропаганда, но тя наистина ще се окаже сериозно четиво.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 48. 48 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":
  Всъщност една от клаузите на мирния договор след края на кримската война която Русия губи е задължението да обсъди териториални изменения след евентуална нова Руско-турска война. Оттам и берлинския, така различен от санстефанския договор. Последния междувпрочем е бил съвсем проформа и всички са го знаели.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#43:"Лео"]Като прочетохте тайните договори, прочетохте ли и официалния Сан-Стефански мирен договор? [/quote]
  НЯМА ОФИЦИАЛЕН Сан Стефански мирен договор, а прелиминарен (предварителен). това е като предварителен договор за покупко-продажба, която не се е осъществила.
  СХВАЩАШ ЛИ НЮАНСИТЕ?

 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#47:"Daniboy"]Сериозно, тези текстове наистина ли са цитирани в книгата на Инджев? [/quote] Не знам - аз сама открих този руски сайт http://istmat.info/node/27109 в процеса на търсене на автентичното съдържание на двете руски тайни конвенции. Не съм го прочела от книгата на Инджев. В последствие руснаците спряха достъпа за този сайт в България, но този сайт нямаше как да спрат http://www.lawlibrary.ru/izdanie6341.html 22. Рейхштадтское соглашение между Россией и Австро-Венгрией. Рейхштадт
  26 июня/8 июля 1876 г . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .144
  I. Запись русской стороны . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .144
  II. Австрийский вариант . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .146
  23. Секретная конвенция между Россией и Австро-Венгрией. Будапешт 3/
  15 января 1877 г . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#46:"logika"]а Вие ги гледате с очите на лаик- русофил.... [/quote]
  теги гледат с очите на хора, завършили образованието си в бг училища - наизустили почти цели глави от учебници, но ненаучени да разсъждават върху прочетеното.

  [quote#44:"logika"]Много е гадно да се установи, че комунистите постоянно са ни лъгали за ролята на русия в цитираните събития;[/quote]
  Допущаш ли, че Искра Баева и А. Пантев не са запознати с прочетения текст?

 52. 52 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#46] от "logika":

  Хахаха, не знаех, че договорите могат да се четат юридически и лаишки, но щом така твърдите...

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#48:"Daniboy"]Всъщност една от клаузите на мирния договор след края на кримската война която Русия губи е задължението да обсъди териториални изменения след евентуална нова Руско-турска война. Оттам и берлинския, така различен от санстефанския договор. [/quote] Напротив- правното основание за подписване на Берлинският договор от руска страна е именно съдържанието на рейхщадското тайно споразумение и двете тайни конвенции.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  http://istmat.info/node/27183 Соглашение между Россией и Великобританией об изменении Сан-Стефанского договора
  Лондон, 18/30 мая 1878 г. II. Меморандум № 2 от 18/30 мая 1878 года (b) Английское правительство обсудит на конгрессе вопрос о продолжительности и характере русской оккупации Болгарии и прохода через Румынию.
  Още ли има някой, който да се съмнява в това, че русия е окупирала България, а не я е освободила?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лео":

  Цар означава именно Император. Думата Цар произлиза от латинското Ceasar (Император).

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  "износена" от майка България след тежка бременност и опити на Матушка Русия да я накара да абортира в порива си към независимост.
  ___________
  Иво Инджев се утвърди като важен интелектуалец и професионален рософоб !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на nikola petkov ood
  nikola petkov ood
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#24] от "simval":

  Какви глупости пишеш бе ? Ако не е била Русия да ни освободи от турско иго сега България НЯМАШЕ ДА Я ИМА !!! Турците щяха да ни избият ,както направиха с арменците през 1915 год . А инджев е комуняга и агент на ДС

 58. 58 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Съветският възпитаник Инджев като е учил в Русия на руска издръжка и на руски език не ги ли е знаел тези огнено - изобличаващи неща, че чак сега се светна да ги пише.

 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#17] от "Митев":

  Ето го партийният агитатор от симеоновската школа на Митьо Гестапото - веднага гледа да омаже автора на статията, защото не може да обори тезата му.

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#58] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Др. Петракиева, ти не беше ли русофилка?

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 61 Профил на nikola petkov ood
  nikola petkov ood
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докато истинските антикомунисти са били по затворите , подлогата иво инджев е бил на обучение за агент на ДС в СССР ..Това е истината

 62. 62 Профил на spgrrim
  spgrrim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ама нищо не споменава,за насилственото обединение на два софийски отбора от комунистите и създаване с декрет на отбор по съветски образец с петолъчка в емблемата и "раждането" му на рождения ден на Карл Маркс..;))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 63. 63 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#59] от "Blood Red Skies":

  Не, колега. Просто напомням, че същия този автор през 80-те доброволно и в пълно съзнание е предложил услугите си на ДС-симеоновците, за да работи в полза на БКП-партийната агитация. И по негови самопризнания, направил го е, защото това му се е виждало най-перспективно за живота му занапред... Вярвам му също толкова, колкото и ти му вярваш!

 64. 64 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  [quote#61:"Todor Aleksandrov"]..Това е истината [/quote]
  Истината е, че като гледам как го мразите ченгетата, явно ви е голям трън в очите Иво Инджев.

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#63] от "Митев":

  Нещо по темата имаш ли или само ще плюеш по Инджев?

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#65] от "Blood Red Skies":

  Колега, просто ти напомням кой е Инджев, а ако случайно не знаеш кой е, ти го казвам. Едно ченге. Доказано!

 67. 67 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#57] от "Todor Aleksandrov":


  [quote#57:"Todor Aleksandrov"] Ако не е била Русия да ни освободи от турско иго сега България НЯМАШЕ ДА Я ИМА !!! Турците щяха да ни избият ,както направиха с арменците през 1915 год . А инджев е комуняга и агент на ДС[/quote]

  Просто не е верно.
  След като турците "избиха" в 1915 арменците (всичките ли?), да не би Армения да я няма?
  И второ: Не е важно Инджев дали е комуняга и агент на ДС, а каква позиция защитава и дали написаното е истина. Ти като не си нито комуняга, нито ченге, да не би да си написал нещо смислено?

  ПП. Обикновено не отговорям на невъзпитани подмятания, но при такава ограниченост не се въздържах.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 68. 68 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2381 Гневно

  Докато ние се пенявим тук под поредната злободневна информация изнесена с 25 годишно закъснение, но все пак изнесена, учебниците по история, и човек и общество в училищата ни продължават да промиват мозъчетата на децата ни. Създава се ритмично и упорито следващото поколение объркано в ценностната си система към род, родина и нация.
  Относно руско-турските войни, те няма как да се наричат освободителни, след като са прокламирани от самият руски цар, като завоевателни. Как може един народ живеещ в империя, като крепостни селяни близки до родовообщинният строй, да освобождава каквото и да е, щом не е освободил себе си? Една империя срещу друга империя - кое е освободителното във войните между тях?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 69. 69 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#67] от "simval":
  Ами не си нарушавайте принципите!
  Макар че разбирам яда ви, защото изпитвам същия.
  Но точно това е целта на провокативните тролетариати.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 70. 70 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#36] от "chicago514":

  Чикаго, няма как да си я чел, защото книгата излиза официално от утре. Представянето й е на 17.04.2015 г. от 18.30 ч. в зала "България".
  Ето линк към събитието:
  "Елате ги чуйте в (зала) България"
  http://ivo.bg/2015/04/15/%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%B8-%D1%87%D1%83%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

 71. 71 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Поздравления г-н Инджев! Не спирайте да търсите и да изказвате на глас ИСТИНАТА!

 72. 72 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  [quote#70:"choss"]Чикаго, няма как да си я чел, защото книгата излиза официално от утре[/quote]
  Човекът точно това казва:
  [quote#36:"chicago514"]Тази не съм я чел,но първите две Течни Дружби съм.[/quote]

  Gunter glieben glauchen globen
 73. 73 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  [quote#66:"Митев"] просто ти напомням кой е Инджев, а ако случайно не знаеш кой е, ти го казвам. Едно ченге. Доказано! [/quote]
  Мен по ме е страх от недоказаните ченгета. Инджев сам си призна и се разкая. Освен това няма данни да е топил някого. Признат грях - половин грях. А самият факт каква злоба изпитват към него истинските ченгета, показва, че е свестен човек. Адмирирам сегашната му позиция и дейност.

  Gunter glieben glauchen globen
 74. 74 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  [quote#16:"Hawaii"]Каквато е била целта на войната водена от Русия срещу Турция в 1876
  Впрочем,това е било война на два фронта - на Балканите и в Кавказ и изобщо не е имала за цел "освобождаването" на когото и да било. [/quote]
  Ами прав си.
  И фактите го доказват. Когато Русия вижда, че не може да завладее Цариград и проливите, загубва всякакъв интерес от войната. На Берлинския конгрес и е все едно на каква територия ще се формира българска държава и колко ще остане под турско управление.
  Впрочем и след това, включително и политиката на сталинския СССР( а сега и на путинска Русия) винаги е имала за цел контрол над проливите и военен излаз в Средиземно море. И само тази цел, а не интереса на балканските народи е определяла политиката на Русия в региона.

 75. 75 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2381 Гневно
 76. 76 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#69] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Прав си.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 77. 77 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво на г-н Инджев за примера, който ни дава за още една от ползите ни, че сме членове на ЕС/НАТО. Така оценява Русия всеки нормален човек от Киев, през Брюксел, Вашингтон, та чак до Сидни. Тоест в Свободния свят.
  Когато Първанов е невъзможен, тогава страната ни ще е най-после себе си.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 78. 78 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#61] от "Todor Aleksandrov":

  Опашата, долнопробна, милиционерска лъжа. На вас провокациите са ви естественото състояние. Преди разпада си окупационният режим сам се наричаше лагер. Опасан от телени мрежи и минни полета, обречен на робски труд свят, на продадени срещу мизерния живот на 22 000 000 съветски крепостни европейски народи.
  Само невменяемите слуги на режима, и преди и сега, са против истината и се гърчат слугински пред Кремъл.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 79. 79 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  [quote#24:"simval"]На Балканите, други държави са се освободили от Турция без помощта на Русия. [/quote]
  Нещо повече.
  Прогласяването на ЕКЗАРХИЯТА,в рамките на БЪЛГАРСКИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ТЕРИТОРИИ,с нейната относителна АВТОНОМИЯ
  е станало също ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ !!!!
  Възрожденският подем.
  Откриването на БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА дори и в НАЙ-МАЛКИТЕ СЕЛЦА
  Почти 100 % ГРАМОТНОСТ ПРИ БЪЛГАРИТЕ
  става не благодарение,а ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА РУСИЯ.
  Апропо,
  Прави ли ви впечатление,че във ВСИЧКИ СНИМКИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ
  ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
  ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА С ЕВРОПЕЙСКИ ДРЕХИ !!!!
  Вгледайте се в снимките на БОТЕВ И ЛЕВСКИ
  КОСТЮМИРАНИ и с ПАПИЙОНКИ
  вместо с дънести шалвари,каквито са обличали
  впрочем мужиците в Русия по онова време.....
  За какво говорим изобщо ?!?!?!

 80. 80 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#79] от "Hawaii":


  [quote#79:"Hawaii"]Прогласяването на ЕКЗАРХИЯТА,в рамките на БЪЛГАРСКИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ТЕРИТОРИИ,с нейната относителна АВТОНОМИЯ
  е станало също ВЪПРЕКИ СЪПРОТИВАТА НА РУСИЯ !!!![/quote]

  Както и Съединението.
  И двете са напълно самостоятелни български борби, увенчали се с успех. Затова съм сигурен, че сме щели да намерим начин да стигнем и до самостоятелна държава, създадена от нас самите.
  Поначало, що за тъпизъм е някой да ти "дари" свобода?
  Свободата не се дарява, тя се извоюва и подир се брани ката ден.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 81. 81 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Изключително смешно е човек, клел се във вярност на Съветския съюз и служил му дълги години, сега да се изживява като патриот и борец против руското влияние. То бива наглост и безочие, ама....

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  Жалко,че не може да напише и най-новата българска история.Истинската.Всъщност,защо да не може.Те комунистическите историци до такава степен я фалшифицираха,че сега всеки честен журналист,който знае и може да ползва документи,може да напише тази история.

 83. 83 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Политическа проститутка която си вади парите от фриволна интерпретация на исторически документи

 84. 84 Профил на halldor__laxness
  halldor__laxness
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#44] от "Логика":
  Определението ''славянска държава'' в Райхщадското споразумение не се отнася за България, а за Сърбия:
  https://sites.google.com/site/sajttnalubomircolakov/manipulaciata-na-sznanieto-i-sznanieto-na-manipulaciata/-sekretniat-rajhsadski-dogovor---primer-za-rusofobska-manipulacia

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK