Адвокати се събират на "хепънинг" с празнична програма в подкрепа на Закона за адвокатурата

Хепънинг протест на адвокати и юристи в Сеня на адвоката и юриста пред Съдебната палата

© Георги Кожухаров

Хепънинг протест на адвокати и юристи в Сеня на адвоката и юриста пред Съдебната палатаАдвокати от София ще се съберат пред Съдебната палата, за да подкрепят проекта за промени в Закона за адвокатурата. От съобщение на сайта на Софийската адвокатска колегия се разбира, че е било взето решение да се организира "хепънинг" с  празнична програма в подкрепа на промените и по повод 16 април - Денят на Търновската конституция и на юриста.


"Събитието ще бъде отбелязано с празнична програма, специално подготвена за Вас! Всички заедно, цивилизовано и по европейски да покажем нашето отношение към хулителите на българската адвокатура!  В деня на Конституцията да бъдем на конституционно признатото ниво на нашата професия! Да подкрепим нашите клиенти – българските граждани и юридически лица, защитата на чиито интереси Конституция на Република България ни повелява в чл.134 и следващите! Следете сайта на колегията за повече подробности в следващите дни", е част от съобщението.


От него става известно още, че Висшият адвокатски съвет е одобрил отличителните знаци, с които да са адвокатите. Идеята е те да съберат, облечени с тоги и "заредени с добро настроение".
"Уважаеми колеги, очакваме Ви на 16 април 2015 г. (четвъртък), в 11 часа, на стълбите на Съдебната палата в София, облечени в адвокатска тога, заредени с добро настроение и увереност в правотата на нашата кауза и основателността на общите ни искания!", пише още в съобщението.


Законопроектът, който е в парламента в позиция изчакване, е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии. Мотивът е, че има пропуски в закона, които пречат на работата на адвокатите. Предложенията бяха внесени от осем народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Патриотичният фронт, Реформаторският блок и ДПС.


Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи. Срещу текстовете застанаха нотариуси и юрисконсулти. 

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Честит празник, поздрави

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз пък се сетих за вица за адвокатите на дъното на морето...

 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1126 Весело

  Поздрави за всички форумци - адвокати! Честито, приятели!

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Защо си мислят,че като се отдадат на меко казано неадекватна веселба,ще привлекат някого към каузата си ?!?!
  Има далеч по-смислени начини това да стане.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Всеки некадърник, за липсата на клиенти обвинява друг - обикновено държавата. Тук държавата е създала за адвокатурата цял сектор, регулирала е професията със специален закон, с който се дават огромни правомощия, но те не стигали...
  Никой да нямало право да напише молба или договор. Ако пък някой служител станел свидетел на подобна наглост - заявление, написано не от АДВОКАТ, да сезирал адвокатите, че заявителят да бъдел жестоко глобен, а глобата да се прибирала от частната структура.
  Е, няма по-голяма наглост.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  Ох,боже.И те милите си имат закон.В България всичко се прави по закон.

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поредният лобиистки закон. Депутати от Г"Е"РБ направили закон за тях, за да си осигурят бъдещето, когато на са депутати. Тука всеки прави закона за себе си, воден от собствените си интереси. Неолиберализъм!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Весело

  /цинично/ Ура, братя адвокати, да живее монополът на адвокатите!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Весело

  Сутринта при Тони Хекимян се бяха събрали една група и всички говореха едновременно. Ако някой им е разбрал какво казаха, нека обясни.
  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Аз пък се сетих за вица "Защо в блока на адвокатите няма тоалетни." Защото един друг си с.....т в устата.

 10. 10 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Весело

  Хе-хе, за съжаление, рядко хората си давата сметка за важността на адвокатурата, освен, когато не им потрябва адвокат. Така бяха и Цв. Цв. и Чеалова. Сега навсякъде се явяват с адвокат, защо ли, нали всеки може да адвокаства, да пише жалби, тъжби, възражения...

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Не разбирам защо "заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други" трябва да се правят само от адвокати. Освен с едничката цел да си повишат приходите, "бетонирайки" монопола си. Нон сенс е доста от изброените да не се върши от счетоводител/ управител или просто компетентен и упълномощен служител. Като зная какви договори и др. документи, изготвени от адвокати, съм чела, си мисля, че следващите по веригата трябва да са филолозите - да се опитат да задължат изготвящите документи да се изчитат от тях, за корекция на допуснати грам. грешки. Не е смешно...
  Честит празник на всички юристи!

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 12. 12 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bramasole":

  Е, не сте разбрала. Консултациите и становищата по правни въпроси, изготвянето на книжа, както и управлението и пазенето на имущества са дейности, включени в адвокатската професия, без да е въведена законова забрана те да бъдат осъществявани и от други лица, които не са вписани в регистъра на адвокатската колегия.
  Ама всички са писатели и коментатори, читатели на законопроекта - няма. Е, нищо.

 13. 13 Профил на peneva788
  peneva788
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "red.mary":

  Чл. 150. (1) Лице, което извършва или предлага извършването на адвокатска дейност по чл. 24, без да е вписано в регистъра на адвокатска колегия, се наказва с глоба от 1 000 до 2 000 лева или имуществена санкция от 2 000 до 5 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание.
  (2) При повторно нарушение наказанието е глоба от 2 000 до 5 000 лева или имуществена санкция от 5 000 до 10 000 лева.
  (3) Нарушението е повторно, когато е извършено в едногодишен срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за същото нарушение.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  А пък аз,че днес може да бъде обявен /след 90 години/ и за ден на ТЕРОРИСТА!!!

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  До коментар [#12] от "red.mary":

  Оценявам сарказма, но прочетете последния абзац още веднъж. Защо трябва да ползвам наложените ми "услуги" на адвокат, за да поискам издаването на някакво удостоверение от НАП, да представя ГФО или др. документи, ако съм собственик на малка фирма и не ползвам ел. подпис?
  Ама всички са критикари, читатели на статията - няма. Е, нищо.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 957 Неутрално

  [quote#8:"majorman - Чао, Гоце!"] Ура, братя адвокати, да живее монополът на адвокатите! [/quote]

  Огладняха, обедняха и се сетиха за закон.

  Няма да ни наденете тоя хомот!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Тези са другата страна на гнилата ябълка.

 18. 18 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bramasole":

  Аз също оценявам сарказма, но това, което твърдите не е вярно. Няма никаква пречка управителят на търговското дружество да върши всичко сам. Има пречка, кое да е лице, неясно с каква компетентност да извършва адвокатска дейност. Така, както няма пречка да се лекувате сам, обаче ще е проблем, ако не сте лекар и тръгнете да лекувате другите хора, предоставяйки здравни "услуги".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK