Вежди Рашидов бил повикал в Париж журналисти "не да му създават скандали"

Вежди Рашидов бил повикал в Париж журналисти "не да му създават скандали"

© Юлия ЛазароваТова ли е проблемът на нашата родина – кой и колко пари получава. Как може да се занимаваме с това в такъв момент. Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги.... Аз съм ги повикал не да ми създават скандали."


Това казва министърът на културата Вежди Рашидов в интервю пред агенция ПИК от Париж, в което се възмущава, че триумфът на България като "световно значима страна" с изложбата в Лувъра е помрачен от въпроса за командировъчните на българската делегация.


Скандалът тръгна след като хорист на ансамбъла "Йоан Кукузел Ангелогласния" се оплака, че държавата му плаща само 35 евро дневни и никакъв хонорар за концерта в катедралата "Нотр Дам", а впоследствие стана известно че зам.-главният редактор на вестник "Преса" и още журналисти също са командировани от министерството.
Миналата седмица директорът на пресцентъра на министерството Радка Петрова твърдо отрече в телефонен разговор с "Дневник" за "Епопея на тракийските царе" да пътуват български журналисти на държавни разноски.


Намерена днес в Париж, тя все пак потвърди, че Министерството покрива самолетният билет, хотелските разходи и дневни пари на определен брой медии, какъвто бил общоприетият ред. И обясни, че не това имала предвид под "държавни разноски".


"Как така на какъв принцип са избрани... защото се интересуват от темата от самото начало", изрази изненада г-жа Петрова, но за точния брой журналисти каза да чакаме писмен отговор от пресцентъра в София. "Нали ни питахте по имейл, ще ви отговорим тези дни."


Този и други въпроси, включително за изображения от "Епопея на тракийските крале", правени от фотограф на министерството за ползване от всички медии, "Дневник" зададе в началото на седмицата, но отговор все още няма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK