Нелегални цигари и куфарна търговия крепят живота в гетото на Хасково

Нелегални цигари и куфарна търговия крепят живота в гетото на Хасково

© Христо РусевДере, превърнато в сметище, с тук-там едва отличими бараки от дърво и кирпич, приютяващи над 300 души. Това е мястото, където според мнозина се печелят или губят избори в Хасково.


Майка и дъщеря с еднави имена Николина сред къщите на кв. Република<br />

© Христо Русев

Майка и дъщеря с еднави имена Николина сред къщите на кв. Република


Нещото, което пречи махалата в квартал "Република" да бъде наречена ромска, е турското самосъзнание на обитателите й. "Кажеш ли ми циганин, ще те съдя. Дотолкова си знам правата", започва разговора уличният търговец Ахмед. Като повечето семейства наоколо и неговото е съставено само от безработни. Веднъж на всеки 4-5 дни мъжът пътува до недалечния турски град Одрин, откъдето зарежда трайни хранителни продукти, които след това продава на улица в махалата. "Турция е велика държава, богати хора, лек живот", обяснява куфарният търговец. "Няма кой да ме вземе там, иначе бих тръгнал веднага", добавя той.
Ахмед

© Христо Русев

Ахмед


Емисарите по избори


"България е за българите, нас никой не ни иска. Викат ми – не ставаш за работа, не си учил, имаш само осми клас. Ами ако всички се бяхме изучили за доктори, щяха ли да ни намерят работа после….?!", казва той. Ахмед, както мнозинството от съседите, твърди, че никога не са му били предлагани пари, за да гласува. Казва, че дадат ли му, няма да вземе. Признава, че на парламентарни избори традиционно подкрепя ДПС, а на последните местни дал гласа си за настоящия кмет на Хасково Георги Иванов.


Макар и рядко обаче в махалата се намират и хора, които разказват различна история. "На изборите миналата година всички големи партии имаха хора тук. Нали ги знаеш тия, дето като им дадат един чувал с пари, за една нощ стават от голи пушки – патрони. Ако ония отгоре са им казали – давайте на хората по 50 лева, те подхвърлят по 20, останалото си е тяхна печалба", според млад мъж.


В махалата още се говори за трима "емисари" на парламентарно представена партия, които пристигнали миналата есен с обещания за щедро заплащане, но след края на изборния ден "забравили" да оправят сметките. По думите на местните разплащането след гласуване ставало в заведения в квартала, а тези с парите винаги били "познати физиономии".


Търговията и контрабандата


Макар и бавно търговията със стока от съседна Турция вече измества социалните помощи като водещ източник на доходи за семействата в махала. По думите на самите хора 40-50 души редовно пътуват до Одрин, внасяйки от там перилни и санитарни препарати, спагети, ориз и пакетирани сладки изделия. Най-добре обаче се печели от нелегалните цигари.


На няколко места в дерето, както и около блоковете на съседните улици може да бъде купена евтината контрабандна стока. Между 2,50 и 3,50 лева е цената на кутия. Усетят ли присъствието на външни хора, услужливи продавачи провират ръце през прозорци и огради с репликата: "Цигари искаш ли?". При вида на фотоапарата офертите бързо се оттеглят. Въпреки редовните акции на местната полиция в махалата бизнесът с цигари не секва. А сред клиентите му има и хора от престижните квартали на Хасково, които пазаруват направо от джиповете си.


Не всички в "Република" са благоразположени към журналистическото присъствие. "Снимате ли ме – умирате!", изкрещява млад мъж, когото хората в гетото наричат "кмета", преди да се скрие в една от къщите наблизо.


В дерето или в панелките


"Искаме работа, искаме общината да ни оправи домовете. Вижте в каква мизерия живеем!", заявява 22-годишният Ерджан, който обитава един от блоковете в съседство с дерето. Панелката, която е общинска собственост, е сред печално известните места в Хасково. От години мазетата са пълни с над метър фекални води, входът се използва за клане на животни, дограмата на междустълбищните прозорци е изгорена за подпалки, а преди време бяха разбити и окрадени дори част от бетонните стълби между етажите.


Ерджан<br />

© Христо Русев

Ерджан


На въпрос кой е виновен за състоянието на блока Ерджан и негова връстница отговарят: "Защо да сме ние". Местните хора обаче признават, че заради състоянието на блоковете екипите на Бърза помощ с неохота пристигат при нужда. "Страх ги е да влизат, сякаш не сме хора. Случвало се е с коли да караме болни към Спешното. Като няма пари, се влачим пеша ", твърди 41-годишната Нефизе. Жената от 8 години работи в кухнята на лондонски ресторант, прибрала се за кратко заради смърт на близък. "Заплатата ми там е 2000 лева. Стига само за квартира и хляб. За 350 лева да си намеря работа тук, връщам се веднага, но няма. Дъщеря ми е в Австрия и на нея не й се стои, но няма как…", обяснява Нефизе.


"Ако ми предложат 50 лева да гласувам тази есен, ще ги взема. От месеци съм на улицата със 140 лева обезщетение срещу безработица. Мъжът ми е с 280 лева заплата. Как се гледат с тия пари двама ученици?!", казва нейна съседка с къща в дерето. Сред големите й страхове е подготвяното събаряне на незаконните постройки и изселването на обитателите им в новостроящите се общински блокове, недалеч от махалата. "Не че е зле да имаш нов апартамент. Ама там ще искат наем, а тук за къщата не плащам нищо", разсъждава жената. Страховете й вероятно няма да се сбъднат скоро, защото строителството на четирите блока с общо 64 апартамента за социално слаби граждани е замразено поради липса на средства. Около 1,8 милиона лева не достигат за завършването им. До момента в изграждането им от кметството са инвестирали над 2 милиона лева. Отпаднала е вероятността жилищата да бъдат довършени по проект, финансиран от програмата "Региони в растеж". Няма движение и около идеята пари да бъдат отпуснати от Социалния жилищен фонд.


63-годишният Благо Асенов, баща на 12 деца се оплаква, че многолюдната му фамилия е останала без покрив над главата след като се е наложило да напуснат общинското жилище в блок 42-46 на кв Република.<br /><br />

© Христо Русев

63-годишният Благо Асенов, баща на 12 деца се оплаква, че многолюдната му фамилия е останала без покрив над главата след като се е наложило да напуснат общинското жилище в блок 42-46 на кв Република.Въпреки кризата продължава тенденцията семействата в махалата да отглеждат поне по три деца. Повечето от тях ходят на училище. Сред тези, които са се отказали да влизат в клас е 14-годишната Небие. "Закачаха ме много момчетата. Искат да се женим. Затова се махнах, не ми липсва!", казва  момичето. Думите й потвърждават много майки в махалата. Обичайна гледка пред кварталното основно училище "Никола Вапцаров" е родителите да чакат дъщерите си, именно поради страх от "закачки", които биха завършили с ранни бракове. "Те и момичетата днес са развалени. Вижте ме мен. Никой не можа да ме накара да се оженя млада. Възрастна го направих – на 18 години бях. Сега държа синът им да се изучи, за дъщерята не искам толкова – до 8 клас да стигне - добре е", обяснява съседка на Набие.


Емигрантите


Сред малкото семейства в махалата, които живеят относително спокоен живот е това на 35-годишния строител Расим Исмаил. Мъжът от близо 4 години работи в Германия. Прибрал се у дома за раждането на третото си дете. За тържеството в двора подготвя пилешки шишчета и бира за целия род. "Не ме е срам, че съм от тук. Пак бих се върнал. Хората тук заслужават много повече. Истината, е че се готвя да вземам цялото семейство към Германия".


Съседката му Роза се чувства стара, за да емигрира. "С болен мъж къде да ходя?! Не ми трябват помощите на държавата. Искам работа", казва жената, която преди години изкарвала прехраната си като санитар в местната болница. На въпрос би ли продала гласа си заради бедността, тя отговаря: "Уморих се да ме лъжат. За никого няма да гласувам. Политиците ако решат да дойдат да ни видят мизерията, нека ме заобикалят от далече. Вече не мога да ги гледам!"

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1817 Неутрално
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 441 Весело

  Ми то и на Женския пазар същите извори за приход бе.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 441 Весело

  В допълнение към горния ми постинг пускам следния текст от статията с една малка корекция на името на града:

  " Усетят ли присъствието на външни хора, услужливи продавачи провират ръце през прозорци и огради с репликата: "Цигари искаш ли?". При вида на фотоапарата офертите бързо се оттеглят. Въпреки редовните акции на местната полиция в махала, бизнесът с цигари не секва. А сред клиентите му има и хора от престижните квартали на София, които пазаруват направо от джиповете си".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 703 Весело

  В края на соц комунизма на етап разпадане с осъвременяване списъка с правоимащи на останати благини на държавата. Защото е руска колония от 70 години + 68 руски терор, шпионаж и корумпиране местни червени боклуци.
  Има надежда все пак интернационал империята се разпада също и ще ни отърве като клиенти на руския алкохолен колониализъм.
  Не е първата империя която сме затрили.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Е сега вече се чувствам информиран, какво става в нашата Родина.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Много е лесно и някак си приятно,ромите да бъдат хулени!
  Че и много плюсчета носи от електората(предимно от тия дето мразят да мислят).
  Ама за тия последни 25 години,какво направи държавата за тях?
  90%от ромите си загубиха работните места,и какво се очакваше да направят!?Да се примирят и умрат!?Просто както всеки средно интелигентен социолог ще ви каже,започнаха да не спазват законите-тотално.
  Ааааааа,щях да забравя!Имаше програма"Десетилетие на ромското включване",от която цяла орда бюрократи-паразите,се облажиха с пари от Еврофондовете!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1325 Весело

  Милети, които не се признават за цигани?!?!?! Всъщност това са единствените турци в България от небългарски произход!!!

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Нещото, което пречи махалата в квартал "Република" да бъде наречена ромска, е турското самосъзнание на обитателите й. "Кажеш ли ми циганин, ще те съдя. Дотолкова си знам правата", започва разговора уличният търговец Ахмед.[/quote]

  Циганина и на луната си остава циганин. Не знае турски, ама е турчин. Пък и правата си научил. Де да си знаеше и задълженията, например да спазва конституцията и законите на страната. А за закони като "не кради" и "не пожелавай нищо, което е на ближния ти" какво да говоря.

  Мачкай климатичния чейндж!
 9. 9 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Отнийде взорът надежда не види.
  Така докато ромите са интересни само да им бъде взет гласа.
  После...

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Лесно е да се пише лошо за циганите, но факт е, че няма друг начин за решаване на проблема освен интеграцията. Поне според мен основа на интеграцията е и трябва да бъде образованието - даже и в този текст на няколко места се промъква че има и такива случаи и те се отразяват позитивно.
  Но ако някой си мисли, че този, наистина тежък проблем, ще се реши от само себе си, просто се заблуждава и колкото повече се отлага, толкова по скъпо на нас като общество ще ни струва.
  Но няма как да изчезнат от утре циганите и да осъмнем сред перфектното мононационално общество, каквото иначе сме.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3302 Любопитно

  До коментар [#6] от "Трендафил лети с ракета":

  Kakво направи дъжавата за ТЯХ? А за теб? А за мен? По твоята логика да скръстим ръце и да чакаме?Дала им е жилища, а те ги „обезкостили“.Пак да им даде?

 12. 12 Профил на iSawAMonster
  iSawAMonster
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSmart":

  Нима?

 13. 13 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Потресен съм...По-горе някои редят "а, какво направи държавата за ромите?".
  Един велик мъж беше казал: "Преди да се запиташ какво ми е дала държавата, се запитай какво аз съм направил за тази държава".
  Умирали от глад, живеели на сметището, но "традиционно имат минимум 3 деца".
  На принципа на хлебарките - хранят се с отпадъци и се размножават експлозивно.
  Предизвикват отвращение и зарази, но казват, че и след ядрена война биха оцелели...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3302 Любопитно

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":

  Знаеш ли ,че циганите са дошли по тези земи заедно с нас? 1300г. не се интегрираха.Какво те кара да мислиш ,че сега точно ще стане?

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  [quote#10:"tsvetko_51"]есно е да се пише лошо за циганите, но факт е, че няма друг начин за решаване на проблема освен интеграцията.[/quote]

  Има, има.
  А интеграцията е една от най-големите заблуди или направо лъжи, налагани от кръговете, които унищожават България, за да я плячкосат.

  Мачкай климатичния чейндж!
 16. 16 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 757 Весело

  По-подходящо име за такъв квартал не може да се измисли.Може би "Чиста и свята република" е само по-добро.

 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 868 Неутрално

  А защо някой да им дава? Да им дава работа? Ми да си я вземат, да кандидатстват или да покажат какво могат. Да им дават жилища? Ми да си купят и да видим дали тогава ще си изкъртят и изгорят дограмата. Колкото повече се събират на едно място такива хора, толкова по-мизерно ще живеят. Човека казва че Турция е велика държава, но не казва че в Турция всички работят някаква работа.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Не думай! А не са ли коренното население на Балканския полуостров?

  Мачкай климатичния чейндж!
 19. 19 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С тези жилища се изтърка, какво правят нормалните хора които нямат жилище - ходят под наем. Не е задължително да притежаваш жилище, никъде не е написано, че всеки трябва да е собственик на къща.

 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  " В България циганите идват през 11-12 век през Византия. Някои автори (Найден Шейтанов, Елена Марушиакова и Веселин Попов) приемат, че в началото на 9 век в Тракия са се заселили „атцингани“ (или асингани, от гр. αθίγγανοι) заедно с павликяните от Мала Азия."
  "Изглежда вероятно циганите да произхождат от тези части от индийското общество, вече оформено в първите столетия от новата ера, които трайно са извън сложната му структура. Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани. "Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях..." (Закони на Ману, Х, 51-56)."
  През 14 век те вече са из цяла Европа. Оттогава до днес те съзнателно се изолират от народите в „приемните“ им „родини“.
  И,защо ли, даже индийците, са имали такива правила и закони ?При тяхната,зверска, кастова система,да бъдеш извън нея,значи,че с нещо си ги разгневил,ама много,много си ги разгневил.Или нещо в постоянното им,ежедневно поведение,наблюдавано и анализирано в течение на векове,е довело до подобно дискриминационно законодателство."

 21. 21 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#6] от "Трендафил лети с ракета":


  [quote#6:"Трендафил лети с ракета (и вижда всичко в розово отгоре)"]Ама за тия последни 25 години,какво направи държавата за тях? [/quote]

  Прави се, че ги интегрира, като толерира безпрекословно злодеянията им и неспазването на законите от тяхна страна!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 22. 22 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Държавата не направи нищо за мен-нищо но от сърце!
  Просто и теглих майната преди повече от 20 години,и я напуснах!
  Същото каквото е направила и за ромите-нищо!
  И защо тогава да им се сърдим,че крадат,лъжат,не спазват законите и т.н.!?

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 23. 23 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#21] от "дедо Андро":

  Значи пак нищо!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 24. 24 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Циганите не подлежат на интеграция и никога няма да могат да бъдат интегрирани в обществото ни, освен чрез репресията и генералната превенция. Проблемът е, че се мъчим с европейски ценности да интегрираме общност, която не разбира от нищо друго, освен от репресия. Любителите на комунизма си умират да повтарят "при бай тошо циганите работиха", да, това е така. Но липсата на работа е означавала да те пратят в лагер - каменна кариера, мина или нещо друго. И именно страхът е довел до социалното включване.
  Твърдо убеден съм, че "с добро" няма да можем да ги интегрираме, просто те не разбират от добро.

 25. 25 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alkizeer":

  Циганите и след милион години никой няма да ги интегрира!
  Не знам плод на чий болен мозък е тая интеграция!?
  Въпроса е да работят и спазват законите,както го правеха преди 25 години,и точно там е ролята на държавата!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 757 Весело

  [quote#17:"dragozow"]А защо някой да им дава?[/quote]
  Защото държавата ни функционира така-на взимане и даване.Тези не са достатъчно образовани,за да го формулират правилно,но го усещат със стомаха си. И не грешат.
  Виж,ако бяхме нормална държава,това вече е друг въпрос.

 27. 27 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Трендафил лети с ракета":

  Да, прав сте в това, приятелю!

  Но ако беше правила нещо, като например да пресича набезите им, прилагайки закона, да натика насила децата им в училища и университети (има доказателства, че между тях има много интелигентни хора), да ограничи по някакъв начин (вероятно с финансови стимули и антистимули) репродукцията им и т.н. вече многократно предъвквани подобни прийоми, то тогава съм сигурен, че интеграцията щеше да бъде успешна.

  Приятна неделя!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 28. 28 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#14:"hodounski"]Знаеш ли ,че циганите са дошли по тези земи заедно с нас? 1300г. не се интегрираха.Какво те кара да мисли[/quote]

  "Към 8 век циганите навлизат в азиатските владения на Византийската империя, а към 10 век те вече са в Египет и Северна Африка. И до днес едно от названията на циганите на Балканите (в Република Македония и някои райони на България) е „гюпци“ (египтяни). Английската дума gypsies също предполага египетския път на циганите (от Egyptians – „египтянини“) (Същото важи за испанската дума за циганин „gitano“ и др.). От Египет, през Егейските острови и Византия, през 11 век циганите попадат в Европа."
  Дошли с нас на кукуво лято. Първо ние НЕ сме дошли от никъде, това са лъжи. Второ, освен горните миграции, колко пристигат с османците, бедна ти е фантазията.

 29. 29 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тези паразити се "интегрират" със закони и сила. Трябва да се ограничи разплода им и да получават наказания при неспазването на закона. А не някакви НПО-та да се вживяват в ролята си на държава и да съдят България за щяло и нещяло. Т.е. и НПО-тата трябва да се изгонят.
  За всички тези мерки обаче либерастията на ЕС. Държавите там пък ги заливат с негри, араби и индийци, които пак така висят в голямата си част на социалната система на тези държави.
  Така Европа бавно се "циганизира" отвътре.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#20] от "objektivist96":

  +++++Култутни особености

 31. 31 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 485 Весело

  " Като няма пари, се влачим пеша ", твърди 41-годишната Нефизе. Жената от 8 години работи в кухнята на лондонски ресторант, прибрала се за кратко, заради смърт на близък."

  Ахахахахахахах лондоски ресторант.Ако я питат къде е линдон сигурно ще каже Париж.Оххохохх циганска му работа.Айде нали сте номадски народ.По каруците и към Турция и Индия!

 32. 32 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#6:"Трендафил лети с ракета"]Ама за тия последни 25 години,какво направи държавата за тях? [/quote]

  [quote#22:"Трендафил лети с ракета"]Същото каквото е направила и за ромите-нищо![/quote]

  Много хора не знаят, но нека питат майките си или бабите си - да им кажат.
  Навремето, от малцинствата - за цигани и особено турци, имаше предимство при приемането в университет.
  Достатъчно им беше да изкарат 2,50 и биваха приемани, измествайки "нормален" кандидат-студент с пълно 6,00.
  По онова време имаше строги бройки за прием, а приемните изпити - поне 2.
  Имаха привилегии и при назначаване на работа - биваха назначавани приоритетно.
  Имаха, също така право да работят частно - шерабетаджии, ваксаджии, сладоледаджии, стрелбищари, продавачи на слънчоглед и т.н.
  Отделно, "народната милиция" си затваряше очите за леката контрабанда на вносни дъвки, дънки, плакати и дори обмяна на валута, с допустими количества.
  Питайте по-възрастни хора "имаха ли малцинствата предимство при Бай Тошо, при прием за висше?" и ще ви кажат.
  Но, разбира се - вечно нищо за тях не се прави.
  Не е луд, тоя дето похапва зелника, полегнал на една страна.....

 33. 33 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 485 Гневно

  [quote#6:"Трендафил лети с ракета"]Ама за тия последни 25 години,какво направи държавата за тях?[/quote]
  Строи им блокове които те събарят за да им построи държавата нови блокове!Хммм

 34. 34 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Към снимката!
  В България републиката донесе смърт, грабеж и разруха. Кв. Република пасва идеално на всяко циганско гето, в каквото превърнаха цялата ни държава Царство България.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#6:"Трендафил лети с ракета"]Ама за тия последни 25 години,какво направи държавата за тях? [/quote]

  Ами същото , което е направила и за мен 25 години!!
  Само, че след 18 години започва да взима от мен, данъци,такси, социални и здравни осигуровки, в бележката за платения от мен ток ми взимат и БЕСС(балансиране на електросистемата за разпределение) сиреч за крадените кабели, дерат ме с ДДС,(а тия живеят от контрабанда),попълвам данъчни декларации (а това работилия в Австрия е "забравил"...

  А , като го сметнеш всичко това дотук, обади се , че има още...

  Щом държавата нищо не е направила... да представим сметката на Сорос ? А? К'во ще кажеш?

 36. 36 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#6] от "Трендафил лети с ракета":

  Първо, никъде не става дума за циганите в тази статия. Както е цитиран един, ако му кажеш циганин ще те съди. Второ, циганите никога не са били известни с работохолизма си. Не може държавата(т.е. данъкоплатците) да се грижи за абсолютно всичко. Циганите първо да спрат да правят по 10 деца, после да завършват училище и след това да си търсят работа. Факт е, че тези които го правят се вписват добре в обществото - т.е. обществото изобщо не е расистко (напротив, според мен е свръхтолерантно). Нека преди да хвърляме вина по всичко във Вселената да променим това, което зависи от нас самите. А циганите определено сами са си виновни за състоянието в което са.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Гласуват за ДПС,а то пет пари не дава за тези нещастници.Сеща се за тях само преди избори.Те пък чакат все някой да се грижи за тях,да им даде,да им направи.Никой не ги е научил как сами да се справят и оправят в живота.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Ами какво да ги правим, да ги трепем, ние да си ходим ( къде не знам), въобще какво може да се направи днес, тук и сега, а не преди 1300 години или в друго време.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsvetko_51":

  Со кротце, со благо и со малце кютек трябва да ги принудим да си знаят и задълженията освен правата.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#39] от "hodounski":

  ОК, без принуда няма да мине, но и от само себе си няма да стане

 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  [quote#0:"статията"]"Уморих се да ме лъжат. За никого няма да гласувам. Политиците ако решат да дойдат да ни видят мизерията, нека ме заобикалят от далече. Вече не мога да ги гледам"[/quote]

  Мисля, че горното биха изрекли и доста българи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK