Подкрепям съдебната реформа, но без смени във ВСС и промени в конституцията, каза Мая Манолова

Подкрепям съдебната реформа, но без смени във ВСС и промени в конституцията, каза Мая Манолова

© Юлия ЛазароваПодкрепям съдебната реформа, но без персонални промени във Висшия съдебен съвет и без конституционни промени, каза днес по Би Ти Ви депутатът Мая Манолова от БСП. От обявените три основни нови положения, тя се съгласи само с разделянето на ВСС на две квоти - прокурорска и съдийска, но затова нямало нужда от промени в конституцията.


"Съкращаване на мандата от пет на три години не е добра идея, защото така Висшият съдебен съвет ще е по-зависим от парламента и изпълнителната власт. Искането за явно гласуване няма как да подкрепим, защото по персонални въпроси в цял свят се гласува тайно", обобщи Мая Манолова.


Според нея не е нормално всяка нова власт да сменя състава на подобен орган като ВСС. "Ако се направи нов избор, парламентарната квота от 12 души остава и тя ще се избере от ГЕРБ и реформаторите. Видяхме как ГЕРБ назначават със Сметната палата. Видяхме и апетита за власт на реформаторите. Те забравиха въпроса "Кой", сега най-важно е да е "Свой", каза още червеният депутат.
Попитана дали се притеснява от новите данни за електоралната подкрепа на БСП, разпространени днес от "Алфи Рисърч", Манолова отговори, че не коментира "анализи на социолози". "Моята работа е да правя политики и да правя законопроекти, това правих тези дни. Това е анализ на един социолог. Истинският измерител са изборите", каза депутатът.


Според нея важното за БСП е да си върши работата като опозиционна партия и единствена алтернатива на властта и да работи по приоритетните си законопроекти като антимонополното законодатество. "Контактувам с много хора в цялата страна и нямам впечатление те много да се радват на тази власт", каза още Манолова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK