Реформатор предлага при катастрофа с пострадал шофьорът да е без книжка до края на проверката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на julius_caesar
  julius_caesar
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Пак работа на парче... толкова ли нямате генерална визия за нещата.

  Поредния парламент изобилстващ от умствено късогледи хора!

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Да, ама къде отива принципът, че всеки е невинен до доказване на противното?

 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Любопитно

  добре, а какво стана с "невинен до доказване на противното"?

 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Трудно ще се приеме. Има един принцип в наказателния процес - нарича се презумпция за невиновност. Той е насочен главно към това, че до оборване на тази презумпция (т.е до влизане в сила на осъдителна присъда) подсъдимият следва да се счита/да се третира от държавата и всички нейни органи като неосъждан и следователно отнемането на едно от правата, за които е предвидено и налагането на наказание (в случая отнемане на правото за шофиране за определено време) е нарушение на принципа за невиновност. Така си мисля поне що се отнася до наказателния процес ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#1:"Julius"]Пак работа на парче... толкова ли нямате генерална визия за нещата.[/quote]


  Я кажи твоята генерална визия, да я чуем ние сега...

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Бе как не се намери един интелигентен сред тези самонарекли се "реформатори"? Само знаят шум да вдигат и да назначават свои хора на държавна служба.

  И тоя хубавец - иска наказанието (отнемане на книжка) да идва ведната, независима дали шофьорът е виновен. Като принципа на Сталин "виновен до доказване на противното". После какво - ще му плаща ли държавата компенсации на шофьора ако се окаже че не е бил виновен??

 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Кой шофьор? А ако вината е на другия участник?

  Каква е тази презумпция за виновност?

  Не бива да създаваме принципи и норми, основани на противоправното. Това е правна патология, която предизвиква единствено отвращение на хората от закона.

  Просто разследванията трябва да бъдат бързи, а наказанията сурови и неизбежни.

  А не да вземаме книжки и после да установяваме, че май водачът не е имал вина и да трябва да го обезщетяваме за сметка на всички ни.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Ами това е, като да те отстранят от работа,за да приключи нормално следствието работата си.Защото междувременно, този шофьор, може да извърши и друго нарушение.

 9. 9 Профил на Deputat 241
  Deputat 241
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Колегите са забелязали презумпцията за невиновност, но в случая става дума не за наказание, а за административна мярка.
  Така е навсякъде по нормалния свят...
  Примери? Всеки работник (без значение от професията) се отстранява от работа, докато срещу него трае някаква проверка (при пълно заплащане, разбира се!)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Да се отнема книжка при едно висящо обжалване е просто малоумно и надали ще мине.
  При второ вече става леко съмнително, но пък всяка кука ще знае, че си му в ръцете и ще има ... известния рефрен "сега ще пишем ли"...
  При трето висящо обжалване обаче направо си плаче за отнемането.

  Иначе казано - идеята би имала смисъл, единствено и само ако е приложима при три и повече висящи обжалвания на наказания.

 11. 11 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това е нарушение на конституцията, губи се презумпцията за невинност! Що не го направят като в Гърция, свалят ти номерата и не шофираш колата, която се явява предмет на нарушението. Довода, че нарушителя ще кара друга кола не важи, щото и без книжка може да кара, шанса да го хванат е същият и в двата случая, което и много наглеци правят. По-скоро да помислят дали да не окачествят повторни нарушения като рецидив и освен административната (финансова) глоба, да вкарат обществено-полезен труд, малко полежаване, нещо по-адекватно. Както и да помислят за прилагането на глобата/събираемостта, че иначе колкото и да пишат, ефекта ще е нула.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Трябва да се мисли за максимално съкращаване на сроковете за обжалване. И след това, книжката на трупчета...

 13. 13 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#4:"bludniq_sin"]Има един принцип в наказателния процес - нарича се презумпция за невиновност.[/quote]

  Отнемането на книжката е административна санкция, а не наказателна. Поне аз така го разбирам. Така че не би трябвало да е проблем.

 14. 14 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всъщност има ситуации, в които според мен може да се взима книжката директно - ситуации, които ясно показват, че водача не знае правилника. Например ако изпреварва неправилно, превишена скорост с над 30км/ч, не дава мигачи, пресича непрекъсната маркировка, не спира на зебра, отнема предимство и т.н. Мисълта ми е, че книжка би трябвало да имат само тези хора, които знаят правилника. Ако изпреварват като идиоти от дясно, например, явно не знаят правилника. Даже в подобни ситуации може да се глоби и онзи, който е дал книжката Но да те санкционират без да си доказано виновен е малко странно, анти-демократично... или да кажем връщане в годините, когато са избивали хора с епилепсия, защото били обладани от дяволи

 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Отделно, че дори в наказателното право се допуска човек да остане в ареста, докато се измине целия път до последна инстанция.

 16. 16 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#14] от "kki":

  ++++++

 17. 17 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Апропо, в конституцията не се споменава, че всеки има право да управлява автомобил. Това право трябва да се заслужи.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Аман от слепи и прости депутати. За 100-тен път пиша:
  Някога един френски вътрешен министър вкара в техния закон, че при до1,2 алкохол се отнема автомобила и глоба 2000€, при повече от 1,2 алкохол, конфискация, глоба 5000€ и 3 месеца затвор. За една календарна година убитите по френските пътища при катастрофи с алкохол.. от 16 000 намалят на 3500-4000 човека!!! Този бивш министър се казва Саркози, после беше и президент!
  А при тези санкции, колко ще са пияните след 3 месеца у нас?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#1] от "Julius":

  Нали това е идеята на първо и второ четене, парче...

  Ето да научиш как законопроектът става закон. Хората за такива "парчета" са направили тази графика със стрелкички: http://www.parliament.bg/bg/billbecomeact

 20. 20 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А някъде по света, едно дело е за 4-5 мин. и часове след кретенията.
  А до реформаторите: А за ония безумци поломващи крайпътни или пътни съоръжения за десетки хиляди лева, защо не предложите да си ги плащат те от джоб или застраховка?

 21. 21 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Аз предлагам при повредено имущсвто, виновният да поеме разноските по отсттраняване на щетите.
  И да има телефон, на който да се докладват нарушители, като неправилно паркирали, например.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А,бе , нема ли некой свестен в Парлаамента, да предложи да се приеме закон скойто да не се разрешаева на трикореформаторите да се опитват да парявят реформи, особено в областа на правото.
  Щото всичките им опити са повечè от трагикомични. На тях има дай само да се бият в гърдите, и не ги търси за нищо друго.
  Аджеба, нали обжалването е право на обвинения в нещо да докаже, че не е виновен. И как тогава ще го наказват предварително?

  Ето Ви и още едно доказателството за аматьорщината на трикаджиите:

  Тези дни професор Близнашки писа двойка на своя бивш подопечен - министърът на правосъдието Христо Иванов. Написа му я обаче публично, пред много зрители. От няколко дни бившият служебен премиер прави на пух и прах промените в Закона за съдебната власт, които Иванов предлага, използвайки подмолно за свой говорител премиера Бойко Борисов. Прави го от позицията на виден конституционалист. А за тези, които ще гракнат, че видиш ли "бранителите на статуквото" попиляват промените, виж тука не са познали. Защото Близнашки бе едно от лицата на протеста и докато Христо Иванов пиеше кафе в своето НПО, професорът обикаляше площадите с Конституция в ръце.
  "Всеки се опитва да яхне съдебната власт, да я оседлае и да я вкара в правия път", коментира Близнашки и по този начин осветява единственото желание на реформаторите да сменят модела КОЙ с модела СВОЙ.
  Експремиерът оспори и идеята за парламентарен контрол над главния прокурор. "Подобно на съдията, той трябва да се подчинява само на закона. Това е много стара теза, отречена на Запад - че прокурорът трябва да е ударната сила на изпълнителната власт", твърди Близнашки.

  Близнашки оспори до една идеите за "реформа", зад които прозира единствено неистовото желание хората на Костов да овладеят отново съдебната система. Нещо повече бившият премиер с жалост констатира, че посоченият от него министър иска да яхне съдебната система в политическа угода. А желанието за овладяване на системата води до протести, този път автентични.
  "Хубаво е Христо Иванов да ме гледа", каза при първото си телевизионно интервю по темата Георги Близнашки. Ще добавим - хубаво е и целият Министерски съвет да гледа. Защото по всичко личи, че протежираният от Радан Кънев министър май е подложил динена кора. Хубаво е също така и да се попитат - къде всъщност може да се прочете Закона за съдебната власт, който Министерски съвет смята да внесе. Къде са текстовете, които вече седмица не могат да бъдат нито видяни, нито обсъдени. Или те не са много за показване, защото в тях има още по-шокиращи детайли, които ще изправят косата на юристи и хора с гражданска позиция като професор Близнашки.

  Иван Христов, „Стандарт”

 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  и глоби да могат налагат и кварталните полицаи не само транспортна полиция. Или като пише на якетата им "TRAFFIC POLICE"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Стига бе, прегазилият детето в Пазарджик оня ден си е напълно ясно, че е виновен. Има случаи, които са поначало безспорни.

 25. 25 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поправка - в Панагюрище.

 26. 26 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 508 Разстроено

  Ох... отчайвам се. Наивно си мислехме, че поне ТИЯ дето се водят десни и консерватори, изпитват някакво елементарно уважение към човешкото същество и са запазили някаква вътрешна вяра и убеждение, че индивидът е изначално добър, ама... не. И те са си едни комунистчета отвътре, пълни с човеконенавист, и се опиват от властта да налагат нови и нови наказания връз плебса.

  Абе, ГАЛФОНИ! Оправете шибания КАТ и шибания СЪД да решават БЪРЗО и КАЧЕСТВЕНО делата и да събират ЕФЕКТИВНО глобите за нарушенията. Изловете и натикайте в затвора ония, които УБИВАТ ХОРА на пътя с отнета преди години книжка и висящи дела. Вдигнете до НЕБЕТО застраховките за пияните безумци зад волана. Пък чак тогава размахвайте сопата и третирайте като престъпник оня с ладата, дето накривил ламарините на другия с москвича, понеже се загледал по хубава жена през прозореца...

  Ей, Богу! няма надежда.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 27. 27 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Демек си приемаме, че шофьорът е виновен по принцип. Тоя да не е бил колега на 10 в ЮЗУ.

 28. 28 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#14:"kki"] Например ако изпреварва неправилно, превишена скорост с над 30км/ч, не дава мигачи, пресича непрекъсната маркировка, не спира на зебра, отнема предимство и т.н.[/quote]

  тоз друг луд, че то хора с книжки няма да останат ако се вземаха книжките ако не си дал мигач или при настъпана пресечена линия...Ти да не караш ролери?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 29. 29 Профил на julius_caesar
  julius_caesar
  Рейтинг: 300 Весело

  [quote#5:"Rim"]Я кажи твоята генерална визия, да я чуем ние сега...[/quote]
  А трябва ли да имам такава, за да не ми харесва работата на парче?

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#11:"z_zafirov"]Това е нарушение на конституцията, губи се презумпцията за невинност![/quote]

  Верно ве. Шофьор, да признае, че е виновен и пиян да си признае, че е пиян. Ми да губи са презумпцията за невинност. Пияния е невинен докато съдът не го осъди, че е пиян и шофьорът с превишена скорост направил катастрофа е невинен докато съдът не установи, че с превишена скорост е направил катастрофа. Дори шофьорите качили колите си по тротоарите са невинни, защото няма място където да си паркират колите, независимо, че улицата е разрешена за паркиране

 31. 31 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"kki"]Мисълта ми е, че книжка би трябвало да имат само тези хора, които знаят правилника. Ако изпреварват като идиоти от дясно, например, явно не знаят правилника. [/quote]

  Колега, надявам се, че за изпреварването говориш само в случаите на движение по път с повече от една лента в посока и извън населено място? Иначе изпадаш в конфузна ситуация с познаването на правилника. В частта с глобите до небето, обаче съм съгласен с теб.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 32. 32 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"kki"]добре, а какво стана с "невинен до доказване на противното"?[/quote]
  Когато нарушиш закона и те арестуват ти отнемат част от правата (примерно да напускаш страната, да се разхождаш наволя и да изпускаш сапуна спокойно). Това не те прави виновен или невинен.

  В случай, че има пострадали, вероятно би било по-добре да се отнемат временно книжки, за да се предотврати възможността за рецидив.

  ...
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 672 Весело

  ,,Депутатът предлага и по-тежки наказания за шофьори, които си позволяват да спират по тротоари, зелени и пешеходни зони ,,

  Другари ма да са разберем, къде остава презумпцията за невинност и в този случай. Ми като няма място за паркиране на всички коли, независимо че улицата е разрешена за паркиране ко праим тогава, а за пешеходната зона, налага му се на шофора по спешност да навлезне и паркира там, пак ли ще е виновен, за зелените зони и там има оправдание. Детето ми играе там на люлките, как ша го прекарам през толкоз опасности, като най доброто решение е колата си да я докарам най близко до детската площадка

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Пичове, щом и в ТОЗИ форум се шири такъв правен нихилизъм, нещата не са добре ... щом пък някакъв депутат /особено пък от РБ/ прави ТАКИВА предложения, още по-зле ... когато при ПТП има "пострадал", това означава средна или тежка телесна повреда, или смърт, като и в трите случая се образува наказателно производство, и няма обжалвани наказателни постановления, и е съвсем различен режим ... бива неграмотност, но пък все някакви граници трябва да има, това е НС все пак, законодателна дейност е ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на lamerman
  lamerman
  Рейтинг: 459 Гневно

  Преди имаше новини за глухонеми, сега има за малоумни!

 36. 36 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И как разбрахте, че ония в Панагюрище е виновен!? Или щото кара джип и за това.
  А колкото до лишаване от права, само защото има съмнения че някой е виновен, защото образуването на досъдебно производство е точно това, е малумна идея, от която някой хора ще заботеят. Да не говорим, че това изкривява процеса, защото съдията знаеки, че като оправдае водача, той после ще осъди държавата, ще има едно на ум.

 37. 37 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Уф... и още нещо, това, че си член на организация, която се казва "Реформаторски блок", все още не те прави реформатор.

  Реформатор ставаш, когато направиш поне една успешна реформа.

  Засега такива няма.

 38. 38 Профил на Станислав Георгиев
  Станислав Георгиев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докато в България е по-лесно да вземеш шофьорска книжка, или диплома за образование, отколкото да се запишеш в детска градина, не ни чака добро!

 39. 39 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "borko_to":

  не карам ролери. давам мигачи, спирам на пешеходни пътеки, спазвам правилника... не ми е много трудно да го правя. навик ми е да давам мигачи, пък и знам, че не ги давам, за да ми е добре на мен, а да дам информация на останалите участници в движението, вкл. пешеходци и колоездачи. Не пресичам непрекъсната линия, защото съм наясно с правилника. Ако ти не спазваш правилника, значи или не го знаеш или не го спазваш умишлено. И в двата случая не заслужаваш книжка, която би трябвало да е доказателство точно за това, че знаеш законите. Така че, хич не съм луд. Много съм си добре даже. Луд ни е народа, който смята, че може да се държи както му хрумне и че няма да има последствия. Луди са българите, които не взимат страна и толерират мутренското поведение на съграждани и политици. Но точно аз мога още доста да изтърпя докато полудея... наздраве!

 40. 40 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "pedro":

  говоря за онея глупчовци дето карат като на ски слалом и засичат другите коли. Само за това поведение, което освен, че създава предпоставки за птп създава и задръствания, трябва им се взимат книжките.

 41. 41 Профил на orgasmatron
  orgasmatron
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Временно отнемане на книжката е административна санкция, а не наказателна. Да се изградят паркинги и после глоби по-високи, а не сега.

 42. 42 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#32] от "Arcopix":
  А какво ще стане, ако Ви отнемат книжката, а после се окаже , чè не сте Вие виновен?

 43. 43 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#42:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А какво ще стане, ако Ви отнемат книжката, а после се окаже , чè не сте Вие виновен? [/quote]
  Връщат ви книжката... Какво ще стане ако ви арестуват по подозрение за опис за убийство (да речем), но се окажете невинен?

  ...
 44. 44 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "Arcopix":

  Не само това.
  Завеждаш иск срещу държавата за неправомерно погазване на гражданските ти права и получаваш обезщетение за сметка на ДАНЪКОПЛАТЕЦА.
  УРАААА.

 45. 45 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#24:"aleko"]Стига бе, прегазилият детето в Пазарджик оня ден си е напълно ясно, че е виновен. Има случаи, които са поначало безспорни.[/quote]
  До коментар [#24] от "aleko":

  Прегазилият детето в Панагюрище безспорно е виновен за това че не е направил всичко възможно да предпази детето.
  Децата до 12 годишна възраст обаче по никакъв начин не трябва да играят или карат велосипеди на пътното платно.
  КЪДЕ СА БИЛИ РОДИТЕЛИТЕ МУ ???

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#43] от "Arcopix":
  Не, аз Ви питам , ако на Вас се случи лично, и това Ви причини загуби и щети?

 47. 47 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво означава изобщо шофьор причинил ПТП! Това е пълен правен абсурд! Докато не е влязло в сила наказателно постановление шофьорът максимум може да бъде обвиняем в причиняване на ПТП, но не и категорично да се каже, че той е причинителят! Напълно е възможно някой който не е шофьор, но е пострадал, да е причинителят на ПТП-то. Например неправилно пресичащ пешеходец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK