Разкопки на древния "Одесос" във Варна са засипани, за да не бавят уличен ремонт

Археологическите находки, открити при ремонта на пешеходната зона във Варна.

© LiveVarna

Археологическите находки, открити при ремонта на пешеходната зона във Варна.Откритите преди няколко месеца части от крепостната стена на античния Одесос във Варна, както и останки от погребения са засипани с "пясъчна възглавница" и ще бъдат покрити с новата настилка на пешеходната зона в града. Това става ясно от съобщение, разпространено от пресслужбата на общинската администрация във Варна.


В края на януари т.г. кметът на Варна Иван Портних заяви, че откритите находки от древния Одесос при изкопните работи по бул. "Княз Борис I" ще бъдат вписани в пешеходната зона на града. "Това не би трябвало да забави ремонта на центъра, предстоят разговори с експерти за начина на социализиране на древните останки в градската среда", каза той.


Кметът на Варна инспектира археологическите находки на 22 януари т.г.

© LiveVarna

Кметът на Варна инспектира археологическите находки на 22 януари т.г.
В днешното съобщение на общинския пресцентър обаче е цитиран и директорът на Регионалния исторически музей в града Валентин Плетньов. Според него част от античната стена на Одесос, която беше открита по време на ремонтните дейности в центъра на Варна, ще бъде експонирана пред църквата "Св. Никола". "Това ще стане факт, след като бъдат извършени допълнителни разкопки в района на шадравана до храма, където се знае, че се намира и кула от крепостната стена".


От информацията, разпространена днес не става ясно кога точно ще се случи това. Първоначалният краен срок за завършване на ремонта на пешеходната зона в центъра на Варна беше края на април. Но в петък по време на срещата си с министъра на туризма Николина Ангелкова, кметът на града Иван Портних заяви, че този срок ще бъде удължен до 1 юни. Веднага след това започва активният туристически сезон във Варна.


Според Валентин Плетньов в момента се разработвал проект, който предвижда възстановяване на кулата на откритата крепостна стена, която трябва да е висока около метър. От нея щяла да тръгва и крепостната стена, която трябва да "намаля плавно височината си, докато стигне до самата пешеходна зона". Там тя щяла да бъде на нивото на паважа. В близост щяла да бъде поставена и карта на античния Одесос с  историческа справка.


"Държа да отбележа, че всички артефакти, открити при изкопните работи на бул. "Княз Борис I", бяха заровени по специфични изисквания на министерството – с т. нар. "пясъчни възглавници", които ще ги съхранят за бъдещ период, е казал Плетньов. Всичко е оставено на мястото си с изключение на питоса (голяма глинена делва, бел. ред), който е прибран в музея".


Ремонтът на пешеходната зона продължава с полагане на подземни комуникации, съобщават още от общинската администрация във Варна.


Междувременно е приключила работата по поставяне на настилката от павета на пл. "Независимост", като ремонтът продължава в посока към катедралния храм "Св. Успение Богородично".


В момента се засаждат декоративните дървета около сградата на Окръжния съд. Изградена е и бетонната структура на обновения шадраван на централния площад във Варна. Работи се по ВиК системата и ел. инсталацията на съоръжението.


Новата настилка на централния пл. "Независимост" във Варна.

© LiveVarna

Новата настилка на централния пл. "Независимост" във Варна.


Вчера стана ясно, че е започнало и пребоядисването на всички метални детайли по пешеходната част от бул. "Княз Борис I" във Варна. Става дума за металните пейки, цветарниците във формата на лодки и пергулите. Първоначално според проекта на архитектурното обединение "Одесос 2012" те бяха покрити с изкуствена патина, наподобяваща ръжда. Видът им обаче предизвика множество негативни коментари и оценки, което сега явно е наложило пребоядисването им с боя с "графитен цвят".


Проектът за обновление на част от центъра на Варна е на стойност 4.5 млн. лв.  и се финансира по програма "Зелена и достъпна градска среда".


Ремонтните работи трябва да протека в две фази. Първата е от катедралния храм "Св. Успение Богородично" до кръстовището на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I". След това се предвиждат ремонти по бул. "Сливница" към входа на Морската градина, както и по улиците "Преслав" и "Сан Стефано". Според кмета на Варна Иван Портних за втория етап от проекта ще бъде търсено европейско финансиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK