Зала "Конгресна" във Варна е тревожно незавършена 14 дни преди състезание

Видът на зала "Конгресна" вчера - 21 април. До пети май в нея трябва да бъдат монтирани 2000 седящи места и да бъде готова да посрещне състезанията от световната купа по спортна гимнастика и акробатика.

© Българска федерация по гимнастика

Видът на зала "Конгресна" вчера - 21 април. До пети май в нея трябва да бъдат монтирани 2000 седящи места и да бъде готова да посрещне състезанията от световната купа по спортна гимнастика и акробатика.Зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна, която на 5 май трябва да приеме Световната купа по акробатика е тревожно незавършена.


Това показват снимки, разпространени днес от Българската федерация по спортна гимнастика. На тях се вижда, че ремонтът на залата е далече от завършване само две седмици преди състезанията. 


В края на март от федерацията изразиха безпокойство от темповете, с които се изпълнява ремонтът, а това стана повод за спешна среща на председателя ѝ Йордан Йовчев с кмета на Варна Иван Портних, изпълнителния директор на общинското дружество "Дворец на културата и спорта" и компанията "Хидрострой", работеща по ремонта.
След срещата Портних заяви, че "Световна купа ще има и залата ще бъде подготвена за състезанието". Във федерацията виждат обнадеждаващ напредък на ремонта, но не и завършени зони, които да внесат успокоение.


Санитарните помещения на Двореца на културата и спорта две седмици преди началото на състезанията.

© Българска федерация по гимнастика

Санитарните помещения на Двореца на културата и спорта две седмици преди началото на състезанията.


Източници от БФГ заявиха за "Дневник" в неофициален разговор, че са сериозно притеснени от вида, в който залата ще посрещне спортистите. Според тях при разговорите на Йовчев с кмета на Варна през ноември миналата година са получили всички уверения, че ремонтът на съоръжението ще приключи до средата на април.


Междувременно изпълнителите на ремонта неколкократно информираха, че са открили множество конструктивни дефекти и недомислици при строителството на ДКС, които изискват повече време и средства за ремонта му. Част от тях дори криели рискове за стабилността на сградата.


Според членове на федерацията по спортна гимнастика, по време на разговорите им във Варна през март са били уверени, че "определени части от залата", важни за провеждането на Световната купа ще бъдат завършени временно, след което ремонтът им ще продължи.


Фоайетата на зала "Конгресна" на 21 април. т.г.

© Българска федерация по гимнастика

Фоайетата на зала "Конгресна" на 21 април. т.г.


Тази информация беше потвърдена преди седмици и от Минко Христов.


До началото на май залата ще разполага само с трибуни за 2000 зрители, колкото имаше и преди началото на реконструкцията. След като турнирът приключи, ремонтът ще продължи до окончателното му завършване като бъдат укрепени и прилежащите помещения на зала "Конгресна".


Общите части на зала "Конгресна" така, както изглеждаха днес

© Българска федерация по гимнастика

Общите части на зала "Конгресна" така, както изглеждаха днес


Федерацията по спортна гимнастика съобщи днес, че от мениджмънта на ДКС и от "Хидрострой" е поет ангажимент във временно завършените зони от залата да бъдат спазени всички изисквания за сигурност и функционалност.


Целият ремонт най-вероятно няма да бъде приключен и до началото на мачовете от Световната лига по волейбол, които трябва да се проведат там през юни и юли. В обратното бяха убедени премиерът Бойко Борисов и спортният министър Красен Кралев при оглед на ремонтните работи в началото на април.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK