ДПС: Поведението на партньорите на управляващите е чиста проба фашизъм и неонацизъм

ДПС: Поведението на партньорите на управляващите е чиста проба фашизъм и неонацизъм

© Юлия ЛазароваДясното все повече се идентифицира с националпопулизма, поведението на партньорите на управляващите е чиста проба фашизъм и неонацизъм. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация за началото на новия политически сезон. Той беше провокиран от внесените в последния ден преди депутатската ваканция промени в Наказателния кодекс, които предвиждат от 3 до 6 години затвор за предизборна агитация на език, различен от българския. 


ДПС има законното основание да заяви че е отворено за подкрепа за стратегически решения, свързани с българския национален интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната – то трябва да се освободи от националпопулизма и фашизма, заяви още Местан.


Преди това той даде пример с кандидата на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън, която води кампанията си в "Туитър" на испански с испанските си избиратели.  
Става въпрос за един истински дълбок разговор за това какво разбиране имаме ние за върховенство на закона, каза Местан. И показа 12 наказателни постановления, наложени на него и негови колеги, че са се обърнали към избирателите си с няколко думи на "съкровения си майчин език". 


По думите на Местан с две постановления на областния управител на Пловдив Розалин Петков е наложена глобата от точно 681 лева. "Колеги от Реформаторския блок, вдигнете глави - какво казва този местен гаваз -  681 е годината на създаването на България. с този акт ни се казва това е нашата страна, вие сте чужди елементи и ако искате да живеете в нея ще се откажете от съкровеността си и идентичността си", коментира Местан.


"Хубаво е да се знае, че и аз, и Тунчер (Кърджалиев), и Мустафа (Карадайъ), и Ферихан (Ахмедова) сме синове на майка България", каза още той. 


За предложението на Патриотичния фронт за наказване със затвор за агитацията на език, различен от българския, Местан попита ГЕРБ и Реформаторският болк това ли е разбирането им за върховенство на закона. "Ако не – защо не чух дума коментар от въздесъщите демократи от РБ или ГЕРБ. Мълчите, защото има опасен процес – дясното все повече се идентифицира с националпопулизма, поведението на партньорите ви е чиста проба фашизъм и неонацизъм.  Чуйте гласа на Европа", призова Местан.


Той коментира, че върховенството на закона не се свежда само до разделянето на един орган на две колегии. то е много по-дълбок процес. Отворени сме за доста по-големи реформи в конституцията. Очаквахме да направите по-голямо разграничение между частния и обществения интерес при промените в конституцията и съдебната реформа.


"Заявихте че от успеха на съдебната реформа зависи пълния мандат на кабинета. На какъв кабинет. На този който заяви и днес че иска изтръгването на ДПС от властта. Зад който стои политическа сила, която вижда гласа на мюзеина вой на животни, която определя различието като човекоподобни същества. Искате да подкрепим подобно управление", възмути се Местан.


БСП пък се обяви за защита на доходите на най-бедните и ще предложи данъчни облекчения за работещите бедни. "В последните две сесии най-повтаряната дума беше реформа до степен, че хората възприемат повтарянето на тази дума като затягане на коланите, като ограничаване на плащанията, като съкращаване, като безработица", заяви лидерът на социалистите Михаил Миков. След като се твърди за един и два милиарда лева преизпълнение на бюджета, за излишък от 200 милиона лева,  ще предложим в следващите дни работещите бедни да бъдат освободени от данък – тези 36-38 лева, които им бяха отнети от вас тази година, да им бъдат дадени, нали вече имаме забележително стабилизиране, нали имаме излишъци, коментира той.


"Забележителното стабилизиране на икономиката е долу-горе като международната изолация на предишното правителство", коментира Миков. Абсурд е една държава член на ЕС да бъде в международна изолация, каза той и добави, че България сега има доста тежки проблеми в отношенията, включително и със съседните балкански страни. Той даде пример с изграждането на оградата на границата с Турция, което обтяга отношенията ни, с новия гръцки данък, който слага нови бариери между нас и съседите ни. Изключени сме от газови инфраструктурни проекти и това се видя на срещата в Будапеща, каза още Миков. 


Той добави, че БСП ще продължи да настоява за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Русия и наложените контрасанкции.  БСП ще продължи да бъде последователна опозиция, но с друга лява политика необходима на България и нейното развитие, каза Миков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK