Кабинетът одобри промени в закона, забраняващи строителство в свлачищни райони без канализация

Снимката е архивна.

© Цветелина Николаева

Снимката е архивна.Министерският съвет одобри проект за изменение на Закона за устройство на територията, който забранява строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация.


С проекта се въвежда забрана и за строителството в свлачищни райони, за които министърът на регионалното развитие е наложил временна забрана до изясняване на общата устойчивост на терена. Според предложението забраната може да бъде отменена по предложение на съответните органи на местното самоуправление.


След поройните дъждове и обилните снеговалежи тази зима в страната се активираха много нови и се разраснаха ред стари свлачища. Те засегнаха много населени места, като десетки домове бяха разрушени, а други са негодни за обитаване. Регионалното министерство изчисли, че за укрепване на свлачищата са необходими близо 900 милиона лева, а това даде повод на премиера Борисов да заяви, че парите за справяне с пораженията "набъбват като великденски козунак".
С промените, които засягат работата на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на общинските администрации, се осигурява изпълнение на основните им функции и още по-ясно разграничение на правомощията им, се посочва в съобщение на правителствената информационна служба. Предложени са и изменения на разпоредби от Закона, целящи преодоляване на противоречива или установена съдебна практика, която не позволява ефективното изпълнение на контролните функции на ДНСК.


Друга промяна е, че в конкурсите за избор на главни архитекти на София и градовете с районно деление задължително ще участват и представители на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България. Техните представители трябва да са най-малко 1/3 от състава на комисията. Кметовете на общини ще трябва и задължително да канят представители на тези браншови организации в назначените от него експертни съвети по устройство на територията.


От кабинета изтъкват, че с промените се облекчават административните процедури и се намалява административната тежест, като едновременно с това се повишава ролята и отговорността на неправителствения сектор в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.


Постигнато е отстраняването на неточностите и непълнотите в действащите разпоредби, натрупани в резултат на измененията и допълненията на закона, приети след 2012 година, се посочва още в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK