Увеличават се таксите в девет държавни висши учебни заведения

Увеличават се таксите в девет държавни висши учебни заведения

© Юлия ЛазароваПравителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши заведения (ВУЗ) за учебната 2015/2016 година на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.


Утвърденият документ е въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ. Те са съобразени с установените в закона за висшето образование ограничения – таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението. (Документът с пълния списък на таксите можете да прочетете в прикачения файл.)


Девет са висшите учебни заведения, които повишават таксите си: Медицинският университет - София във Факултета за обществено здраве таксите се повишават от 664 на 700 лева; Националната художествена академия, където специалността реставрация поскъпва от 970 на 1100 лева, а останалите специалности от 840 стават 880 лева; в Химико-технологичният и металургичен университет таксите за основните специалности се повишават от 400 на 500 лева; Бургаският университет "Асен Златаров" вдига цените по специалностите икономика, туризъм и педагогика от 360 на 400 лева; в Икономическия университет във Варна таксите за икономика и администрация и управление нарастват от 340 на 360 лева; Военноморското училище във Варна също вдига някои от таксите си от 800 на 880 лева.


В УниБИТ - национална сигурност таксата се вдига от 793 на 808 лева. Академията на МВР увеличава таксите за задочно обучение в "Пожарна безопасност" от 266 на 277 лева. Тракийският университет въвежда специалност парамедик с такса от 600 лева.


От такси за обучение са освободени курсантите във висшите военни училища.


Проектът на постановление е публикуван в интернет страницата на Министерството на образованието (можете да го видите в прикачения файл).

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Таксите лесно ги увеличават. А качеството на образованието, с него какво правим?

 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 711 Весело

  "вдига цените по специалностите икономика, туризъм и педагогика от 360 на 400 лева"

  сега пак ще ревнат бъдещите икономисти как им е скъпо, нищо че сметка от 360 лева за една нощ по заведенията се среща не рядко

  между другото, някой лъже ли се изобщо да се записва и да плаща 8 семестъра по 400 лева, като може да си купи диплома за 2К (както дадоха в Господари) ?

 3. 3 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Днежник, от статията става ясно, че Софийският университет не вдига таксите. Защо тогава за илюстрация сте сложили снимка на Ректората на СУ?

 4. 4 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "carmello":

  Това с купуването на диплома обаче го разбираш малко по-късно, като завършиш. Когато завършиш и видиш, че не си научил нищо, макар да пише "Отличен 6", и като Икономист магистър нямаш елементарните познания да си регистрираш дори едно ООД. Тогава чак разбираш, че си си губил времето с университети.

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всички грамотни гимназисти избират да следват в чужбина. В българските университети се записват хора, които не могат да пишат, а някои още сричат ! Изключение е медицината, но там се оформя основният поток от експортни кадри.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Не е много ясно дали тази такса се плаща от всички или само от студентите извън държавната поръчка. Нека поясня, има такса обучение и студентска такса. Немците се опитаха да въведат 600 евро студентска такса (безплатно обучение в държавните вузове) и предизвикаха протести. В САЩ е друга история, принципите на Адам Смит за образованието като инвестиция на личността създадоха системата от държавно гарантирани заеми, стипендии, помощи и т.н., която доведе до едно квалифицирано безумие за средния студент (най-талантливите и най-бедните са уредени, първите със стипендии, вторите - с помощи от федералното правителство).
  После магистърските програми: В каква степен те финансират докторските (за редовните докторанти) за да се поддържа финансирането на кадровия потенциал който да замести хората в пенсионна възраст?

 7. 7 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Те студенти останаха ли да учат тук, че и таксите им вдигат!?! Младежите, които наистина искат да учат бягат надалече от тукашните университети.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#2] от "carmello":

  Е, на такива им викат "мелници за дипломи". Тези дипломи не струват и хартията на които са напечатани, работодателите и университетите на Запад не са глупаци.

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#7] от "simko4":

  за 25 годин демокрациа броят на ВУЗ-овете нарастна не на квадрат, а на куб

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4630 Разстроено

  Вероятно България е държавата с най-много "университети" (кавичките са умишлено сложени) на глава от населението!

 11. 11 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да намалят командировките на преподаватели до всякакви изнесени факултети и филиали на незнам какво си.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  А на нас ни трябват повече техникуми за двегодишно следдипломно образование по конкретни специалности. Нищо не пречи т.н. "университети" да се трансформират в заведения с два варианта на обучение: две годишно практическо-професионално, с възможност за преход в ограничен брой четиригодишни бакалавърски порграми. Магистърски и докторски програми само в ограничен брой университети с доказано качество и периодично доказване/лицензиране на програмите (на всеки пет години цялостна акредитиране, на отделните специалности да се изисква професионално акредитиране, възможно с европейско участие на сродни специалности).

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  "за 25 годин демокрациа броят на ВУЗ-овете нарастна не на квадрат, а на куб "

  Ако приемем, че преди 89 е имало 10 ВУЗ-а (а те бяха повече, по-скоро 20), то 10^3 е хиляда, 20^3 е 8000. числа на порядъци по-големи от броя на съществуващите вузове сега. Не казвам, че не са много, но всяко твърдение поне малко трябва да отговаря на истината. А иначе е гот - хвърлиш бомбата и се наслаждаваш на ефекта (плюсчета) и така се издигаш в собствените си очи.

 14. 14 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Подкрепям те не за друго а затова че това е практика в много западни страни.И най вече всеки вече може сам да си избира професията а не под влияние на родители или мечти да учи това което не му харесва защото е доказано че насила хубост не става.

 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#5] от "ТМаринов":

  Май не си далеч от истината. На дърти години ми се наложи да изкарам една магистратура ..... ама аз се видях в чудо , сериозно говоря . Липса на елементарни , базови познания . За обща култура да не говорим . За възпитане пък е чак смешно . Говоря за кандидат магистри, които вече имат " вишо " . За тези, които сега влизат направо не ми се мисли .

 16. 16 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Разстроено

  НАТФИЗ са пропуснали да си вдигнат и без това високите такси 1450 лв/год. пак.
  В нормалните държави студентите в театрални и филмови академии посещават безплатно всички постановки и прожекции.
  Тук имат само привилегията да са студенти на търчащи в участия и печалбарство преподаватели, които не идват редовно на лекции и трябва да си заплащат посещенията в театър, опера и кино, което е реалната им полза и от което не се лищават.
  Нямат свободно сцени за репетиции и изяви, вс. е само по програмата. За тези условия таксите са неоправдано високи.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#14] от "sospecha":

  Аз лично съм запознат доста подробно с практиката в няколко щата на САЩ поради естеството на моята работа, но като цяло класирам немската система като много по-прагматична и подходяща за България.

 18. 18 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 497 Любопитно

  А, Русенският университет защо ли не ги вдига...

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  при толкова напечатани пари защо образованието не е безплатно както в европа

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  за КТБ дьржавата има пари за обазование няма

 21. 21 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Разстроено

  До коментар [#20] от "dearblue":

  Живеем в кочината, в която не е необходимо да си образован, за да управляваш.
  Напротив - пречи.
  Нивото трябва да се сведе до това на управляващите.

 22. 22 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  дьржавата не може да гарантира образованието на децата си
  в средното училище без учител частно не може да изкласиш
  пьк и в чужбина е по добре да учиш защото сьздаваш приятелство от целия свят и могат да ти оценят знанията и способностите

 23. 23 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да вдигат... И ходят по гимназиите да се молят само и само някой да се запише при тях дори без приемен изпит...
  И се чудят, защо децата не искат да учат тук... Предпочитам да изпратя децата да учат в чужбина (че и такси няма в някои елитни световни университети)...

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#23] от "varna_11":

  Да, Евроконкуренцията доста намали възможностите за "образователна изява" на местните имитации на "университети" с невероятни имена. Иначе си има и добри програми в България, които заслужават поддръжка, поне като първа стъпка за бакалавърската степен. После пътища и възможности много, а и студентите ще бъдат по-зрели.

 25. 25 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":

  Да даскале, но какво имаш насреща? В единия случай - завършил престижен университет, който всички го знаят. И то без да плащаш такси за обучение (да, имаш разходи за издръжка на студента, но не се различават толкова кардинално от нашите)... А в другия случай - завършил университет, който се знае на местно ниво, платил си такси с надеждата да попаднеш на добри преподаватели (ама навярно с куца материална база). И дали ще намериш реализация - не се знае...
  Та не разбирам целта на занятието - обикновено когато вдигаш 'цената' или има голямо търсене, или искаш да ограничиш потреблението... Търсене явно няма, остава целта да е да ограничиш потреблението (завършилите висше образование)... Ами то и индустрията е в канала - може това да е правилното решение

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  Освен таксите,трябва да вдигнат и нивото на обучение.После се сърдят,че не заемали позиции,според ценза си.Ами нямат знания,затова.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#25] от "varna_11":

  За Европа съм съгласен при положение че родителите могат да финансират. За Щатите обаче малко университети дават стипендии на бакалавърско ниво, зато пък има много добри магистърски и особено докторски програми които приемат със стипендия (в повечето случаи това е работа до 20 часа седмично). Като имам предвид че американските програми на това ниво (да го наречем след-бакалавърско) общо взето са над нивото на повечето европейски, това е добра инвестиция. За медиците даже не искам да говоря, но пътят не е лесен (общ изпит. три години резидентура в болница, специализация и чак тогава идват големите пари). Много студенти от Европа постъпват точно така, идват след бакалавърска (плюс неоходимите изисквания на програмата).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK