Напуска още един певец от хора "Йоан Кукузел"

Вежди Рашидов, министър на културата

© Красимир Юскеселиев

Вежди Рашидов, министър на културатаСедмица, след като един от певците на хора "Йоан Кукузел" - Георги Петров, беше уволнен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за концерт в Париж, още един хорист напуска състава.


Това обяви пред "Дарик" певецът Стоян Малинов, който е част от хора вече 23 години. Причината за решението му е начинът, по който е бил освободен колегата му Петров. По думите на Малинов хората на изкуството биват ценени само от обикновения човек, не и от управляващите. Според хориста настроенията в хора са песимистични, колегите му са разочаровани от отношението към изкуството, но не го признават.


Уволненият Георги Петров в навечерието на откриването на изложбата в Лувъра се оплака във "Фейсбук", че държавата дава на хористите от "Йоан Кукузел" само 35 евро за дневни и не им плаща никакъв хонорар за концерта в катедралата "Нотр дам". Той обяви, че след пътуването напуска състава, а малко по-късно беше съобщено, че е уволнен. "Един хорист за 50 лв. хонорар ли е? Това ли е цената на българския творец", попита вчера министърът на културата Вежди Рашидов, който в предишните дни обясни, че е нормално министерството да покани журналисти, които да отразяват изложбата, и да им плати командировъчните. После добави, че ще даде на Георги Петров 100 лева, "да се успокои и да не пее, ако може".
Малинов разказа, че за да отиде в Париж, е трябвало да си намери заместник в един от столичните храмове, където пее, и да му плати. "Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари", коментира Стоян Малинов.


Той обясни, че хористите искат по достоен начин да бъде оценен трудът им. "Тези инвестиции дълги години - уроци по пиано, по солфеж, по вокално майсторство - за да може публиката да не разбере, че аз не съм добре или някой от нашите колеги не е добре. Всичко това са натрупани години труд и то целенасочен труд. Ако е за 50 лева, ще му дам 100 лева да прави скулптури", заяви Малинов.


Днес в социалната мрежа "Фейсбук" беше организирана акцията #ПейWithMe, която призовава данъкоплатците: "Нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра.


Събирането на недоволните от политиката на министъра на културата е насрочено за 18 ч. в четвъртък пред сградата на Министерството на културата, а организаторите посочват, че очакват към благотворителната акция да се присъединят "най-вече артистите, художниците и музикантите".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK