В списъка на синдиците има осем сътрудници на бившата ДС

След като интересът към съдържанието му се засили покрай назначаването на синдици в КТБ, БНБ уточни преди месец, че не оповестява публично имената, защото такъв е законовият му статут и защото съдържа лични данни, между които адреси и телефонни номера.

© Надежда Чипева

След като интересът към съдържанието му се засили покрай назначаването на синдици в КТБ, БНБ уточни преди месец, че не оповестява публично имената, защото такъв е законовият му статут и защото съдържа лични данни, между които адреси и телефонни номера.В списъка на синдиците, поддържан от Българската народна банка, има осем души, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, информира сайтът desebg.com


Проверката на Комисията по досиетата е обхванала 109 души, установила е принадлежност за десетима, но се обявяват само осен, защото двама са починали. За един проверката продължава, защото комисията не е получила от управителя на БНБ Иван Искров всички документи.


Имената само на двама - Пламен Сапаревски и Стоян Митов, се обявяват за първи път. Принадлежността на останалите шестима синдици е установена по-рано, защото са проверявани в друго качество. 
От решение №2-496 от 21 април 2015 г.  се вижда, че данни за принадлежност към комунистическите тайни служби са установени за следните лица от списъка на синдиците (по азбучен ред):


Александър Кирилов Новков – агент "КИРИЛ" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Той е бил зам.-председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Стопанска банка АД до края на 1993 г., припомня сайтът.


Асен Манов Друмев – агент "ЕКРЕМ" и "ЕМИЛ" на Окръжно управление на Велико Търново от 1976 г. и след това на Второ главно управление на ДС. Той беше шеф във висшето ръководство на ДСК (1992-2001 г.), а след това - до 2007 г. изпълинтелен директор на фонд "Земеделие".  


Иван Манев Белчев – агент "ПЕТЪР" на Второ главно управление на ДС от 1976 г. Белчев е зам.-министър на търговията в периода 1994-1996 г. при служебния кабинет на Ренета Инджова и кабинета на Жан Виденов. Съветник е в Комисия по икономическата политика в парламента от юни 1997 г. и главен съветник в Комисия по икономическата политика (1997-2000). Той е и зам.-ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2004-2008).


Пламен Костадинов Сапаревски – съдържател на явочна квартира "КОЛАРОВ" на Второ главно управление на ДС от 1980 г. 


Росен Иванов Ангелчев – доверено лице "ИВАНОВ" на СГУ на МВР-ДС от 1988 г. и секретен сътрудник 4КОНСТАНТИНИ" на Първо главно управление на ДС. В момента Ангелчев е временен синдик на фалиралата Корпоративна търговска банка и се очаква да бъде назначен за постоянен. От 1992 до 1997 г. е бил юрисконсулт на Първа частна банка, чиито шефове също бяха разкрити като агенти на ДС, а след това е помощник-синдик на БСИ "Минералбанк".


Румяна Тодорова Рахнева – агент "77" на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1986 г. Desebg.com припомня, че тя е била началник на управление и началник на отдел (1993-1994) в Държавна агенция по туризъм.


Спас Георгиев Василев – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС Пловдив от 1989 г. е прокурист (1996-1997) на фалиралата "Агробизнесбанк" и член на Управителния й съвет март-юли 1997 г.


Стоян Евгениев Митов – осведомител "ИСКРЕН" на СГУ от 1970 г. и след това на Второ главно управление на ДС.

Списъкът на синдиците на БНБ доскоро беше поверителен, но с последните пормени на Закона за банковата несъстоятелност вече е публичен, напомниха от БНБ. Той съдържа 26 имена към 22 октомври 2014 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Те наште банки от памтивека се командорят от ченгета...

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ОСТАВКИ И ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 429 Весело

  Браво на ДС. Наистина са навсякъде! Ако направят списък на феновете на Веско Маринов, от двамата, сигурно единият ще се окаже ченге...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "Танас":

  За съжаление, мина времето за ЛУСТРАЦИЯ. Сега ще трябва да чакате да измрат.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Много малко бе, явно ДС-арите губят позиции.

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Само 8?! От колко?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Весело

  Хахаха, агент "77" !
  Ще ги минеме британците!
  ЛУСТРАЦИЯ! Какво стана с нея?!?

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#6] от "barel":

  От 7 души. Единият работи за Първо главно и за Шесто управление на ДС и се смята за двоен агент...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 9. 9 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  [quote#1:"palav_nik"]Те наште банки от памтивека се командорят от ченгета...[/quote]

  Кажете ми едно едничко нещо, което в тая прогнила държава не се кукловодства от агенти на ДС...дали някоя банка, някое учреждение, църквата, някой университет или институт, болница, музей...даже си мисля, че и диригента на Кукузелите е агент...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":
  Много малко бе, явно ДС-арите губят позиции.
  .............
  Малко, ама на ключови позиции.
  Фалиралите банки са тяхно дело, за народа на България - фалит, за тях - хороший профит.


  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 418 Весело

  Само осем?! Я проверете по-старателно списъците! Ако не са ченгета, значи са им "ятаци"!

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално


  Списъкът на синдиците на БНБ доскоро беше поверителен, но с последните пормени на Закона за банковата несъстоятелност вече е публичен, напомниха от БНБ. Той съдържа 26 имена към 22 октомври 2014 г.

  Е можеше да е и по-лошо. От 26 синдици само 8 сътрудници, не като в Синода - от 15 владици само 3 не били сътрудници.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Честито!
  Няма мърдане, оказва се, че сред най-кадърните и подходящите са хората на ДС - късмет ли е, карма ли е, а после се чудим, защо все ние сме от губещата страна.
  Но това сме ние, с лозунга на чекистите: "хладен ум, чисти ръце и горещо сърце???", (за какво е това последното не знам), напред и ще чакаме да прокопсаме.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#9] от "LocoMondo":


  [quote#9:"LocoMondo"]Кажете ми едно едничко нещо, което в тая прогнила държава не се кукловодства от агенти на ДС...дали някоя банка, някое учреждение, църквата, някой университет или институт, [/quote]

  Ами за съжаление това сме ние и с това и получаваме отговор на въпроса, защо сме най-бедните в ЕС, защо все на нас нещата не ни се получават.
  Имаше някакви митове, че видиш ли ДС била работела за държавата и че там, при техния подбор уж най-свестните отивали, ама живота показва друго. Мислят за себе си и за господарите си, което иначе не им пречи да си правят партии, да се бият в гърдите и даже и президенти да ни стават.
  така че освен да искаме и настояваме за лустрация, трябва и ние, поне повечето от нас да узреят за мисълта, колко вредни за нас са тези хора, та поне да не си избираме ние.

 15. 15 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Неутрално

  хайде оправяйте конституцията и гласувайте тая лустрация. никога няма да е късно.... и ги разкарайте всички тези червеи от държавната хранилка и всякакви списъци на синдици и т.н. И тоя Ангелчев го махайте ВЕДНАГА от КТБ.... Да ви ... и политиците мършави, 25 години само ДС и БКП ни управлява, мамка ви!

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3821 Любопитно

  ,,В списъка на синдиците има осем сътрудници на бившата ДС,,

  Ве ноо читак и ноо ятак си имами нии Българити

 17. 17 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Там в БНБ, дали има и един читав? Отговора е "не".

 18. 18 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Не може ли да се ппровери кои от подписалите конституцията са били ченгета? Ако подписите на неченгетата са по-малко от 267, то конституцията се анулира и се заменя с поосъвременен вариант на Търновската!

 19. 19 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#4] от "dissident":

  Времето за ЛУСТРАЦИЯ ,Декомунизация ,НАЦИОННАЛИЗАЦИЯ и НАРОДЕН СЪД никога не може да мине.В Германия процеса на декомунизация продължава и в момента.Сега тече процеса срещу счетоводителя от АУШВИЦ Оскар Грьонинг на 94 год.и го очаква затвор от мин 10 г.Процеса на декомунизация и Лустрация в Германия продължава повече от 25 г.и държавата отпусна допълнително повече от 50 мил.евро за разкриване на прикрити комуняги и агенти на ЩАЗИ,за журналистически разследвания и разкрития ,както и за битова информация по тези проблеми.В Румъния закона за Лустрацията беше приет през 2010 г.и всички виждаме ,какво става в Румъния.В Албания закона за Лустрацията беше приет през 2011 г.,в Македония той действува от 2010 г.В Сърбия е в сила още от убииството на З.Джиндич преди 12 -13 г. и т.н.В Русия забраниха КПСС още по времето на Елцин.Путин национализира богатствата на т.н.олигарси ,а мнозина от тях не дочакаха съдебно възмездие и се възнесоха.Давност за престъпленията на комунизма няма и не може да има .Комунизма е престъпен режим признат от целия свят вкл.и от българското НС със ЗАКОН д.в.бр.37 от 5май 2000 г.,но до момента е без последствия и резултати.От комисията по досиетата излизат вести и разкрития на час по лъжичка .По дани на западни източници сътрудниците ,доносниците и щатните бандити на ДС са били повече от 500 хил.На всеки 12 човека е имало по един ,който да следи и донася.Затова ликвидацията на тези служби продължава с години и трябва да се води без сантименти и уговорки.Пример ни е Германия най-популярната и обичана от милиони. и пример за милиони .Така ,че никаква милост за комуняги и агенти превърнали живота на милиони българи в ад и мизерия.,който продължава повече от 70 год.

 20. 20 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Трябва да допълня предишния си пост: Всеки работил за чуждо разузнаване да няма право да заема ръководни длъжности в държавни учреждения и да се води на отчет! Така че да отпаднат и подписите на възможните чужди агенти - на Русия (бившия СССР), на бивша Югослвия, на македонисти, на шпиони на Франция, Англия, САЩ и т.н.т.

 21. 21 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#4] от "dissident":

  Никога не е късно за лустрация!

 22. 22 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Картаген-ДС трябва да бъде разрушен!!!

 23. 23 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#15] от "kki":

  Кой ще го гласува това? Мнозинство от 20 човека в парламента?
  Пичове, от тук нататък всеки трябва да се спасява поединично, защото ако наистина подобни хора ни управляват означава, че тук живеят и избират животни, не хора.

  4 млрд. ще бъдат записани на сметката на малкият и среден бизнес. За останалите има "данъчни облекчения".
  Честито!

 24. 24 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "abdul15":

  и аз доста съм се чудил защо хората си стоят по домовете и не реагират на видимата политическа корупция. В момента положението вече става абсолютно нетърпимо, особено по отношение на КТБ и псевдо-мерките, които се взимат. Стана ясно, че РБ нямат думата (и умствения капацитет), Боко е с мафията, не е срещу нея... няма да продължавам. Но ако това не е достатъчно за народа да протестира масово, не знам какво още трябва да стане. Всъщност до сега вече трябваше да са намерени парите от КТБ, виновните да са в затвора и западни компании да проследяват оставащите парични потоци. Защо ли нищо от това не се е случило?!? Трябваше и да има осъдени за големия шлем на Гоце, който също ни струва няколко милиарда. Пиша това, защото все се надявам, че ще настъпи момент на народно обединение и революция (може и конституционна чрез лустрация) и почистване на ДС от съда, прокуратурата, данс, образованието и т.н. Но ако това не се случи до половин-една година, сигурно наистина ще се наложи всеки да се спасява сам.

 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1874 Весело

  Всичко си е по норматив.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Вече съм спокойна.Те ще свършат перфекно работата.

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Е,какво се оказа - половината банкери - ченгета!

  Специално за синдика на КТБ - той е работил в ПЧБанка - фалирала,БСИ Минералбанк - банката,която почти всички кадри бяха 100 % ченгета и нито един няма присъди.
  Срамно е те да бъдат синдици и днес някъде.

  Tony
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#27:"Free person"]Е,какво се оказа - половината банкери - ченгета! [/quote]

  До коментар [#27] от "Free person":

  Казвах аз, че без лустрация ше има дегенерация, ама кой да слуша

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK