Комисията по култура замени заседанието си с възхвала на Вежди Рашидов

Комисията по култура замени заседанието си с възхвала на Вежди Рашидов

© Анелия НиколоваСлед обявяването на протест и контрапротест министърът на културата Вежди Рашидов има вече уважението и институционалната подкрепа на депутатите от четирите управляващи партии от парламентарната комисия по културата и медиите. Председателят й Полина Карастоянова (Патриотичен фронт) заедно със заместниците си Борислав Миланов (Реформаторски блок) и Петър Кадиев (АБВ) и членът Красимир Велчев (ГЕРБ) заявиха на брифинг в парламента подкрепата си за Рашидов.


Изявления направиха само Карастоянова и Велчев, като отказаха да отговарят на журналистически въпроси. Карастоянова уточни пред "Дневник", че днешното заседание на комисията по културата и медиите, на което трябваше да бъде проведен блиц контрол към министъра на културата Вежди Рашидов, е отменено по технически въпроси - отсъствали много от членовете на комисията. Насрочено било за следващата седмица и не било свързано с протеста довечера срещу Рашидов.


"Дневник" публикува пълните изказвания на Полина Карастоянова и Красимир Велчев в защита на Вежди Рашидов:


Полина Карастоянова: Днес ние, от комисията по културата и медиите, бихме искали да изразим от името на всички колеги от нашата комисия нашето уважение и институционална подкрепа към министъра на културата Вежди Рашидов. Бихме искали ясно да прозвучи нашата оценка за изключителния успех, който България има с откриването на изложбата "Тракийските царе в Лувъра", с не по-малко значимото събитие в рамките на миналата седмица а именно концерта в парижката катедрала "Нотр дам дьо Пари" на хора "Йоан Кокузел".
Оценяваме събитията, оценяваме откриването на изложбата в Лувъра и концерта в "Нотр дам дьо Пари" като изключителни не само за България пред лицето на културна Европа и на Франция. Оценяваме тези събития като изключителни, защото България е лицето на културна Европа. България е на световната културна сцена в главна роля и в този смисъл приносът и работа на министерството на културата и на министър Вежди Рашидов са значителни и имат своето място и ние тук днес бихме искали да изразим още един път нашата подкрепа и нашето уважение.


Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата в творческите среди, има голямо значение мястото на твореца, на таланта и мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят.


Красимир Велчев: Заслугата на министъра на културата Вежди Рашидов за събитията в Париж е  безспорна. Но аз искам пред вас тук да подчертая нещо друго - има кръгове в България, кръгове на фирми, на бивши служби, които в последните години целят едно - да уронят авторитета на възможно повече институции в България, както и тези, които работят за тези институции, а държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава, следва анархията.


И явно целта на тези хора е това, защото в условията на анархия те най-добре ще могат да се реализират и да постигнат своите цели за манипулиране в управлението на държавата. Не е честно да се използват медиите за толкова низки цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, а в целия свят. Вие сами видяхте кои хора присъстваха на откриването в Лувъра - хора, които, бих казал, че със своята дейност и спомоществувателство определят културата и развитието на културата не само във Франция.


Затова и комисията по култура, и аз изказваме подкрепата си към министъра на културата Вежди Рашидов.


Полина Карастоянова: Всички ние считаме, че големите успехи на България са резултат на всичките ни усилия. На усилията да имаме уважението към историята и към културата ни, усилията да ги запазим, да ги подкрепяме и съхраняваме, усилията да ги представим по най-добрия начин и да се отнасяме с уважение към това, което е наше богатство. Тракийските съкровища в Лувъра, концертът в парижката катедрала "Нотр Дам дьо Пари" е успех и гордост за всеки един от тези творци, които са ги създали, успех и гордост за всеки един от нас като българин. Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа.


Господин Вежди Рашидов като министър на културата започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена.


Позволете ми само да допълня нашето уважение и израз на признателност към работата на българските творци, които създават светлината в нашата духовна култура, а именно книгите, днес е Международният ден на книгата и авторските права, утвърден с решение на Генералната асамблея на ЮНЕСКО. Нашето уважение и поздравления като комисия по културата и медиите към всички творци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK