Вежди Рашидов се извинява на хориста от "Йоан Кукузел"

Вежди Рашидов се извинява на хориста от "Йоан Кукузел"

© Красимир ЮскеселиевМинистърът на културата Вежди Рашидов публикува отворено писмо по повод изложбата в Лувъра, в което поднася и извинение на хориста Георги Петров от "Йоан Кукузел Ангелогласният".


Певецът беше освободен от ръководството на състава след протест, че държавата не е предвидила никакъв хонорар за концерта им в парижката катедрала "Нотр Дам". Той заяви, че му е омръзнало като артист да бъде използван за престижа на държавата, докато същевременно не получава нищо в замяна. Министър Рашидов отказа да влезе в диалог с него в ефир в понеделник.


"Един хорист за 50 лв. хонорар ли е? Това ли е цената на българския творец", заяви Рашидов и предложи да даде на Георги Петров 100 лева, "да се успокои и да не пее, ако може".
В отговор на това във "Фейсбук" се организира протестната акция #ПейWithMe, която смята да събира пари Вежди Рашидов "да си ходи" пред Министерството на културата от 18 ч. тази вечер. А вчера още един певец от "Йоан Кукузел" съобщи, че напуска заради обидното отношение към труда на хората на изкуството.


В писмо, публикувано на сайта на министерството, Рашидов пише, че се почувствал засегнат, когато на фона на "този колосален успех (изложбата "Епопея на тракийските царе" - бел. ред) и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите".


"Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение", казва няколко параграфа по-надолу той.


Ето целия текст на писмото:


Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българо-френски екип, който реализира тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история.


Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор "Йоан Кукузел" дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма.


Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор "Йоан Кукузел", нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения. За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите.


Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно.


А иначе - мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Вярвам, че това е пътят на България - в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK