Половината от ромските деца не ходят на училище, заяви Янка Такева

Янка Такева. Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Янка Такева. Снимката е архивна49.5% от ромските деца не посещават училище и са изключени от общественото развитие, от социалната среда и от пазара на труда. Това подчерта днес пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева на конференция "Интеркултурното образование", предаде БТА.


Тя уточни, че 28% от ромските деца не ходят изобщо на училище, а останалите 21.5% са учили до четвърти, пети или седми клас и са напуснали преди да завършат основното си образование. "Тези ученици не могат да се включат в пазара на труда, не са полезни за себе си и за обществото", коментира Такева.


Според нея социалните помощи (детските надбавки) не трябва да се дават на родители, чиито деца не ходят на училище.
Такева мисли, че парламентът трябва да реши задължителното посещение в детската градина да е от 4-годишна възраст. Необходимо е също валидирането на знанията и компетентностите от самостоятелното или от неформалното учене да става само ако кандидатът за това има основно образование, а не, както е записано сега в законопроекта, без никакво образование, смята още лидерът на СБУ.


По думите на Такева всяка година държавата отпуска безотчетни пари в размер на 7 млн. лева на 568 социалнослаби, обикновено ромски, семейства, като им се дават по 450 лв., за да подготвят детето си за училище. "Тези пари се харчат за нещо друго, но не и за подготовката на детето. То влиза на 15 септември в училище и излиза на 28 септември от него, но не се връща, защото се оправдават, че вече са му скъсани обувките, няма дрехи и учебни помагала", заяви Такева.


Тя обяви още, че в България има около 2500 деца на бежанци, получили постоянен статут, като от тях в училище са обхванати само около 180. "В училище имаме готови разработени системи за изучаване на българския език, за да се интегрират тези деца в образователната ни система", посочи Такева. Според нея учителите, работещи в мултикултурна среда, трябва да получават допълнително възнаграждение.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK