Болницата, в която е удряно новородено: Случаят е истински шок

Болницата, в която е удряно новородено: Случаят е истински шок

© УМБАЛ "Софиямед"Болница "Софиямед", чиято служителка бе обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе, излезе с официална позиция, в която осъди случилото се. Днес ппрокуратурата съобщи, че в малките часове на 18 април Емилия Ковачева е нанесла множество удари на новороденото и се е опитала да го удуши и впоследствие бебето е било настанено в тежко състояние в болница "Токуда", откъдето са подали сигнал към полицията.


След като по-рано днес от "Софиямед" лаконично заявиха, че акушерката е временно отстранена и няма да коментират повече случая, сега ръководството разпространи съобщение до медиите.


"Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ "Софиямед" категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него", се казва в изявлението.
В съобщението се изтъква, че екипът на болницата е първият, установил посегателство срещу живота на новороденото и веднага е започнато вътрешно разследване от специално назначена комисия. "Именно ръководството на УМБАЛ "Софиямед" своевременно сезира компетентните органи за случая като им оказа пълно съдействие. Благодарение на навременната ни реакция беше стартирано разследване от органите на реда, довело до задържането на извършителката и повдигането на обвинението срещу нея", се казва в съобщението.


"Целият екип на АГ Клиниката на болница "Софиямед" категорично се разграничава и дълбоко осъжда деянието на акушерката. До сега тя е демострирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения", казват от болницата. Посочва се, че Ковачева е постъпила на работа там съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. От лечебното заведение допълват, че тя има отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното й здраве и сертификати за квалификация от съсловната професионална организация.


"По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието, акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение. Именно затова случилото се ни изуми и потресе още по-дълбоко. Ръководството на УМБАЛ "Софиямед" и целият екип още веднъж се разграничава от нейните действия и ще продължи да указва необходимото съдействие на компетентните разследващи органи", се казва в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK