Борисов дойде в парламента, ГЕРБ готови да признаят "масовото изтребление" на арменци (допълнена)

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПреди да замине за съвместното заседание с правителството на Румъния премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да се срещне с ръководството на парламента по повод обсъждането на поректорешението за признаването на арменския геноцид в Османската империя.


В резултат на това зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева предложи в пленарната зала в текста понятието геноцид да бъде сменено с "масово изтребление". "Атака" настоява да се запише геноцид, а ДПС опонира, че думата "геноцид" почти е фигурира в политическите декларации на другите държави.


Пред журналисти Борисов коментира, че няма друг вариант освен България да признае масовото изтребление на арменци, но с изричното уточнение, че трябва да се прави разлика между Османска империя и съвременна Турция. "Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден (24 април) трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет и не само в тяхна, но и на българските такива. Това, което предложиха сега от ГЕРБ е "масово изтребление на арменците" е да бъде признато и мисля, че ще се намери консенсус в тази посока", заяви Борисов.
"Казах много ясно – "масовото изтребление на арменците" - това са български думи и български речник. Действително в ГЕРБ винаги сме отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Те направиха жестове сега към нас, знаете, с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много в селското стопанство. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени хора тогава и убити, ще се отчете и от турското правителство. Надявам се ние не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", каза още Борисов.


Обсъдихме Народното събрание да излезе с положително решение днес, но да не предрешаваме изхода от дебата, коментира пред журналисти и съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев. Той уточни, че разговора си с Борисов са консултирали мненията си. Това е много важен ден в българския парламентариъм и в българската история и много се радвам, че премиерът го оцени и дойде, каза още Кънев.


Предложението на ГЕРБ е парламентът да признае масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г. и 24 април да бъде обявен за ден на почит към жертвите.


Магдалена Ташева от "Атака" репликира, че "масово изтребление" е използвано преди години вместо понятието "геноцид".


В крайна сметка след искане на шефа на правната комисия Данаил Кирилов парламентът прекъсна за  15 минути заседанието си. В почивката заседава председателският съвет на Народното събрание.


Искането на "Атака" е парламентът да признае геноцид над арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г. и 24 април да бъде обявен за Ден за почит към жертвите на арменския геноцид. Предложението им не е подкрепено от парламентарните комисии по вероизповеданията и правата на човека и по външна политика, като водещата комисия по вероизповеданията и правата на човека предлага парламентът да изготви декларация по въпроса, защото в проекторешението на "Атака" има нравствени оценки.


По време на дебатите на балкона в пленарната зала бяха представители на арменската общност, сред които и Рупен Крикорян. По думите на зам.-председателя на "Атака" Десислав Чуколов на балкона е бил и турският посланик, чийто достъп до парламента бил осигурен от депутати от ДПС.


ДПС против решението, защото то трайно ще влоши стратегическите връзки с Турция


Лидерът на ДПС Лютви Местан не отрече това. В изказването си той подчерта, че днес всички дължим състрадание и съчувствие към жертвите, но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право към избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното противоречиво историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи, а "Атака" цели точно това - експлоатация на историческа тема за обслужване на конфронтационно поведение, посочи той.


По думите му въпросът не е каква е позицията на "Атака" днес, защото е ясна от години, а въпросът е какво е отношението на останалите сили към това решение. Ние ще гласуваме против, не защото отричаме необходимостта на обща оценка, а защото смятаме, че пътят за постигането му може да бъде затруднен с една грешна намеса на българския парламент, посочи Местан.


Той отбеляза, че националните парламенти на европейски държави, които са изразили отношение по темата, са го направили под формата на декларации. В много от тези декларации се въздържат от използване на думата "геноцид" като оценка на събитията, каза Местан. Той допълни, че българският парламент е днес е единственият, който обсъжда проект за решение, което по смисъла на конституцията има силата на закон и не е просто израз на политическа позиция - била конюнктурна или принципна. Защо няма един пример национален парламент да се е ангажирал с акт със силата на закон. Имаше един акт на френския парламент, но той беше отхвърлен от Конституционния съд на Франция, коментира още Местан.


Лидерът на ДПС отбеляза, че в резолюция на Европейския парламент никъде няма препоръка националните парламента да приемат подобен акт, а се говори за политически декларации. Според него приемането на подобно решение ще доведе до трайно влошаване с една стратегически важна съседна страна. Единственото правилно е да преустановим тези разисквания и да се съгласим с тезата за недопустимост с проект за решение да се оценяват исторически събития, добави той.


БСП: Ако днес не признаем геноцидите на 20 век, утре ще случват отново


Валери Жаблянов от БСП заяви, че днес е от онези дни в историята на българския парламент, които ще останат с това, че наистина съвестта на всеки един народен представител е онзи фактор, който ще определи неговото решение. Няма съмнения относно историческия факт, никой не отрича историческия факт, дори и политическите представители на съвременна Турция, но те настояват за по-различна интерпретация от тази, която предлагат съвременните европейски държави, добави той.


България се намира в особено ситуация по отношение на традицията на българо-турските отношения. Тя е дълга, сложна и противоречива и с това се обяснява трудността и на днешното решение. Днешното решение обаче не засяга тези отношения , а един исторически период, който е бил зачеркнат от турската революция, от който иска да се отдели и Турция, смята Жаблянов.


Днес ние трябва да сложим знак за равенство между това, което се е случило с нашия народ и с арменския народ, да заслужим моралното право да честваме Априлското въстание без да се оглеждаме и притесняваме, призова той. И когато разберем, че това е историята и нашите турски съседи са наясно, че това е история, а не съвременен политически факт, можем да продължим да изграждаме онези отношения, необходими за развитието на балканските народи, смята Жаблянов.


Признаването на арменския геноцид е условие да влезем в 21 век, коментира депутатът от БСП. По думите му 100 години са достатъчно дълъг период, за да може цивилизованите общества да погледнат по друг начин на собствената си история. Днес има за съжаление не по-малко примери в съвременния ни заобикалящ свят, в който десетки стотици хиляди хора стават жертва на съвременни конфликти, каза той и затова ако днес не бъдат заклеймени геноцидите през 20 век, ще се случват и в бъдеще.


От БСП бихме искали въпреки всичко да видим обща позиция на българския парламент, а не на една политическа партия. Тъй като опитът на една партия да интерпретира тази тема привнася не добър вкус в тази тема. Ние се присъединяваме към това решение, заради неговата историческа справедливост, каза Жаблянов.


Десислав Чуколов му напомни, че в 40-то Народно събрание 4 пъти с гласовете на БСП това е било отхвърляно, а Жаблянов му отговори, че политическите партии съзряват, а днес има различна обстановка и съвременна форма на геноцид, докато преди десетина години не е било така.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Гласувайте "ЗА"! Покажете, че сте политици в свободна и демократична страна!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Ердоган ще се назлоби! Той и без това крои планове за териториално разширение в посока наша територия. Защитни механизми тук няма. Няма държавност. Няма и икономика...
  Но има кой да му мисли!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Хайде ГЕРБ. Бъдете мъже, бъдете българи!

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на Станислав Георгиев
  Станислав Георгиев
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Ей това се казва начало на деня!

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Гневно

  Геноцид е международно установеният термин за подобни човеконенавистни издеяния.
  Ай стига шикалкавене. Ай стига теманета и ....кафета

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В резултат на това зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева предложи в пленарната зала в текста понятието геноцид да бъде сменено с "масово изтребление".>

  А каква е разликата между двете по същество?

 7. 7 Профил на Momchil Petrov
  Momchil Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  <Пред журналисти Борисов коментира, че няма друг вариант освен България масовото изтребление на арменци, но с изричното отношение, че трябва да се прави разлика между Османска империя и съвременна Турция>

  Естествено, че има разлика. В „съвременна Турция“ вече няма 2 млн. арменци, били са избити в „Османската империя“.

 8. 8 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хайде,Бойче,бъди мъж поне веднъж!

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Накрая ще признаят вредно влияние причинено от хора с мюсюлманско вероизповедание!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  7 милиарда е стокооборота с Турция... Стотици хиляди преживяват от това..... Помислете....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 11. 11 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Че е шикалкавене - шикалкавене е, но е хубаво поне , че се използват натъртващи български думи.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Преспанец":

  Разликата е като между "клаустрофобия" и "страх от затворени пространства" .
  Очаквам гласуването.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 465 Весело

  Хайде да видим на Баце топките колко са големи

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 14. 14 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#10:"mtmvb"] Помислете.... [/quote]

  Помислихме. Ние ще търгуваме с ЕС, ти си милей за турция!

  колкото за термина, на мен "клане" ми допада повече от "геноцид", която е чуждица.

  Евроатлантида
 15. 15 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Каква е тази драма заради една дума?! ГЕНОЦИД - изтребление на дадена народност.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Геноцид

  Аха! Признава се за международно престъпление… Тоест, ако бъде формулирано така, Турция (пардон Османската империя) може да бъде атакувана от международни правозащитни организация. Е, и? Султан Абдул Таквоз Хламидоооглу ще си разплете чалмата ли?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Нещо като Османско владичество.По така някак си,нали.Не звучи като Турско робство.Вместо "масовото изтребление" може да се използва израза"масова ефтаназия".

 17. 17 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 229 Весело

  Ужас! Сиянието на мрака каза, че щел вече да пише добро за Борисов ако разпореди това.

  А това е доста по кофти за ГЕРБ, отколкото ако си хвали Орешарски и пише лошо за Борисов.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 18. 18 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  100 години по късно трябва да сме по трезви и по-малко емоционални.

 19. 19 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"mtmvb"]7 милиарда е стокооборота с Турция... Стотици хиляди преживяват от това..... Помислете.... [/quote]
  Истината не може да бъде купена!
  Стига евтино гъзоблизство!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 20. 20 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "sa6":

  кои сте вие... шепата софийски флашмобаджии, дето не различават кравата от коня...

  ...а хилядите от югоизточна България, чиито хляб зависи от търговията с Турция... ами превозвачите.......
  колко арменски стоки познаваш и колко турски....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 21. 21 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "toyaga":

  само с истина не се живее.... Трябва и лотария, тото...

  щото като е празен долапа, истините са много....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 22. 22 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Гневно

  Бойко и Герб са жалки!
  Както и останалите "народни представители"!
  Бойко най - напред е прочел изказването на Обама, за да го възпроизведе, а депутатите на Герб чакат да им даде инструкция!
  А пък ДПС забравиха името си и отидоха да облизват Ердоган!

  Истината е, че с тия боклуци в парламента, България загива!

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#20:"mtmvb"]ами превозвачите...[/quote]

  нали на нашите превозвачи и сега им правят проблеми турците? Сега ще разберат кон боб яде ли. А турските превозвачи да минават през Гърция. А там как ги обичат...

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Поддържането на образа на Турция като най голяма заплаха за региона, истеричното връщане към и без това болезненото минало, насаждането на антитурски и анти мюсулмански настроения, псевдо етническата ДПС, псевдо патриотичната Атака - все неща подкрепяни от Москва.
  Ако погледнете последните сто години обаче ще се окаже, че в 1та и 2та световни войни с Турция сме съюзници, а за последно сме окупирани от СССР.

 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#21:"mtmvb"]само с истина не се живее..[/quote]

  санчо, санчо... свободата или салама?!

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мутиралите комуноиди от ГРОБ, за чиито НАЧАЛНИК бай Тошо е ментор, патрон и кумир, отдавна са усвоили тактиката на Тато да се "снишава" и да прилага всевъзможни "маньоври" и "прийоми".
  Но явно са забравили елементарната истина, ЧЕ КОЙТО СЕДИ НА ДВА СТОЛА, ПАДА ПОСРЕДАТА.

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Борисов дойде в парламента, ГЕРБ готови да признаят "масовото изтребление" на арменци - http://www.preventgenocide.org/bg/konventsia.htm
  Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид Приета на 9.12.1948 г. с резолюция 260 A (III) на Общото събрание на ООН. България ратифицирана с Указ № 300 от 23.06.1950 г. Член 2 В настоящата Конвенция под "геноцид" се разбира всяко едно от следните действия, извършени с цел да се унищожи, отчасти или изцяло, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава: а) убиване на членове на групата;
  б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
  в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото й унищожаване изцяло или отчасти;
  г) мерки за предотвратяване ражданията на групата;
  д) насилствено предаване на деца от групата на друга група.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "sa6":

  Точно през Гърция и ФИРОМ ще тръгнат....
  Защото всичко е магистрала - Одрин - Драма Солун - Богородица, а като потекат парите и таксите, гърците ще забравят за омразата.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Истината е, че геноцид е имало.
  И за българи и за арменци!
  Колкото до ДПС - не ме вълнува тяхното мнение по въпроса.
  Те са пристрастни и подвластни на други господари.
  Турция пък трябва да погледне всички в очите, да си признае грешките и да върви напред.

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Всъщност турците са изтребили до крак с "масово изтребление"няколко народа примерно от някогашното население на Ликия, Писидия , Фригия, , Памфилия и т.н. един човечец не е останал да разкаже! Това може да не го знаят 90% от българите но за Арменския геноцит у нас се говори постоянно.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Борис Станимиров - консерватизмите на templar
  преди час ·
  След вълнуващо начало на заседанието при което 115 депутати стояхме прави, върнахме т.1 за арменския геноцид.

 32. 32 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "sa6":

  в българския случай салама... определено... за свобода ще говорим като напълним търбуха - след 20 -30 години...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Упорито се старая да не давам никакви негативни квалификации на личността на нашите "народни" представители, но търпението ми е почти изчерпано...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#24] от "Big_Villager":

  опасна работа как ги въртите нещата, признаването на геноцида е политика на ЕС, на който НИЕ сме член! Тук не е Турция а ЕС (все още) и аз не пиша във форума на "Хюриет"!

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Радан Кънев
  преди час · Twitter ·
  И все пак, ще работим до гласуване на решение за почитане на жертвите, а после - до изменение на ЗСПЗЗ. Процедурни номера, правилен резултат

 36. 36 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Радан Кънев
  1 час · Twitter ·
  Парламентът не подкрепи продължаване на времето до окончателно гласуване на декларация за годишнината от Арменския геноцид 1915. Срам ме е.

 37. 37 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А защо Турция така истерично реагира сто години по-късно?
  Нали и без това имало разлика между Турция и Османската империя?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 38 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#25:"sa6"]санчо, санчо... свободата или салама?! [/quote]
  Който между свободата и салама избира салама-не заслужава нито едното!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 39. 39 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#10:"mtmvb"]7 милиарда е стокооборота с Турция... Стотици хиляди преживяват от това..... Помислете....[/quote]

  Абе ти в час ли си бе ? Ердоган ако ти каже да приемеш декларация, че България се извинява за Априлското въстание иначе ще прекъсне всички икономически връзки пак ли ще се преклониш ? Аман вече от подобни коментари ! Да не би въздухът да ти внасят от Турция ? Франция като го е признала да не би да е намалял стокообмена ? Егати безгръбначната позиция.

 40. 40 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#37:"toyaga"]
  А защо Турция така истерично реагира сто години по-късно? [/quote]

  Ето това е правилният въпрос. А правилният отговор е защото Ердоган се опитва да възстанови османската империя, което не е тайна.

  Евроатлантида
 41. 41 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#39:"terorio"]Егати безгръбначната позиция. [/quote]
  А ти после с такива хора ще правиш икономика, общество ще градиш, държава....

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 42. 42 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#20:"mtmvb"]..а хилядите от югоизточна България, чиито хляб зависи от търговията с Турция... ами превозвачите.......
  колко арменски стоки познаваш и колко турски....[/quote]

  Абе момче/момиче за никакъв хляб не става въпрос, как да ти се обясни да го схванеш ?!?

 43. 43 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#34] от "sa6":

  А, виж ти, сетил си се за ЕС
  Нещо за независима българска политика в национален интерес не се ли сещаш

 44. 44 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#41:"toyaga"]А ти после с такива хора ще правиш икономика, общество ще градиш, държава....[/quote]

  Да, иначе се загрижил за икономиката при положение, че няма нито принципи, нито визия, която ще следва.

 45. 45 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#32] от "mtmvb":

  Как точно имате намерение да си "напълните търбуха" и да приемете "салама"? Ако съдя по писанията ви, не ще да е през хранопровода тоз ми ти прием.

  Или сме с ЕС (което засега е най-добрия вариант за България), или сме част от Евразия. Какво има да го обсъждаме???

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 46. 46 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 229 Весело

  ДПС да отвърне на удара със закон за демонтаж на МОЧА.

  Ние от ГЕРБ ще подкрепим и тях. Плаващото мнозинство е баси яката работа.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 47. 47 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Радан Кънев- Ще направя днес каквото мога да се гласува декларация. Не съм оптимист - боя се, че в нашата политика отново ще надделее тактиката на снишаването.

 48. 48 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#43] от "Big_Villager":

  още по гнусно - изпуснахме южен поток за да се съобразим с ЕС, а сега се дистанцираме от същия този ЕС за да угодим на Турция, която ще строи Турски поток с нашата тръба.

  И мен като Радан Кънев ме е СРАМ!

  Евроатлантида
 49. 49 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#20:"mtmvb"]...а хилядите от югоизточна България, чиито хляб зависи от търговията с Турция... ами превозвачите....... [/quote]

  Така навремето е имало и хора, които са изразявала тази позиция по отношение на това дали да се подкрепя националното обединение на българите и е крайно вредна. Русия като е била против Съединението - "ама няма да ни тренират войските", "ама еди какво си ще изгубим", "ама това, ама онова" - още съществува България и никой не е умрял от глад, заради признаване на една истина.

 50. 50 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално
 51. 51 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#48] от "sa6":

  Съвсем са ви объркали вестибуларния апарат .
  Последно добър ли е ЕС или не?

 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#43:"Big_Villager"]Нещо за независима българска политика в национален интерес не се ли сещаш[/quote]
  България Е ПРИЕЛА арменските бежанци с отворени обятия! Арменци са защитавали суверенитета и независимостта на България! България е член на ЕС , който е СЪЮЗ НА ДЪРЖАВИ, а не е механичен сбор на руски републики. В рамките на този съюз ВСЯКА държава има правото да защитава националният си интерес. Не виждам причина България да не признае арменският геноцид, след като сме приели масово арменци, бягащи от него и те са неотменима част от българското общество сега- 2015г. Ние трябва да се гордеем с този факт, а не да го премълчаваме и избягваме!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#10:"mtmvb"]7 милиарда е стокооборота с Турция... Стотици хиляди преживяват от това..... Помислете....[/quote]

  Да, мислим и не мога да схвана защо стокообмена между Турция и Гърция е нараснал от 1999г. когато признават геноцида.
  Мислим и не можем да схванем защо стокообмена между Турция и Италия е нараснал от 2000г. когато признават геноцида.
  Мисля и не мога да схвана що за позицията може да бъде това, аджеба, ашкосум, машалла !

 54. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#51] от "Big_Villager":

  ЕС си е ЕС. А ние се дъжим като турски васали и американски мекерета. Интересно ако Обама ни каже едно а Ердоган друго - гражданска война?

  Евроатлантида
 55. 55 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#10] от "mtmvb":

  Като цяло съм на същото мнение за стокообмена, но тука нашите ще го изиграят кадърно (най-накрая). Нека признаят геноцида на "Османската империя" и да я "разграничат" от "Турция". Всички знаем, че разликата е словестна, но пък политически е много по-коректно.

  Много приятно съм изненадан от хода им. Браво да мога да кажа и аз, най-накрая.

  Леко обезчовечен...
 56. 56 Профил на Ivan Tsanev
  Ivan Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не признаването на геноцида е проблем на Турция не на България.

 57. 57 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  [quote#5:"нуцо"]Геноцид е международно установеният термин за подобни човеконенавистни издеяния. [/quote]
  Геноци, също така, е юридически термин. Народното събрание не е съдебен орган. Мисля, че формулировката "масово изтребление" е добра.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ГЕРБ и СДС/ДСБ/РБ не бяха сред тези, които наричаха Възродителния процес "геноцид"?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Направо да го наречем "масово унищожение на арменско месо", а, Борисов, за да сме изцяло коректни към Турция?

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 60. 60 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И да не се перифразира декларацията - просто признаваме ГЕНОЦИДА над арменците и то безапелационно!

  Tony
 61. 61 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Ататюрк е бил много по-кръвожаден от повечето слутани. И нимва той не е организирал кланета над арменци, гърци, асириици през 22-23 година?

 62. 62 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ГЕРБ готови да признаят "масовото изтребление" на арменци
  ----------------------

  Ха ха ха ... веé дори и за най - мозъчно изгладения гереберски матрял трябва да стане ясно че Бойко не иска да си разваля рахатлъка с господаря му от Анкара - падишаха на Османския халифат - Реджеп Ердоган. Значи не било геноцид, а масово ''изтребление''. Срамувам се от това какъв страхливец и селски хитрец е наéло на България !

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 63. 63 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#55] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Напълно съм съгласен с мнението ти.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 64. 64 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Има начин как да няма. Има начин да представляваш народа съвкупно. А не да правиш четки на Арменците и на Руснаците. Те да биха мирно седяли, не биха чудо видяли.

 65. 65 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#3:"sa6"]Хайде ГЕРБ. Бъдете мъже[/quote]
  Хе-е! До вчера пикаеха клекнали по въпроса, днес да станат мъже?! Как ще стане тази работа? Нищо няма да приемат. Не се приемат важни решения в последната възможна минута, а вероятно ще има и обаждане от централата. Ако ще ми сменят понятията с нещо като едно предишно "османско присъствие", направо да вземат пътя. А Караянчева да се запознае със снимките от онзи период, от сирийската пустиня.

 66. 66 Профил на dmonev
  dmonev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Тиквата ще си остане тиква и слуга без грам морал.

 67. 67 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Има дни в историята , когато вземаш решение. Или ...или.... Няма средно положение.... Гласуваш го , обясняваш позицията си и кой както иска така да го разбира...........

  Ако Герб гласува днес с ДПС до довечера правителството е паднало и Плевнелиев да готви новото служебно такова..........

 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  "Герб е партия, която винаги е била против масивото изтребледние на арменците"

  Сериозно!
  Знаех си аз, че не му пука за евреите!
  Ама само герб ли?

  Това са само част от язвителните коментари, които могат да бъдат направенина такова изказване!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Любопитно

  [quote#64:"Nazlim S"]Арменците и на Руснаците. Те да биха мирно седяли, не биха чудо видяли. [/quote]

  Не сте ли нагли бе! И ние да не сме вдигали Априлско въстание, и нас да не сте ни изклали? Ще ви дойде реда и на вас.

  Евроатлантида
 70. 70 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Партийните касички са толкова са зависими от Турция, че чак неглижират решение на ЕП.

 71. 71 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#10] от "mtmvb":

  С Германия колко ни е стокооборота? Щото там отдавна е решен проблема с признаването на зверствата по време на нацисткия режим.

  Проблемът е на турската държава, че се държи инфантилно. Не могат да отрежат цяла Европа + Русия и да си търгуват само със САЩ, заради това, кой е признал геноцида над арменския народ.

 72. 72 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  ББ: " Те направиха жестове сега към нас, знаете, с износа на месо..."

  Иван Вазов, Немили недраги:

  Мозък няма в твойта тиква!
  Гарга ли си, или чавка,
  та продаде твойта рода
  зарад влашка мамалига...

  Конформисти (гъзолизци по народному) е имало винаги, лошото е, че в България те управляват от 25 години.

 73. 73 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Хайде да покажат поне един път политиците ни, че имат топки.

  Стига дупене.

  А и още нещо, сега е удобен момент да се повдигне въпроса и за избитите българи.

 74. 74 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#58] от "др. Иванов": Какво "възваждане", ние бяхме полумъртви. Кой какво е "възраждал"!!! Може да са се Бързо - раждали слепи за СССР комунягите-коминочистачи.

 75. 75 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  В Турция лауреата на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в печата, че: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам - турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди" ,а през 2008 г. 200 турски интелектуалци подписват петиция с която се извиняват за етническото прочистване на арменците в Първата световна война, подписана за кратко време от още 29 000 души.

 76. 76 Профил на Николай Маринов
  Николай Маринов
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ами клане и набиване на кол си е най-жестокото нещо, което турската сган е практикувала масово! Вербални действия не са характерни за турските примати! Така, че по-истинско е да се каже клане, отколкото геноцид! Геноцида може да има и интелектуални измерения, а клането си е физически акт, характерен за турците! Я вижте в литературата...турчин, това е описание на зъл, свиреп, отмъстителен, коварен и престъпен негодник!

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Той допълни, че българският парламент е днес е единственият, който обсъжда проект за решение, което по смисъла на конституцията има силата на закон и не е просто израз на политическа позиция - била конюнктурна или принципна...." Тука ли те стяга чепикът, агент павел? Аз пък ЖЕЛАЯ точно поради описаната причина и правни последици да се признае арменският геноцид и това да е правното основание на едно бъдещо НС, в което дпс няма да присъства, да признае с решение на НС и българският геноцид, извършен от османската империя!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Гневно

  За 19 жертви на "възродителния процес" може да се използва "геноцид", а за милион и половина арменци не може? Циници! Мишки!
  ДОЛУ БОСТАН!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 79. 79 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#21] от "mtmvb":

  Колкото повече се постилаш,повече ще те тъпчат

 80. 80 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#75] от "log_on":
  Чета книгите на О.П. Прекрасен писатил е, ама зле е с политиката. Дето се вика, в пол. е гола вода.
  Да вземат пак да го на градят със почетна значка на труда.

 81. 81 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом Путин, Обама и Брюксел го признават, значи и ние можем така ли ? Папагали !!
  Всъщност като съюзник на Турция по време на Първата световна следва че и България трябва да поеме споделена вина за въпросния геноцид, така както Германия.

 82. 82 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#61] от "daam":

  Положението на турските арменци особено се влошило, когато властта в Османската империя била завоювана от младотурците. Те се наричали така не защото били млади, а защото сред тях имало много “нови турци” - приели исляма от най-различни етнически и религиозни групи. Особено много “младотурци” имало сред крипто-юдеите.

 83. 83 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#81] от "kepler":

  Обама не го призна. Пишеш глупости.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 84. 84 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#68] от "tribiri":

  Дали е казал точно така не е толкова ясно. Дневник съм ги хващала дестки пъти че когато Бориов говори не слагат на правилните места точките и запетайките, пропускат по някоя дума и т.н. и по този начин сглобяват тъпи изречения, над кото десебарията да цвили:

  Ето стенограмата от Фокус:

  " Българското правителство не може да направи нищо по-различно от това да признае масовото изтребление на арменците. Това, което говорихме с колегите, че историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменат в тяхна памет и не само в техните, но и на българските такива. „Това, което и сега предложиха от ГЕРБ масовото изтребление на арменците да бъде признато и аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока“

  „Казах много ясно масовото изтребление на арменците, това е българската дума или българският ни речник. Действително винаги от ГЕРБ сме отчитали,това че на границата ни с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас, знаете с износа на месо, където контра санкциите от Русия ни удариха много в селското стопанство, надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени или убити хора ще се отчете от турското правителство“

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 85. 85 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 395 Неутрално

  но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход ... Лютви Местан.

  ------------------------

  Тогава защо ДПС не се въздържа от избирателен подход към т. нар."Възродителен процес" чиито жертви са едва десетина души, а е непрестанно преекспониран и експлоатиран за партийни цели ?

  Значи дума не може да се каже за геноцида и избиването на 1 500 000 арменци .... за избиването на стотици хиляди асирийци .... гърци и не на последно място за избиването и прогонването на тракийските българи, което си е чисто етническо прочистване. Е няма такъв гьонсуратлък като депесарския. Жалкото е че такива безгръбначни политици като банкянксото слънце им играят по свирката и правят метани на новия османски султан - Ердоган, който се гордее с османското минало на днешна Турция .

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 86. 86 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#67] от "1_bulgarin":

  Да,ама ТУРЦИТЕ ДЕЙСТВАЛИ В АРМЕНИЯ СА БИЛИ ОБУЧАВАНИ И РЪКОВОДЕНИ ОТ ГЕНЕРАЛИ- АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ...докато са избивали арменците - "ПОДРОБНОСТ" ОТ ТАЗИ ГАДНА ИСТОРИЯ..

 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#81] от "kepler":
  България ВЕЧЕ е споделила вината, след като е приела на територията си масово арменци, бягащи от този геноцид, и много преди да съществува сегашното законодателство на ЕС- ОЩЕ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ- им е дала българско поданство, равни граждански права с българският народ, дала им е възможност да се развиват, да имат своя църква със свой религиозен глава, не ги е дискриминирала и резултатът е налице- арменците са напълно интегрирани в българското общество и са неотменима част от българската нация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на Roro
  Roro
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Нека който твърди, че е нямало геноцит да прочете книгата "Ереван" на Жилбер Синуе! Без да е голяма литература, разкрива полудокументално какво се е случило в Османската империя точно преди 100 години. Една от най-потискащите и отвращаващи книги, които някога съм чел!
  Твърдо съм ЗА признаването на ГЕНОЦИДА!!!

 89. 89 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#83] от "galio":

  Съединените щати, Великобритания и Израел отказват да признаят геноцида с аргумента, че това би влошило отношенията с Турция.

 90. 90 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  АБЕ ЩО СТЕ ТАКИВА МИШОЦИ БЕЕЕЕ....

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 91. 91 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#72:"mishokov"]Конформисти (гъзолизци по народному) е имало винаги, лошото е, че в България те управляват от 25 години.[/quote]

  Все за тези 25 г. пишете, сякаш преди 1990 не ни управляваха пак същите конформисти и г...золизци.
  Преди повече от 25 г. бае ти Тошо каза "Ша са снишим, другари, и ша изчакаме да мине бурята". Това не е ли конформизъм (г...лизане по народному)?

 92. 92 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално
  До коментар [#83] от "galio": Като си повтори лъжата няколко пъти, следващата седмица сам ще си е повярвал. А по следващата и комшиите ще кандирдисва. Тогава той/та щастлив (а), а Арменците ще надут цифрите до пръскване и пак нещастни.

 93. 93 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Възродителният процес беше отговор на кланетата вършени и готвени от ислямизираното население. Тези действия бяха крити и при Тодор Велики, защото искахме да станем интернационалисти, и след 10 ноември, защото сме интернационалисти.
  Преди няколко дни попаднах на един шуменски форум, където се говореше за случилото се в тамошните болници през 70-те години, когато организирано са вадени ставите на новородените българчета от турският персонал. Ако има някой от района да разпита бабите, те ще му кажат дали е истина или не.
  В рамките на няколко месеца по време на екскурзията са конфискувани над 9500 единици огнестрелно оръжие, една дивизия и дори това се е пазило в тайна, прочетох го след години в окръжно в 100 екз. с гриф "строго секретно".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 94. 94 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#92] от "Nazlim S":

  ИЗВИНЕТЕСЕБЕ, нали сте "светска държава", нали не сте оная кървава империя? Германия как се извини за евреите?
  Ей, срама нямате бе. Ръцете ви до лактите са в кръв, а носовете вирнати до небето.
  Апропо, в момента "светската ви държава" извършва и геноцид против кюрдите, а от няколко години и против сирийците (подпомагайки ИДИЛ, ССА и Джабат Ал Нусра).

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 95. 95 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Весело

  [quote#0:]Десислав Чуколов му напомни, че в 40-то Народно събрание 4 пъти с гласовете на БСП това е било отхвърляно, а Жаблянов му отговори, че политическите партии съзряват, а днес има различна обстановка и съвременна форма на геноцид, докато преди десетина години не е било така.[/quote]

  Ой тази съзряла партия, ай тази различна политическа обстановка ))

 96. 96 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#94:"Либерален монархокомунист с фашистки наклонности"]Ей, срама нямате бе. Ръцете ви до лактите са в кръв, а носовете вирнати до небето.
  Апропо, в момента "светската ви държава" извършва и геноцид против кюрдите,[/quote]

  нямат край на турската наглост! Изпуснал си клането на остров Кипър само преди 30-тина години. Това в османска турция явно е държавна политика.

  Евроатлантида
 97. 97 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#68] от "tribiri":


  "Герб е партия, която винаги е била против масивото изтребледние на арменците"

  Както и предполагах Борисов не казва точно така. Казва "Герб е партия, която винаги е била против това". От контекста се разбира, че предвид "подобни практики, като геноцида" а не конкретно арменския такъв.

  Както и да е. Важното е, че ние простите го разбираме.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 98. 98 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#81:"kepler"]следва че и България трябва да поеме споделена вина за въпросния геноцид[/quote]

  Това ли е новата герберастко - депесарска опорна точка ? Че (и) България носи вина за геноцида над арменците ? Жалка работа !

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 99. 99 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#14:"sa6"]Помислихме. Ние ще търгуваме с ЕС, ти си милей за турция![/quote]
  Това че ще търгуваме с ЕС е добре, но Турция е една от съседните ни страни и не бива да загърбваме търговките възможности и с нея.


  [quote#16:"chicago514"]Османско владичество.По така някак си,нали.Не звучи като Турско робство[/quote]
  Ами аз все повече се убеждавам че термина "робство"е некоректен. Положението от тогава е почти същото както сегашното ни положение в ЕС. Все едно да наречем сегашното положение Европейско робство.
  Аз лично за себе си отказвам да се съглася, че дядо ми е бил роб, баба ми изнасилвана мастия. Моят пра-дядо е бил собственик на земи земи, имал е добитък, оръжие и голям дом. И ако някой би посегнал на баба ми е щял да се прости с живота си. Ако ти за себе си искаш да изкараш дядо си роб, а баба си изнасилвана с поколение мелезчета, си е твоя работа.

 100. 100 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#76:"kas39387266"]а клането си е физически акт, характерен за турците![/quote]

  Избийте всички, господ ще познае своите! - казал го е един французин...


  Eddie lives... somewhere in time!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK