Дечо Дечев е освободен от ръководството на болница "Св. Иван Рилски"

Дечо Дечев, архив 2004 г.

© Георги Кожухаров

Дечо Дечев, архив 2004 г.С протокол на министър Петър Москов от 23 април 2015 г. д-р Дечо Дечев е освободен от съвета на директорите на УМБАЛ "СВ. Иван Рилски", съобщава пресцентърът на Министерството на образованието. 
От ведомството аргументират решението като "част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура". Задено с това се осъществява и сливането на Детската онкохематология с болница "Царица Йоана – ИСУЛ".
В момента МЗ анализира всички възможности за оптимизиране на административните апарати. Навсякъде, където може да се намали административната тежест от управлението на болници – това ще бъде направено, уверяват от ведомството. 


Д-р Дечо Дечев, който в миналото се асоциираше с ДПС, е назначен за изпълнителен директор на "Св. Иван Рилски" през 2008 г. През 2004 г. влиза в ръководството на Здравноосигурителната каса като шеф на дирекцията по лекарствените политики, а преди и след това работи за голяма фармацевтична компания. 

Дечев коментира отстраняването си пред БНР, 
като заяви, че никой от министерството не се е срещнал с него преди издаването на заповедта - "от министъра до портиера", но е в реда на закона, защото еднолично принципалът (министърът) има право да освобождава директори на държавни лечебни заведения. Той уточни, че дори е получил разрешение за отпуск от министерството преди два дни, който ползва в момента. 


Според Дечев, версията разпространена от пресцентъра и в медиите - "че това е било във връзка с предстоящото обединение между две болници, меко казано звучи наивно поради простата причина, че такова сливане просто няма". Това пък по думите му означава, че има "сериозна" причина да бъде отстранен, при положение, че болницата досега се е представяла добре. 


"Ако причината за моето махане е бъдещото обединение, защо съм единственият, който е махнат сега?", казва още Дечев. "Защо на мое място се назначава нов директор? По никакъв начин обяснението не кореспондира с реалността", добавя той.


"Чисто теоретично е добре, когато има две болници, чиито дейности взаимно се допълват, те да бъдат обединени. Когато болниците се конкурират като дейност, както е нашата с Александровска – ние имаме 5-6 клиники, които ги има и при нас, а ги има и в Александровска – на какъв принцип и кой ще прецени коя от тези клиники ще остане водеща. Питам също защо само преди четири месеца същият този министър ни разреши нови дейности, касаещи онкология, онкохематология и хирургия, които ги има в Александровска болница. Болницата ни инвестира над 3 млн. лева собствени средства в тези дейности. В момента предстои да се открият, до 15-ина дни. Защо инвестицията от 3 млн. лева, която сме направили, някой сега ще трябва да я зачеркне", обърна се той към министъра.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 429 Весело

  Сега ще се асоциира с бюрото по труда, освен ако не го вземат като съветник по здравните въпроси на Местан.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Тази процедура по сливане да не ощетети тези които гепят ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ..... "част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура".Е,щом е за това,може.

 4. 4 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Сливат една огромна болница с огромни задължения, с друга, която е на печалба за последните няколко години. И махат директора на тази с печалбата.

 5. 5 Профил на it
  it
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Един от малкото хора, които са напълно в час за далаверите в здравеопазването: работил е като лекар, представител в голяма фармацевтична фирма, шеф на дирекция в Здравната каса и директор на болница. Единствената цел на това "сливане" е той да бъде премахнат от поста си. Докато беше директор на болница "Иван Рилски", тя бе от малкото, които са на финансова печалба. Явно е неудобен за някои. Ако укрупняването на болниците е принципна политика, защо в Александровска болница не се влеят "Майчин дом" и "Света Екатерина", които са в двора на същата?

 6. 6 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 328 Весело

  Този ,от много началстване сигурно е забравил какъв доктор е ,но любопитното е,че като шеф на дирекция по лекарствена политика в Здравната каса ,преди и след това е работел за "голяма фармацевтична компания". Познайте ,като чиновник т.н. здравна каса, за коя компания е лобирал в лекарствената си политика?!

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Администрацията трябва да се намали навсякъде, но в болниците има много лемури с големи заплати.

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Управляващите комуняги включително боядисаните сътрудници пишман-реформатори не могат нищо друго освен сливане и преименуване на структури и РАВНОМЕРНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МИЗЕРИЯТА. Нищо, което да доведе до финансиране до реалните нива на разходи на една система.
  Резултатите са ФАСАДНИ. В случая точно това вече се каза тук -една добре работеща болница , ще прелее своите ресурси към едни не добре работещи. Подобно на Голодомора 1932 г в Украйна когато комунягите взели житото на украинците за да издържат огладнелите северни територии на СССР и разплутата Червена Армия от нищо не работещи чекисти на другаря Сталин.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Интересно защо махат директора на болницата на печалба и с добро управление, а не този на болницата с огромни задължения и отдавна известна с лошо управление...

 10. 10 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 456 Неутрално

  я гледай махат чоовека на бсп и дпс , не мога да повярвам, като гледам и ловки тролове са активизрани, гледм и пиг.бг също нещата са напълно ясно , дръпната ръчката на източването.

 11. 11 Профил на referendum_li
  referendum_li
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "true_original":

  Махането на един или друг човек не е реформа. Здравеопазването има нужда от кардинална смяна на системата. Отстраняването на ръководител на държавна (печеливша с добрата си работа) болница, сливането на болници и пр. познати от Татово време практики, не вещае нищо добро. Не само за здравеопазването.

 12. 12 Профил на referendum_li
  referendum_li
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Гласувах за Вас, д-р Москов. Благодаря за минуса

 13. 13 Профил на Ivan Bojkov
  Ivan Bojkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този отдавна трябваше да е в затвора!На ДС е човек и даваше разрешителни за износ на лекарства за вътрешния пазар за русия!
  Така комунистите купиха българската фармация!Цяла папка има при костов ама я качи на трупчета тогава и защо си отговорети сами!

 14. 14 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "it":

  Мноооого е в час твоя Дечо . Ето ти един линк за размисъл. Един от най-големите разбойници в здравеопазването.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 15. 15 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ето го линка

  http://zop.bg/posts/view/4178

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 16. 16 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "rex":

  Имам възможност и ще проверя тази информация. Като клиент на "Св.Иван Рилски" обаче искам да кажа, че когато за първи път отидох там, останах изумена - висок професионализъм и отлична организация! Лечебното заведение ми изглеждаше като оазис в пустинята на българското държавно здравеопазване!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 17. 17 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Това е напълно възможно. Това че е разбойник не значи че не е добър организатор. Щото знам много места на които хем крадат хем нищо не вършат

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Защо всички болници са кръстени на светци, а са търговски дружества и престоят там е всичко друго, но не и Рая?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом се асоциира с ДПС, нормално. Трябвало е да побърза да се асоциира с ГЕРБ. Така е в Булгаристан.

 20. 20 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Думата реформа в България вече се асоциира с влошаване и разваляне. Бил съм пациент на болница " Св. Иван Рилски " и това е едно работещо лечебно заведение. Москов по-добре да се
  занимава с липсата на медицински стандарти в София мед, отколкото да разваля нещо работещо. Реформаторският блок
  твърдо и необратимо се превърнаха в Деформаторския блок.

 21. 21 Профил на med_rabotnik
  med_rabotnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредното безумие в милата ни родина, на всички от тази сфера им е омръзнало, непрекъснато някой да експериментира с тях.
  Хора които се появяват на небосклона за месец -два , пет, с огромните си амбиции да променят нещата, но резултатите от техните реформи са плачевни и пагубни за всички. Министрите на здравеопазването абдикират от постовете си бързо, а за нас остават кашите които са сътворили междувременно. Вече 15 години виждам едно и също нещо, много министри се смениха за това време, както и много директори, повечето от тях не показаха нищо. Единствения човек постигнал добри резултати с тази болница е Д-р Дечо Дечев.
  Аз само се питам, защо когато нещо в България работи, се прави всичко възможно ,това да се промени. Аз работя в тази болница от 15 години, за това време се смениха много директори, но мога да ви кажа, че тази болница се роди от мига в който за директор бе назначен Д-р Дечо Дечев. Били го свързвали преди години с ДПС, добре, но защо не погледнете какво е направил този човек, защото не може да не признаем, че успя да направи една западнала болница в първокласна, ремонтирана, с много добра база и апаратура която я няма почти никъде в България. Този човек направи много, успя да мотивира хората да работят, защото аз ще ви кажа, че никой не иска да работи за чест и слава, всеки иска достойно заплащане.
  За никой не е тайна, че Александровска болница е една бездънна яма, тази болница е с огромни дългове, зад това сливане просто прозират нечисти интереси. Те са губещо звено, какво ще спести държавата от администрация не знам, но знам, че една работеща болница, която може сама да се издържа и дори има печалба, ще бъде реформирана в губеща, само за да вземат парите които болницата е генерирала като печалба. Подмолно е отстранен директора, без дори да е уведомен, а той е човека постигнал това, с добър мениджмънт, интелект и много работа на всичките клиники и звена в болницата ни. Не знам дали съм повече ядосана или тъжна от случващото се, за пореден път просто всички вдигат рамене, така било в България........

 22. 22 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 900 Неутрално

  За съжаление стремежът към бързо забравяне на поразиите нанесени от Д.Дечев на НЗОК когато пребиваваше там е типично по български.Чрез НЕЗАПОМНЯНЕ българина прилага успешна профилактика срещу болестта на съвремието ИНСУЛТ.Иначе този "динозавър" на медицинската управленска мисъл 2008 г. ДПС му намериха "топло местенце" в Св Ив Рилски.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 23. 23 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Знаете ли защо махат Д-р Дечев? Защото бе от малцината директори и шефове на медицински заведения, които казаха, че изискването да се снимат личните карти на пациентите (с цел намаляването и източване на НЗОК) е всвъщност една фалшификация. Заащото четците могат да четат и ксерокопия на карти! Така, че в момента в който имат вашата карта, могат да мултиплицират данните колкото пъти си искат и да точат пари по пътеките. Само едни фирми печелят пари от четците и от софтуера. Близо 2-3 милиона струва цялата далавера. И хората се знаят, и фирмите, ама всеки се натиска, защото се "правят реформи".

 24. 24 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#23] от "mimi.prokopova":
  Ами с такъв "министър" толкоз, май от РБ също ги събраха по кръстовищата

 25. 25 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#19] от "Petko Stoev":
  Разбира се, че се е прекачил за ГЕРБ. Явно е от линка. Не пропуска печелившите кръжоци - ДПС, Ротари и подобни.
  Това не пречи ГЕРБ да го уволни. Браво д-р Москов!
  А далаверите по ремонта на болницата?!
  Естествено е съучастниците му от "медицинския колектив" да го защитават.

 26. 26 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Позволи си да критикува този професор и веднага му написаха заповедта.

  Всички трябва да са съгласни, ако искат да имат работа. Старо правило, на което не е чужд и мин. Москов.

 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Планът е 'ЗЛОКОБЕН " , щом наш ДПС Дечо , ще бъде ..сменен..)
  Всичко е 'злокобно" , щом някой другар ще трябва да се сбогува с поста си ...
  ТЕ са просто- "несменяеми" ..)
  А практиката през всичките тези 25 години , ДОКАЗВА , че НЯМА човек на ДПС -никъде , който да не ...свива мангизи
  ДОГАН знае КАК да си ги ИСКА !!! И ги получава ..Няма изключения от това "правило"
  Просто мафиотска практика
  Някой да знае, накъде , свестен кадър на ДПС ???

  BIG AL
 28. 28 Профил на med_rabotnik
  med_rabotnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "mirch":

  Много политиканстване малко истина има в думите ви. Въпроса изобщо не е до партии, БСП ГЕРБ или ДПС, малко ни интересуват партийните ви бълнувания тук, същото се отнася за хората работещи в тази болница. Нас ни интересува състоянието на болницата и резултатите които е постигнала, колкото до гръмкото ви " съучастниците" от медицинския колектив, пълни глупости и мятане на кал в пространството. Учудващо е как в България всеки се мисли за голям политик и разбирач, само ,че когато, не дай боже ви се наложи да влезете в здравно заведение, вече се започва търсенето на наистина добро такова, където обслужването ще е на ниво, място което разполага с най-добрата медицинска апаратура и специалисти, и ако може, нека да е и държавна болница ,та да платим само минималната потребителска такса..... но иначе много знаем да плюем хората които ни лекуват и да даваме експертни мнения за неща в които не сме навътре, пък и даже да им лепим етикети....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK