Алиансът на акушерките: Инцидентът може да е от претоварване, но не е показателен за гилдията

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаНе можем да кажем защо се е стигнало до това, не знаем как се е чувствала колегата, в какво състояние е била, какви проблеми е имала, какво е отключило подобна агресия, защото аз лично като човек и акушерка не мога да допусна, че някой би направил подобно нещо. Затова смятам, че нещо се е отключило, но какво - нито ми е в компетентностите, нито познавам колегата, за да кажа какво се е случило". 


Това отговори председателят на Алианса на българските акушерки Емилия Казълова пред "Дневник" на въпроса защо според нея акушерка преби новородено бебе в столичната болница "Софиямед". По думите й Алиансът не иска да вземе отношение по случая, преди да научи повече и не може на прецени какво би накарало колежката им да постъпи по този начин, но намират случая за шокиращ.   


Казълова увери, че за 37-годишния си стаж като акушерка никога не е чувала за такъв случай. "Подобно поведение никога не съм виждала и точно това ме притеснява, защото не знам какво може да го отключи. Случило се е нещо, но какво точно - не мога да знам".
Тя е категорична, че


не бива обществото да си вади заключения от този инцидент


за всички професионалисти в сферата. "Вярвайте, има прекрасни акушерки, които са всеотдайни във всяко едно отношение - към бебета и към майките, винаги са се притичвали на помощ и ще продължават, защото акушерството е призвание, не е достатъчно да го научиш и работиш. Ако не я обичаш тази професия, ако не я искаш, няма и как да се справяш", казва тя. 


Казълова признава, че професията е много натоварваща и физически и психически, най-вече заради контактуването с пациентите, които в този случай са здрави и изискват качествено обслужване, но то не винаги отговаря на очакванията им. Освен това "за нито едно раждане не знаем как ще започне и как ще завърши, адреналин има безкрайно много". 


Има остър недостиг на акушерки и това неминуемо се отразява на качеството на услугата,


допълва председателят на професионалния алианс. "Недостигът в комбинация с ниското заплащане, което е неадекватно за труда, който полагаме, кара голяма част от колегите да работят на две места, а това означава повече умора и повече отговорности", казва тя. 


Затова


синдромът "бърнаут",


или претоварването от работа е напълно възможно обяснение на случая в "Софиямед", смята Казълова. Алиансът предлага услуги за терапия и консултации, защото акушерките и медицинските кадри като цяло са една от най-застрашените групи от свръхпретоварване на работното място, но това не е достатъчно. Според председателя на организацията никой не чува предупрежденията на акушерките, че 


"след може би 5-6 години няма да има кой да работи".


Недостигът в близко бъдеще ще е още по-голям, защото акушерите ще продължават да напускат, за да отидат да се реализират някъде, където могат да получават адекватно заплащане и условия, убедена е Казълова. По груби разчети акушерките в страната са 3250, но това е много малък брой, навсякъде има недостиг, уверява тя.. 


Средната акушерска заплата у нас е в порядъка на 600 лева,


но в малките градове са надолу, не че работата им е по-малка и не защото изискванията към тях са по-малки. "Говорим за майчино и детско здраве, но съвсем скоро няма да има кой да се грижи за него", повтаря акушерката.


"Многократно Алиансът на българските акушерки е писал до Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и други отговорни институции с предложения за промени, които да подобрят грижите за майките и бебетата, а съответно и условията за труд и развитие на акушерките", коментират от организацията и в страницата си във "Фейсбук". Резултатът от бездействието обаче дойде преди ефектът от предложенията им.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Затова смятам, че нещо се е отключило,.." Аз- също. Не е възможно безпричинно състояние на афект при психически здрав човек. Нека не се лъжем - някой прикрива нещо/ някого....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пак се опира до болезнения проблем с адекватното заплащане...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ма моля ви се! Това десетина двайсет бебета годишно ... Това направо статистиката не го лови!!

  Как може! Такова безочие! Млъкнете бе идиоти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на lady_flower
  lady_flower
  Рейтинг: 640 Гневно

  И все пак, каквото и да ти се отключи как може да удариш едно такова малко същество!

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Нашето сиромахомилско и безволево общество направи така, че лекарите и сестрите, от които зависят здравето и живота, да не получават заплати - и тепърва ще берем горчивите плодове на това ...
  Според мен, е необходина и законодателна промяна в смисъл тези, които отиват да работят в чужбина, да си платят поне обучението.
  Иначе се оказва, че бедната ни държава спонсорира богатите ...
  /нямам нищо против личното право на избор, но става дума и за много пари/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Ясно е че случаят не е показателен - той е толкова нелеп, че не може да бъде категоризиран.
  Но работа и на акушерския и на разните медицински ( сестрински и лекарски) съюзи, най-после да им стигне до главите, че освен рев и вопли за повече пари е крайно време те самите като гилдия, да започнат да спазват и поддържат някакви стандарти в дейността и може и да помогнат, кражбите и източването да понамалеят - тогава и за заплати даже ще има.

 7. 7 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "не знаем как се е чувствала колегата" - аз не бих я наричала "колега" след случилото се.
  Проблемът със заплащането и с условията на труд в здравеопазването наистина е огромен, и то в "богата" държава като България, в която се крадат милиарди, а матрялът се държи, сякаш бълха го ухапала.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"viaraap"]И все пак, каквото и да ти се отключи как може да удариш едно такова малко същество![/quote]
  О.К.- спирам с деликатността и ще "режа" направо- поемането на 36 часово дежурство може да доведе до свръхнапрежение и свръхумора, особено ако е системно- т.е. над 3 пъти и да отключи някой от видовете психоза. Ако няма данни за друг мотив за извършеното престъпно деяние, ако няма данни за съизвършител, друг извършител , подбудител или помощник, в първото ми изречение се съдържа една възможна хипотеза.
  Ще задам само 1 въпрос- на някого случвало ли му се е да се прибере в 19:00ч. от 36часова работа на 36 годишна възраст, и да заспи , без да разбере, след като уж е седнал за малко върху леглото, при това- заедно с обувките? Когато и ако сте били подложени на такова напрежение, само тогава ще разберете онова, което ви пиша...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#8:"logika"]на 36 годишна [/quote]грешка на клавиатурата- на 26 годишна възраст

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  "Защо според нея акушерка преби новородено бебе?"

  Може ли по-малоумен въпрос да бъде зададен, се чудя?

  Fail with honour then succeed by fraud
 11. 11 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тези версии с изперкването ги слушахме достатъчно, сега малко по-екзотични- чие е бебето, и може ли да има поръчка за увреждането му ? Някакъв конфликт между семейството на детето и акушерката, оплаквания, жалби и т.н. ?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 12. 12 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Аз също съм съгласен, че това е отделен инцидент и би било нелепо да се настройва обществото срещу "гилдията". Всички ние сме били поверени на грижите на акушерки и аз лично съм безкрайно признателен на акушерката, която се грижи преди време за съпругата ми и за сина ми, през първите дни от живота му. Агресията към беззащитно дете, и то бебе, е неразбираема, недопустима и неприемлива за всеки нормален човек и мога само силно да се надявам да няма дълготрайни поражения върху малкото човече. Не мисля, че трябва да продължаваме да се занимаваме с тази, която го е направила, има си институции за тази работа.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#8] от "logika":

  Спомням си имах един случай в който за близо 3 денонощия имах 6 часа сън и то не непрекъснати ами половин час тук 1 час там и в добавка литри кафе. Накрая заспах на компютъра докато правех един рапорт и въобще не си спомням как съм си легнал. Умората наистина е жестока, ама не си спомням да съм бил някого.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Инцидентът може да е от претоварване, но не е показателен за гилдията

  То оставаше и да е показателен, ужас. Иначе шапки долу пред тези жени, наистина си обичат професията, то на тази заплата няма как да е за пари де.

 15. 15 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Къде са родителите и какво става там ?

 16. 16 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Е, на тази просто са и платили, за да направи такова нещо. Сега да си носи последствията!

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Гневно

  ''Алианс'' на акушерките?!
  Каквито и купешки имена да си слагате, не можете да промените грубата си същност, която е в основата на тази и други подобни трагедии!

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Първо болницата, а сега и алиансът на акушерките!
  Как всички бързат да се дистанцират и бягат настрани.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Гневно

  [quote#2:"ПАВЛА"]Пак се опира до болезнения проблем с адекватното заплащане...[/quote]

  [quote#5:"роджър"]безволево общество направи така, че лекарите и сестрите, от които зависят здравето и живота, да не получават заплати [/quote]

  [quote#1:"logika"]Не е възможно безпричинно състояние на афект при психически здрав човек.[/quote]

  Стига вече с тези пари и с това заплащане на медиците! Колкото са ниски техните заплата, толкова са ниски и заплатите на милиони други българи, които ходят при тях да се лекуват.
  Не заплащането, а дълбоките грозни пормени, които настъпиха в съзнанието, менталитета и ценностите на българина и неговите медици, са в основата на тези варварски трагедии, които се превърнаха в ежедневие в нашите болници! Хората са гнили отвътре и гнили станаха делата им! Никакви пари не могат да им купят достойнство, съвест и честност! Никакви заплати не могат да им дадат липсващата човечност!

 20. 20 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 886 Неутрално

  И на мен ми направи изключително грозно впечатление, че и по този повод зареваха за пари. Няма елементарно чувство за отговорност, съчувствие, такт, приличие, вкус. Само парата важи. Какво

 21. 21 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  що за ужас е това? не мога да повярвам. това няма оправдание и логично обяснение.

 22. 22 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Аз наистина не мога да си обясня, как може някой да си помисли, че някой нарочно ще посегне на новородено, камо ли да го направи, но явно си живея в измислен свят.
  Кокото до акушерката - сигурен съм че обвиненията за опит за убийство ще отпаднат. Няма как опита да не е осъществен, ако е било опит за убийство. Всъщност възможно е, ако се е намесил някой, но засега не съм чул за свидетел.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#19:"princess_x"]Стига вече с тези пари и с това заплащане на медиците![/quote] Лично аз заради това смених професията си и сега не съжалявам за тази промяна. Не може да един лекар да бъде заставен да бъде търговец, а ако не е търговец- да е изключително ниско заплатен, без полагащото се уважение в обществото. Не приемах това и смених професията си.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"foxa5"]Умората наистина е жестока, ама не си спомням да съм бил някого.[/quote] Но все пак- "Умората наистина е жестока", нали така? А ако е системна? Няма значение- мисля, че разбирате отлично за какво точно става въпрос....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#19] от "princess_x":
  Вие знаете ли какво значи човек да завърши медицина и когато иска да си вземе специалност, да се измени КОРЕННО цялата правна регламентация на лекарската професия+ начина на упражняването й+ заплащането й+ основни положения в нея? Радвайте се, че не знаете!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на mastylo
  mastylo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А всъщност бебето нямаше да плаче, ако беше при майка си и никой нямаше да има бърнаут. И ако раждането у нас беше нормален физиологичен процес, а не медицински проблем нещата щяха да изглеждат много различно... ако, ако...

  They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Журналистите с неадекватните си коментари и с това,вечно да търсят сензацията,направиха цялата гилдия сега да се оправдава.

 28. 28 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#8] от "logika":

  "Ще задам само 1 въпрос- на някого случвало ли му се е да се прибере в 19:00ч. от 36часова работа на 36 годишна възраст, и да заспи , без да разбере, след като уж е седнал за малко върху леглото, при това- заедно с обувките.

  Да. Случвало ми се е. И то след "само" 12 часа, на 30. Единственият пациент, който ми се е случвало да овикам беше колеЖка (не знам каква е тая мода на дамите да им се говори в мъжки род) искаща от мен лечение, което ѝ беше абсолютно противопоказано.
  Не че не ми е идвало да избия зъбите на някого и не че не мога, ама досега все така е ставало, че сме се разбирали с добро.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#28:"rapidfire"]Да. Случвало ми се е. И то след "само" 12 часа, на 30.[/quote]Грешката беше моя- на 26 години- т.е. когато човек е изключително издържлив...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#23] от "logika":

  Първо - уважението, както и заплатата се печели.

  Второ - ако единствената мотивация за един медик са парите, то никакво повишение на заплащането не би променил отношението му към пациентите и работата му по принцип.

  До коментар [#25] от "logika":

  А какво са виновни за всичко това пациентите, та медиците постоянно си го изкарват на тях?

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"princess_x"]Второ - ако единствената мотивация за един медик са парите, [/quote] Вие как ще реагирате, когато да кажем днес професията Ви се уважава, а след 1 месец цялата регламентираща я правна база се промени и Ви задължи от лекар да станете търговец? Това е изключително голяма промяна, свързана с основни икономически промени в една държава. Как да печелите уважение, когато пациентите са недоволни от търговският подход на лекарите и им казват в очите- защо не си смените професията? Да кажем, че живях в интересни времена...Всеки си носи кръста, но сега- от дистанцията на времето преценявам, че правилно съм сменила професията си- има хора, които не могат да пълзят или да се навеждат...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#29] от "logika":

  Е, 4 години не са кой знае каква разлика. На тая възраст бях във върхова форма, само кожа, кости и мускули, терньорът ме наказваше с от 100 лицеви нагоре, за да има ефект и се явявах по състезания.
  Само да поясня, че когато започнах работа, дежурствата ни бяха 36 часови by default.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#30] от "princess_x":

  "Второ - ако единствената мотивация за един медик са парите,"

  Не е единствената, но е една от най-важните.
  Щото в магазина никой не ми прави дискаунт, поради това, че съм лекар.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Като се чустваш "изгорел" вземаш болничен. Особено когато си учител, лекар и прочие работещ с ДЕЦА.
  Не виждам оправдание за тази жена, освен ако не се докаже ПЪЛНА НЕВМЕНЯЕМОСТ В МОМЕНТА НА ДЕЯНИЕТО.

  Не защитавам Софиямед / не виждам що да им крия името пък/, СЪД ДО ДУПКА ЗА ТИЯ НЕЩАСТНИЦИ, но ми направи добро впечателние, че поне до там им е стигнал акъла да сложат камери в отделението. Така ако не друго поне фактите са ясни. Щото на тая Самоковската й фамилойка цял ден се пени по вестниците, че била неспособна да удари, че била го "изтървала"...

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 35. 35 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Гневно

  А това горе дето ми го пишете - АМАН ОТ ЛЕКАРСКА АЛЧНОСТ БЕ, ГЪ...ВЕТЕ ВИ ВСЕ ЗА ПАРИ ОТВОРЕНИ БЕ...
  Айде поне в този момент замълчете.

  КАТО НЕ ТИ СТИГАТ ПАРИТЕ, СМЕНЯШ БОЛНИЦАРА ИЛИ НАПУСКАШ ДЪРЖАВАТА. Никога не бих плюл по емигриращите лекари, макар да знам, че е проблем, напротив защитавам ги.

  Ама когато не ти стигат парите -НЕ УБИВАШ БЕБЕТА ! Хайде всички дето ни е малка заплатата да трепем: клиенти, колеги и т.н.

  СТИГА ГЛУПОСТИ БРЕ !!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 36. 36 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#33:"rapidfire"]Щото в магазина никой не ми прави дискаунт, поради това, че съм лекар.[/quote]

  а трябва ли ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 37. 37 Профил на sardaukar
  sardaukar
  Рейтинг: 233 Неутрално
 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Гневно

  До коментар [#35] от "lonely_ninja":

  Много ти е лесно на тебе. Сменяш, напускаш.
  Ами ако имаш деца, които не искат да напускат баш сега или възрастни родители, или тежко болен в семейството, които не можеш да изоставиш? Или си на възраст колкото тая жена, дето никъде няма да те вземат?
  ВЪВ ВСИЧКИ болници заплатите са едни и същи! И частни и държавни! Поне у нас! Не ти ли е ясно, че разчитат точно на хора, дето нямат възможност да напуснат и ги яздят докато паднат от изтощение, срещу жълти стотинки! Знаеш ли колко медицински работници са умрели от рак и алкохолизъм, или са психясали тотално и завинаги?
  Ти pro bono ли работиш бре, не те е срам?
  Твоят г.з за какво е отворен? Айде да не пиша, че ще ме изтрият! Ще сгрибаш ли за 6-800 лв, колкото най-вероятно е заплатата на тая акушерка?
  Не говорят за пари хората дето са си надвили на масрафа!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Гневно

  До коментар [#36] от "lonely_ninja":

  Не, миличък.
  Трябва да ми плащат достатъчно, за да не ми минават такива мисли!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#38:"rapidfire"]Ти pro bono ли работиш бре, не те е срам? [/quote]

  успокой си емоцията.

  В интересен на истината ме е срам.
  Защото вземам добра заплата (все още) и като знам колко взема един лекар в БГ наистина ме е срам.

  Това, което казвам е много просто, много ясно, много директно - ниската заплата, тежестта на работа, малоумните понякога и агресивни пациенти НЕ Е ОПРАВДАНИЕ за това, което тая (няма да кажа жена, жена на дете няма да посегне) е направила. Не ме интересува, няма да приема доводи, че заради малоумната ни здравна система една детенце новородено трябва да е оскатено за цял живот.

  Сега разбра ли ме ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 41. 41 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има нещо гнило в цялата тази работа! Как може да се бие пеленаче на четири дена?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK