Асоциации осъдиха сензационното медийно отразяване на насилието над новородено

Снимката е архивна.

© Анелия Николова

Снимката е архивна.Асоциацията на европейските журналисти - България и обединението на граждански организации "Национална мрежа за децата" осъдиха сензационния начин, по който медии съобщиха за случая на насилие над новородено и разкриването на неговата самоличност. Скоро след информацията за криминалния инцидент, медии назоваха името на бебето, а днес публикуваха и кадри, за които се твърди, че са от видеокамери в болницата. На тях се вижда акушерка до бебешкото легълце с новородено.


"Намираме за крайно смущаващо публикуването в средствата за масова информация на кадри от охранителните видеокамери в болницата, особено в комбинация със заглавия като "Акушерка смаза от бой бебе (Ексклузивни снимки)", заявяват от организациите.


Те припомнят, че в Етичния кодекс на българските медии, който е подписан от някои от медиите, които разпространиха кадрите, има ангажимент журналистите да не засилват мъката на близките на жертвите на престъпления. Документът обръща специално внимание и на правата на децата, като гласи "Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления".
Правата на най-малките са защитени и от Закона за закрила на детето, според който разкриването на данни за дете, жертва на насилие, не може да става без съгласието на неговите родители или законни представители. "Съмняваме се, че такова съгласие е било потърсено, преди публикуването на кадрите" казват от организациите.


"Наличието на обществен интерес не сваля отговорността на медиите на първо място да поставят интересите на детето и на близките му, пострадали от престъпление и да предават информацията, с която разполагат, едва след като са се убедили, че няма да засилят мъката им", се казва още в съобщението.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Боже! Каква етика в бг медии. Всичко е за шибан рейтинг. И пари.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  медиите са най-голямата мафия.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  не само медиите, а и работодателите на акушерката с безразсъдните си изказвания се самопоканиха на съдебни дела. А къде къде по-интересно е да се обсъди въпроса за обезщетението, което болницата би трябвало да изплати на семейството на пострадалото..

  Който първи прекрачи границата, губи.
 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Българските журналя са лешояди!
  .. да не каже ....яди.. (нещо друго)!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#3] от "aeiou":

  що осъдят болницата, ама другия път... собственика си е виден партиен перач, вижда се дори и без много да се задълбава в инфото за него... тва видео откъде дойде?

 6. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  ,,...Те припомнят, че в Етичния кодекс на българските медии, който е подписан от някои от медиите, които разпространиха кадрите, има ангажимент журналистите да не засилват мъката на близките на жертвите на престъпления....,,

  И който от никой не се спазва

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Кой пусна пръв новината?
  И другите да не изостанат....

 8. 8 Профил на it
  it
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Старо журналистически правило: "Ако куче ухапе човек - не е новина, виж ако човек ухапе куче - това вече е".

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Подобни случки за нашите медии действат като наркотик, не могат да спрат да го обсъждат, като че ли с това помагат на някого.
  Направо изпитват някакво садо- мазохистично удоволствие и въобще не мислят за семейството на детето, както и за семейството на аклушерката, което няма вина за постъпката на майката.

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#7:"xmm"]Кой пусна[/quote]
  Гледаш сходните коментари в три различни сайта и е ясно

 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Абе хайде холан и етика. Хайде и ние малко да разбираме от етика. Тук не става дума за изнасилено дете на което ако му напишеш името може да му се смеят в училище. Нито става дума за малолетен престъпник че да му пазим името за да не му разбием бъдещето. Дали ще се знае името на детето или не в този случай не е толкова важно.
  Името на сестрата не бива да се публикува защото някой виджеланти може да я освитка преди дори да има съд. Нека всичко си мине през съда и да се реши.
  Но защо пък да не се публикува видеото? Това е доказателство което всички можем да видим. Защо полицията не го е взела като веществено доказателство? Или е трудно нашите мильовци и това да се сетят? По-добре в тази шибана държава да се публикува веднага за да не се окаже че в съдебната система на Красьо Черния записът е изчезнал. Нямам им доверие за 2 стотинки на тези мерзавци в съда.
  Особено ако собственика на болницата е някой дебелосерко партайгеносе - забравяте за какъвто и да е съд или обезщетение.
  Да се молим детето да е без сериозни увреждания. Ако му има нещо родителите му ще трябва да си го гледат и никой нито ще им помогне нито ще им съчуства.

  До момента 5 статии с тъпотии! Как няма една статия в която лекуващия лекар да каже какво е състоянието на детето, на майката. Къде е изявлението на разседващия прокурор? Къде е изявлението на Шефа на болницата? ма не да ми казва че е шокиран капута му тъп! Всички сме шокирани! Да каже колко часа е работила акушерката, кой е бил на смяна - колко човека на колко бебета. Да каже поне какво ще направи че това никога повече да не се повтори.
  Седнали да ми се лигавят че са шокирани и че медиите не били етични. Абе понякога си мисля че в тази държава няма един човек с повече от завършен 6ти клас. Начело с читателя на Винету и културтргера му.

  California Über Alles
 12. 12 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В бяла държава досега цялото ръководство на болницата щеше да е подало колективно оставка, а ако бяха в Япония, и харакири щяха да си направят. Щяха да последват обвинения и за крайно неморалното отразяване на една такава трагедия в медиите и там да хвръкнат доста глави. Семейството на лудата щеше да се е отказало публично от нея. Само в БГ всеки си прехвърля топката и се оправдава с 36 часови смени.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 13. 13 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Българските медии в 99% от случаите, произвеждат логорея, спам и жълтня. Истинската журналистика е унищожена на 9 септември 1944 год и от тогава та до днес, има само едно - пропагандистика.
  В по-ново време се добавят и пошла комерсиалност, заедно с невероятна професионална мърлящина. "Грамотното" списване на Дневник е един от примерите.......

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  То наистина стана прекалено.Все пак това детенце има и близки,които страдат.

 15. 15 Профил на chlamydia
  chlamydia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Крайно скандално е изнасянето на детайли наистина!

 16. 16 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Нашите медии по принцип отразяват всички гнусни престъпления като сензация. Само не разбрах, защо родителите ги няма никъде.

 17. 17 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поведението и е скандално. Не искам такива неща повече !

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4165 Разстроено

  Хайде да помислим възможен ли е обективен съд след тази медийна лавина когато тълпата иска кръв, а отделни съфорумци приканват бащата да убие "лудата". Ех, мъка.....

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 727 Неутрално

  То медийното отразяване да е проблема в случая - с мед да го намажеш.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  А стига бе,ма и такава асоциациа ли имаме бе,че и "Национална мрежа за децата",ко ли пък ший туй страшно нещо.Какви защитници имало в България,какви асоциации.

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има известен резон,но все пак е по-важна ИСТИНАТА!

  Tony
 22. 22 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Добре де, защо не публикувате списък с тези медии?

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Къде са СЕМ и пожизненият му председател г-н Папионков ?

 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  В България повечето "медии" всъщност са отходни канали захранвани от някогашната ДС.

 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Освен всичко друго медийното отразяване, коментарите по форумите, епитетите, с които бе наречена акушерката, НАЛИВАТ ВОДА В МЕЛНИЦАТА НА АДВОКАТИТЕ Й !

  Един от любимите адвокатски прийоми се нарича " враждебна и предубедена обществено- медийна среда".

  Само с това могат да отлагат делото колкото си искат.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#11:"Pontif А"]Абе понякога си мисля че в тази държава няма един човек с повече от завършен 6ти клас. Начело с читателя на Винету и културтргера му. [/quote]
  Ами рибата се вмирисва откъм главата.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да си призная, стана ми много гадно, когато прочетох за този случай. Но и доста по-гадно ми стана като започнаха да ми го навират в очите всички. Не само медиите. Я си кажете честно, не го ли споделиха в социалните мрежи (и по-конкретно фейсбук) поне 20 ваши познати с възмутени и заканващи се постове. Така че медиите ни, май са просто отражение на обществото, в което живеем. То иска хляб и зрелища, като няма хляб поне зрелища в изобилие, че да не мисли, за хляб.

  До коментар [#26] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Има една малка разлика. Рибата не си избира сама главата, а там от където ние си избираме глави, май всички се оказват вмирисани. Така че, според мен не там ни е проблемът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK