Здравното министерство започна проверка в болницата с пострадалото бебе

Здравният министър Петър Москов

© Юлия Лазарова

Здравният министър Петър МосковЗдравното министерство е назначило проверка в частната болница "Софиямед", където акушерка нанесе побой над новородено дете. Това научи "Дневник" от ресорния министър Петър Москов. 


Москов, който е анестезиолог по професия, коментира, че му е трудно да разбере какво се е случило, за да се стигне до инцидента и очаква за това да се произнесат компетентните органи - прокуратурата и специфичните медицински експерти. 


Подчерта обаче, че лекарската професията е такава - свързана с нощен, а понякога - с извънреден и непредвиден труд. "Понякога просто така се случва, някой не издържа психически или физически", допълни министърът, като допълни, че синдромът на "емоционалното прегаряне" е широко срещан сред лекарите, медицинските сестри и акушерките и че срещу него няма лек. "По-скоро трябва да се търсят решения от гледна точка на урегулиране на възнагражденията на всички, които работят там, това е и  една от целите ни", коментира той.


"Доброто, ако може да има добро в такава ситуация, е, че реакцията по веригата на колегите е била добра. И моята информация от сутринта е, че  детето е вън от опасност за живота. Надявам се това да продължи да е така", каза Петър Москов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "емоционалното прегаряне" е широко срещан сред лекарите, медицинските сестри и акушерките и че срещу него няма лек. "По-скоро трябва да се търсят решения от гледна точка на урегулиране на възнагражденията на всички, които работят там, това е и една от целите ни", коментира той.
  Това е невярно. Burn out се лекува г-н министър! Само да можеха да ви чуят европейските лекари какви ги говорителлл
  И сега какво, ако им оправите заплащането ще решите проблема ли? Този синдром не се проявява мигновено. Има достатъчно дълъг период преди това с изразени симптоми в поведението. И съм напълно убедена, че колегите и са забелязвали нещо нередно, но никой не е обърнал внимание.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 2. 2 Профил на kortess
  kortess
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това дете има ли си родители, те какво казват по въпроса? Или е излишно да питам.

 3. 3 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Абе това дете родители няма ли си?
  Мен лично ми се струва нещо гнило в цялата тая ситуация - акушерката това, болницата онова, министерството нам-си-какво... И дума няма никъде за родителите?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 4. 4 Профил на it
  it
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Със сигурност е налице поне едно нарушение - сестрата е работила 12 часа дневна смяна, след което е продължила още 12 часа нощна смяна - нещо, което е забранено по кодекса на труда. От тук - кой е правил графикът й за работа, кой е завеждащия на отделение, който го е подписал, кой е специалиста по труда, който го е утвърдил и т.н. Това само като начало, де...

 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#2] от "kortess":

  От вчера ме гложди тоз въпрос.
  Иначе чак при братовчедките на разни убийци ходят журналята, ама в тоя случай се мълчи...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#4] от "it":

  "Със сигурност е налице поне едно нарушение - сестрата е работила 12 часа дневна смяна, след което е продължила още 12 часа нощна смяна - нещо, което е забранено по кодекса на труда. "

  Да, забранено е. Но много от колегите и аз в предпочитат да са 24 часа на работа, след което 2 дни да почиват.
  Няма по изтощителен график от една седмица дневани 12 часови дежурства, особено за дамите, които в къщи продължават и с домашните ангажименти, след което имат време само за 4-5 часа сън и отново са на работа.
  Законът е спазен, но човекът е 10 пъти повече уморен.
  Лошото е че най-вероятно въпросното 24 часово дежурство е било предшествано от точно такава серия.
  Ако някой ме пита мене, 24 часовите дежурства трябва да бъдат разрешени, но само ако след това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са последвани от най-малко 48 часа почивка.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#3:"Athanatos"]Абе това дете родители няма ли си?
  Мен лично ми се струва нещо гнило в цялата тая ситуация - акушерката това, болницата онова, министерството нам-си-какво... И дума няма никъде за родителите? [/quote]
  В ситуация на живот и смърт ти очакваш да ти дадат специална пресконференция, за да ти кажат какво мислят? Надявам се поне родителите да не бъдат обезпокоявани в такъв момент.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Добре де - в цялата болница има дежурна една акушерка.
  Друг медицински персонал няма ли?!Камерите кой ги гледа?
  Ами ако акушерката припадне кой ще разбере?

 9. 9 Профил на chitatel7
  chitatel7
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така е в БГ-няма акушерки -няма сестри-няма лекари и по-зле ще става

 10. 10 Профил на it
  it
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "rapidfire":
  Това, което на теб ти е удобно, е едната страна на въпроса. Другата страна са болните, за които трябва да се грижиш (ако си лекар). Много ми е интересно колко ще си адекватен в 4 часа през нощта, след 20-часова работа. А иначе, на някой може да му харесва да работи 72 часа и след това да почива една седмица...

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"it"]сестрата е работила 12 часа дневна смяна, след което е продължила още 12 часа нощна смяна - нещо, което е забранено по кодекса на труда. От тук - кой е правил графикът й за работа, кой е завеждащия на отделение, който го е подписал, кой е специалиста по труда, който го е утвърдил и т.н. [/quote]
  Може сама да е поискала тези две дежурства едно след друго- замествала е колега, защото после се събират почивни дни и може да отдели повече внимание на децата си. Доколкото разбрах, акушерката има 2 деца и е единствен родител. Ако не съм права - моля, поправете ме за децата и за родителството.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Ще отнемете ли лиценза на болницата?
  а ЩЕ ПРЕКРАТИТЕ ЛИ ДОГХОВОРЪТ НА БОЛНИЦАТА С КАСАТА?
  А ще последвате ли румънския пример, здравната каса да НЕ финансира частни лечебни заведения?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  [quote#11:"logika"]Може сама да е поискала тези две дежурства едно след друго- замествала е колега, защото после се събират почивни дни и може да отдели повече внимание на децата си.[/quote]
  Тя може да иска много неща, но е ЗАБРАНЕНО полагането на повече от 12 часа.
  Тези приказки за 24 ч смени колко са удобни... са за дежурни служби ,длъжности...където има условия за почивка.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  [quote#11:"logika"]Може сама да е поискала тези две дежурства едно след друго[/quote]

  Би трябвало да няма право....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"chichka"]Тя може да иска много неща, но е ЗАБРАНЕНО полагането на повече от 12 часа. [/quote] Разбира се. Може да има още една мотивация- заплащането при извънреден труд. 17ти срещу 18ти се пада нощта на петък срещу събота, точно преди 1 седмица. Както и да е - има ПИСМЕНИ официални документи, от чието съдържание може безспорно да се установи как се е случило така, че акушерката да е поела 24 часово дежурство -т.е. да е сляла две последователни дежурства, всяко по 12 часа.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...„Преди случката тя е гушкала другите бебета. Мисля, че тя не е съзнавала, какво прави. При синдрома на прегряването човек изпада в някаква дълбока депресия и понякога е там, а всъщност го няма и не можеш да предвидиш неговите реакции. Има и състояние, наречено „амок”, при което те избива на лудост за кратко време. След това хората не си спомнят, какво са правили. Това допускам аз”, уточни Станка Маркова. Тя обясни, че акушерката пътува от Самоков и работи по 24 часа. „Вторият много важен фактор е, че в интензивните отделения, каквато е клиниката, нощем трябва да има двама служители, защото всичко може да се случи с единият. Там се поддържа животът, има деца, които са 800 грама и техните уреди се следят. Това не е дежурство, в което можеш да си подремнеш. Това е дежурство, в което вниманието ти е ангажирано непрекъснато”, посочи Маркова. Тя отбеляза, че в болницата дежурните служители не са били двама, както би трябвало да бъде по стандарт.."
  http://www.focus-news.net/news/2015/04/24/2055398/stanka-markova-sluchayat-v-umbal-sofiyamed-e-tolkova-uzhasen-che-dori-i-vav-filmite-na-uzhasite-takav-syuzhet-ne-se-izpolzva.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Е как издържа психически при другите бебета,а при това се отключва агресия?
  Абе я една по-обстойна проверка,че дори от половинчатите новини са доста......неточни.

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  До коментар [#1] от "Кремена":

  жената е вдовица с две деца, съмнявам се че би могла да си го позволи... а и той не говори точно в този смисъл

 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#11:"logika"] и може да отдели повече внимание на децата си. Доколкото разбрах, акушерката има 2 деца и е единствен родител. Ако не съм права - моля, поправете ме за децата и за родителството.[/quote]
  Права си, но децата ѝ са големи.
  Моми за женене.
  Биха искали внимание от батковци, не от майка си.
  В профила ѝ във ФБ има снимка на щерките.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Лежах септември в тази болница и всичко със сестрите беше наред, но ако наистина на смяна е имало само една акушерка - това е абсолютна безотговорност на болницата, акушерката няма да я коментирам .

 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#19] от "Athanatos":
  Благодаря. Не бях потърсила инфо, и сега виждам, че сте прав- наистина децата й са големи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#2] от "kortess":

  По медиите ясно си личи, че им се насажда комплекс за вина, възможно е и да им е купено мълчанието, а може просто хората да не искат да предизвикват съдбата, след като изглежда слепият случай така зло е посочил детето им.

 23. 23 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1433 Разстроено

  Тъй де, доброто на здравеопазването ни е, че все още има живи. Тоя сладур да не чака да стане министър на животоопазването.

  От идиоти отговор не чакам
 24. 24 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Внимайте много с частните болници. Там стремежа за печалба тепърва ще прави много фалове и ще продължава източванията.

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#15:"logika"]съдържание може безспорно да се установи как се е случило така, че акушерката да е поела 24 часово дежурство -т.е. да е сляла две [/quote]
  Не поемаш-нареждат ти. В спешното сък карала и 36 часова смяна.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Закриите половината болници.Тогава ще има персонал за останалите и няма да се налага да работят по 24 часа.

 27. 27 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 654 Гневно

  Закривай болницата !Това което видях е нечовешко-направо се чудя как това бебенце е живо !Тая ....нямам думи как да я нарека трябва да бъде съдена не за опит, а направо за убийство !Дано все пак бебенцето се възстанови и дано няма последствия !Като във филм на ужасите.. ..каквито и да са причините за действията и , тая ... не заслужава да живее ! За родителите непременно психолог - ако преудолеят шока!

 28. 28 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Хора, и аз може би, като много други, имах неблагоразумието да попревъртя видеото с насилието над бебето (това е точноият израз, превъртах го, ужасно е за гледане, не знам кой би издържал да го гледа) което още се чудя, кой и как разреши да се пусне из нета ...
  Моля се, някой да излезе да каже, видеото е монтаж, това не е бебе а кукла, ужас, какво ли си мечтая и аз ... ужасно е, нямам думи, то мърда, едва ли е кукла, какво ли се е случило на тази жена, зада постъпи така, но болницата да го крие и да увърта е 10о пъти по-лошо, за затваряне са, само защото са се опитали да го покрият

 29. 29 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално
 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално


  Москов да не оправдава ръководството - някой не издържал, щял да гледа заплатите....

  Пълно разследване на ръководството за натоварването на работещите - дежурства, почивки, сем. положение и т.н.... Ще се стигне до грозна картинка.

  Москов, нещо се огъваш май, а...

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Само че случаят НЕ Е ЧАСТЕН!!! Трябва по най спешен начин да се приема закон за задължителна почивка от 2 дни след всяко осем часово нощно дежурство. Дори да искаш да работиш по 24 или 36 часа да не можеш да го направиш под страх от санкция ЗАТВОР. Всяко живо или неживо на този свят се уморява и има нужда от почивка, от време за възстановяване. Ха да видим сега КОЙ Е ДОПУСНАЛ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ДОПУСКА 24 И 36 ЧАСОВИ ДЕЖУЛСТВА. Със 100% сигурност, на всички трябва да е ясно, че нощният труд е изключително увреждащ и човек се нуждае от продължително време за възстановяване! ТЪПАНАРИ!

 32. 32 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "it":

  Болницата е от обръча от фирми ДПС.
  София Мед, Пловдив Мед, болница Здраве и ред други са на д-р Тиков от Пазарджик, който е поставено лице на ДПС.

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#10] от "it":

  "Много ми е интересно колко ще си адекватен в 4 часа през нощта, след 20-часова работа."

  Досататъчно за да го спася.
  Проверенно.
  Но виж след една седмица 12 часови дневни дежурства без една 24 часова почивка между тях, никой не е адекватен вече, въпреки че законът е спазен перфектно.
  И това е проверено.
  И не е въпросът какво ми е удобно НА МЕНЕ, а какво е доказано, че върши работа.
  Защото ако живееш в Люлин N a работиш в Токуда или Окръжна болница и ползваш градски транспорт, както вече ти казах 1 седмица по 12 часа дневни ще ти е.е бойната слава.
  Ама много обичам хора, които не са дали едно дежурство в живота си да ми образуват някакви изречения!
  Важно е да се спазва духът на закона, а не буквата му!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Понякога просто така се случва, някой не издържа психически или физически", допълни министърът

  МОЛЯ!!!???!

  Я моля някой да вземе да го подсети този, че в момента не практикуващ лекар, а МИНИСТЪР С МАНДАТ ОТ НАРОДА!!!

  За този случай от него най-малко очакваме да ни води лекции за бърн-аут-синдрома!!!

  Да вземе да си влезе в качеството на министър!!! Иначе най-добре да излезе от това качество, ама много бързо!!!

  ОТ НЕГО СЕ ИСКА- НЕ ДА ИМИТИРА ДЕЙНОСТ ПО РЕДОВНИЯ ШАБЛОН- "НАЗНАЧИХМЕ ТАМ ПРОВЕРКА", А ДА ВЛЕЗНЕ ДО ДЪНО В ПРОБЛЕМАТИКАТА И ИЗЛЕЗНЕ С КОНКРЕТНИ МЕРКИ ЧРЕЗ КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ ПОДОБНИ БРУТАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПОД БЯЛАТА ПРЕСТИЛКА!!

  В ТОВА ЧИСЛО
  - ДА СИ ПРОМЕНИ САМ НАРЕДБИТЕ И ДА ВКАРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ ПСИХО-ТЕСТОВЕ ЗА ПОДОБЕН ПЕРСОНАЛ В БОЛНИЦИТЕ;
  - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРОВЕРКИ ПО БОЛНИЦИТЕ "ЗА БИЧЕНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИ СМЕНИ В ПАКЕТ"; + ДА ОТКРИЕ ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР, НА КОЙТО ДА СЕ СИГНАЛИЗИРА ПРИ СЪМНЕНИЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е БИЛО ОТ ПОДОБЕН РОД;
  - ДА НАЗНАЧИ ЕДНА РАБОТНА ГРУПА, КОЯТО ДА ОБОБЩИ КАКВИ СА ПРАКТИКИТЕ В "БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ", В ТОВА ЧИСЛО, ЧЕ БЕБЕТО СИ ОСТАВА "ЗАЛЕПЕНО ЗА МАЙКАТА ДО ИЗПИСВАНЕТО И" И ДА ВЪВЕДЕ ТЕЗИ ПРАКТИКИ В ПАРОДИЯТА НИ ЗДРАВНА СИСТЕМА, КОЯТО УЖ ИМАМЕ В МОМЕНТА!!!

  ТОЗИ ОСЪЗНАВА ЛИ, ЧЕ МАСОВО И НАЙ-МНОГО ОЧАКВАМЕ ДА СЕ РАЗМЪРДА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ТАЯ ДЪРЖАВА!??
  АКО МУ ТРЯБВА ГРЪБ ПРЕД ОЛИГАРСИТЕ- ФАРМАЦЕФТИ И ЛЕКАРСКИ МАФИИ- НЕ Е КАЗАЛ- НЕ СМЕ ИЗЛЕЗЛИ НА УЛИЦАТА!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK