Болницата, в която е удряно бебето, е проверявана 11 пъти от май 2012 г. след жалби на пациенти

Болницата, в която е удряно бебето, е проверявана 11 пъти от май 2012 г. след жалби на пациенти

© УМБАЛ "Софиямед"Избори 2022

Столичната болница "Софиямед", чиято служителка Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на бебе на 4 дни, е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г. Това съобщиха за от Изпълнителната агенция "Медицински одит" за Би Ти Ви.


По данни на държавното обвинения по време на нощно дежурство в 02 часа на 18 април Емилия Ковачева, която е била и дневна смяна и е продължила дежурството, "е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето".


В четвъртък вечерта, след като информацията за инцидента бе огласена публично, от болницата съобщиха, че акушерката е уволнена, а "Софиямед" първа е съобщила за инцидента. Според информацията на болница "Токуда" обаче, където бебето е било транспортирано в тежко състояние с черепно-мозъчна травма, твърдят, че те са подали сигнала до прокуратурата.
"Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ "Софиямед" категорично осъжда криминалното деяние на акушерката. За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него", се казва в изявлението на болницата.


Все още тече проверката на Агенция "Медицински одит" по този случай.


"Всички жалби досега са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, като последната е от март 2015 г.", сочи статистиката на контролния орган.


Три от проверките са извършени в клиниката на "Софиямед", една – в Спешното отделение и шест - в самата болница – в хирургичното отделение, в неврохирургията и в акушеро-гинекологичното отделение.


Извършена е и една планова проверка, касаеща "Управление, дейност, структура и организация на медицинското обслужване в лечебното заведение". Констатирани са нарушения по стандартите "Клинична лаборатория", "Анестезиология и реанимация", "Неврохирургия" , "Нервни болести" и нарушение на "Икономическите права на пациента", посочват от изпълнителната агенция "Медицински одит" пред Би Ти Ви. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK