Според съда обвинението на акушерката трябва да е нанясане на тежка телесна повреда, обяви адвокатът й

Емилия Ковачева на път към съдебната зала

© Георги Кожухаров

Емилия Ковачева на път към съдебната залаСофийският градски съд прие вчера, че няма основание за повдигане на обвинение на акушерката Емилия Ковачева в опит за умишлено убийство на 4-дневно дете и го е заменил с това за причинена тежка телесна повреда. Това обяви пред Би Ти Ви адвокатът на Ковачева - Владислав Янев. За това престъпление наказанието е до 15 години затвор.


Той посочи, че е имало данни, които сочели, че обвинението не трябва да бъде за опит за убийство, тъй като няма умисъл за убийство, не са извършени и действия, целящи убийство на детето. Но след медийните атаки прокуратурата съвсем неоснователно е повдигнала обвинение за опит за убийство. Вчера съдът формулира обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, манипулациите вече започват да се реализират, добави адвокатът на Емилия Ковачева.


В събота съдът остави Ковачева за постоянно в ареста.
Защитникът на акушерката обяви, че тя е в много тежка криза и изживява всичко изключително болезнено. Не съзнава и няма ясен спомен какво е станало. Предполагам, че е отключен психологически синдром, добави той. По думите му тя е била в края на 24-часово дежурство и периодът от 2 до 4 часа сутринта е най-трудният период за всеки, който е работил на смени.


Слабо казано преумора, това са нечовешки условия, аз съм дълбоко изумен как в XXI век в столица на европейска държава е възможно някой да работи 24 часа, и то такава отговорна работа, възмути се Владислав Янев. Отделен е и юридическият аспект колко законно е това, допълни той.


Според защитата й Ковачева дори и да е удряла детето, не нейните удари са причина за черепно-мозъчната травма на 4-дневното бебе. "Отокът също се появява по-късно – около 10 часа. Ако ударите са приключили в 3 часа, а при проверката в 7 часа лекарката не установява никакви отоци и удари, не е възможно счупването на череп да остане без следи толкова дълго време", заяви адвокат Янев. "Твърдя, че за това, в което е обвинена, няма категорични данни, че е извършено от нея. Ако тя е причинила удар, довел до счупване на черепа, отокът щеше да се появи много по-рано", подчерта още той.


По думите му на Емилия Ковачева все още не е изготвена психологична експертиза. "Към момента има изключително повърхностна психологическа справка, дори не смеят да я нарекат експертиза – в стресова ситуация, без близки и без адвокат, да правиш психологическа експертиза е безумно", коментира той.


Според адвоката заради медийното отразяване на случая се размиват отговорността и обстоятелствата. Трябва да се акцентира върху важните обществено значими въпроси – никой не ме попита какво е довело до това, как се стига до това положение при наличието на толкова контролни органи, какво е състоянието в други болници, коментира още Янев.


Той съобщи, че е получил SMS с обвинение, че е "адвокат на дявол". "Стига се до манипулиране на общественото мнение и се възпрепятства обективното становище. Аз съм адвокат, за да защитавам законни права, а не уродливи тези. Адвокат, който е тръгнал да защитава някое лице, натоварено с обществен негативизъм, не бива да се заклеймява", настоя Владислав Янев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK