Съдии напомнят на ВСС, че за лошото управление на СГС има виновни

Владимира Янева беше отстранена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради разработката "Червеи"

© Анелия Николова

Владимира Янева беше отстранена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради разработката "Червеи"Съдии от Софийски градски съд (СГС) се обръщат към Висшия съдебен съвет с призив да довърши работата си по проверката на управлението на институцията и им напомнят, че за проблемите, посочени от тях и установени в доклад, има виновни.


В писмо, подписано от 27 съдии и внесено в петък, магистратите анализират изводите от проверката, която кадровият орган на Темида назначи, и обръщат внимание, че в доклада липсват изводи за причините за множеството посочени проблеми и нарушения в администрирането на дейността на съда от страна на председателя му Владимира Янева и нейните заместници. Магистратите ще дадат пресконференция по повод писмото в сряда, 29 април.


"Проблемите, с които Ви сезирахме, са от особена важност. Не само за нашия съд. Те са с принципен характер, защото по същината си касаят дължимото добро, ефективно и прозрачно управление на различните съдебни органи, от което зависи и качеството на правосъдието. Затова "случаят СГС" съвсем не се ограничава до конкретния съд", пишат съдиите. 
Проверката в СГС започна, след като на два пъти съдии, подкрепени от свои колеги и от други съдилища, писаха на ВСС с настояване да бъде проверено как се управлява най-големият окръжен съд в страната. Повод за писмата им бяха скандалите около случайното разпределение на делата (и конкретно липсващият протокол от делото за КТБ), както и случаят "Белведере". Магистратите бяха подкрепени и от дипломати от страни от Европейския съюз, които призоваха съдиите, които искат реформа, да бъдат чути.


След като съдиите изнесоха скандални данни за начина, по който Владимира Янева и нейните заместници управляват съда, ВСС реши специална комисия, включваща всички съдии в състава на съвета, да проверят СГС. Проверката приключи преди около месец, като докладът потвърждаваше изнесеното от съдиите, но не посочваше виновните за това състояние. Междувременно Янева беше временно отстранена и подаде оставка като председател, след като срещу нея започна разследване по случая "Червеи", по което тя още няма обвинение. Останалите й заместници един по един подадоха оставки, след като ВСС определи съдията от ВКС Владимир Йорданов за и.д. председател. По предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу Янева и нейните заместнички Богдана Желявска и Петя Крънчева започнаха дисциплинарни производства.


Магистратите пишат сега до ВСС, че "случаят СГС" се нуждае от ясно и убедително разрешение. "Такова, от което да е видно, че в съдебната система има нулева толерантност към лоши и порочни управленски практики. Това на първо място изисква точното им идентифициране като такива, и на следващо – прилагане на адекватен подход за търсене на отговорност от лицата, които са ги прилагали. В противен случай се дава твърде негативен сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол, както за магистратите, така и за широката общественост."


Съдиите напомнят, че двама от членовете на ВСС (Лозан Панов и Галя Георгиева) са призовали колегите си при представянето на доклада проверката да бъде финализирана в контекста на възможното реализиране на дисциплинарна отговорност на отговорните от управлението на съда за установените нарушения.


"Тази задача е основно Ваша и ние очакваме да я реализирате. Не ни е известно да са предприети конкретни действия от страна на ВСС от втори април до настоящия момент освен във връзка с предложението, но направено от председателя на ВКС, въз основа на което е било образувано дисциплинарно производство срещу заместник-председателя и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева. Обръщаме се към Вас за пореден път с искане да предприемете логичните стъпки, следващи от изнесената в доклада информация, защото само по този начин ще се постигне и превантивен ефект, насочен към недопускането на подобни практики и от други ръководни екипи в органите на съдебната власт", пишат още магистратите.      


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  То, виновни има, ама дали ще ги открият ... надали!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Гневно

  Как ще ви чуят, когато ушите им, са запушени с тлъсти зависимости!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има виновни,сега са в пералнята.Я Параванов какъв чистичък излезе!

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Обнадежден съм след тази новина че имаме в България свестни съдии. Дано свестните да се наложат над крадливите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2181 Гневно

  ВСС, часовникът звъни настойчиво, събуди се!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 786 Неутрално

  еее те пък сега съдиите...че ние от 1944 насам практикуваме вината винаги да е колективна а само успехите индивидуални, ББ ни го показва от телевизорите всеки ден...

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Има ли нужда от коментар ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Човек все си мисли, че и безочието има граници, но търтеите във ВСС непрекъснато ни доказват, че може още.
  Дори си мисля, че може и да е за добре, защото с такова инатене, може да предизвикат истински трусове и респективно до промени.
  Ще дойде момента в който ние, които има плащаме цялата сметка, ще ни дойде до гуша и просто ще ги изхвърлим от топлите им места , като мръсни котета.

 9. 9 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Капка надежда в смрадливото езеро

 10. 10 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 217 Гневно

  В България отговорност НЕ се носи
  и за това е виновен САМО съдът!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#5:"дедо Андро"]ВСС, часовникът звъни настойчиво, събуди се!!![/quote]
  Те са будни и трескаво мислят, как да замажат гафовете, защото и те са от виновните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  никой не е виновен бе ,съдиите винаги са прави и това е , няма значение ,че държавата е прецаканата , докато не започнат да носят отговорност за фалшиви и неправилни решения с личната си заплата и възможността да се отстраняват от системата за неправилни решения няма да се оправи

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2181 Весело

  До коментар [#11] от "lz2":

  Да, ама той освен че звъни, не спира да цъка, τα πάντα ρέει - времето си тече, а на тях неминуемо им изтича.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2181 Весело

  До коментар [#11] от "lz2":


  [quote#11:"lz2"]и трескаво мислят, как да замажат гафовете, защото и те са от виновните! [/quote]

  Което ми напомни вица за пословично мързеливите черногорци "Добро јутро, радни народе Црне Горе! Дванаест је сати." (Добро утро на трудовия народ на Черна Гора. Часът е 12).

  Само че при ВСС не става въпрос за мързел, а именно за това, което посочвате Вие.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3091 Любопитно

  ВСС и прокуратурата протакат и чакат да забравим? Какво стана с червеите? Какво става с Бисеров?

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За да не работи съдебната система като хората са виновни политиците и конституцията. В съдебната система на следвоенна Германия до 80-те години са работили хитлеристките съдии и тя е работила много по-добре от нашата, защото съдиите са съдили според законите, а тези явно са били читави.

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 470 Неутрално
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  А да видим кои са виновни.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Я бе...! Съдиите очакват самия ВСС, да признае вината си! И като как ще да стане тая работа? Кой може да ги принуди, да посочат виновните? Точно така..., никой!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Нарушения има,виновни не са открити.

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Е , много искат тези съдиии..
  Цацата сега мисли ..Трябва да мисли :)
  Ще мисли бавно , славно и задълбчено,
  съобразно с НЕГОВИТЕ ЛИЧНИ интереси :))

  BIG AL
 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Магистратите пишат сега до ВСС, че "случаят СГС" се нуждае от ясно и убедително разрешение"

  ВСС няма нито желание, нито потенциал да разследва когото и да е и да стигне до някакво адекватно решение. Мафията не може да разследва сама себе си

 23. 23 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 814 Гневно

  Подаването на оставка и отстраняване от длъжност са пример на задкулисно управление и неформално замазване на проблеми, защото не се налагат реални наказания съобразно носената отговорност.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK