Консултативният съвет започна с очакване за заздравяване на отбраната

Консултативният съвет започна с очакване за заздравяване на отбраната

© Юлия ЛазароваКонсултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента Росен Плевнелиев на тема "Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност" започна заседанието си. На влизане участници очертаха очакванията си за заздравяването на армията и намирането на повече пари за отбрана.


"България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност", заяви пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от "Фокус". Той изрази надежда, че България ще може да разпредели бюджета си, така че да не е въпрос на заем. "Но България има нужда да повиши своята отбранителна способност, за да обезпечи националната си сигурност. Сегашните ситуации са очевидни за всеки български гражданин", добави Кънев.


По повод исканията за оставка на министъра на отбраната Николай Ненчев, който е лидер на БЗНС - част от Реформаторския блок, Кънев отказа да коментира. "Не виждам причина да влизам в този тон. Реформаторският блок организира привържениците си в защита на своите програми и реформи. Наистина не виждам смисъл да влизам в един подчертан лош тон", допълни той.
Същевременно пред сградата на президентството са се събрали граждани в подкрепа на Ненчев. Те носят плакати и транспаранти, на които пише: "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация" и "Стоп на кремълската агресия".


Армията кара на последни издихания, заяви на влизане съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му разходите за отбрана не стигат. "Само тази година бюджетът за отбрана е със 70 млн. по-малко", заяви той и допълни, че през следващите години също се предвижда намаляване на бюджета. Каракачанов даде за пример всички тези експерименти – съкращаване на състава на въоръжените сили и закупуване на техниката. "Тези фрегати за какво са ни? Дайте да ги дадем на Министерството на транспорта да правят туристически круизи или армията трябва да бъде закрита и да остане почетната рота да марширува, да посреща президента, или трябва да помислим сериозно за армията", каза още Каракачанов.


Според него ситуацията е изключително сериозна. На въпрос какво сме получили от НАТО за това, че сме лоялен партньор, Каракачанов отговори: "Предимно потупване по рамото, ценни напътствия и предвиждане за по-леки бюджети."


Проблемите в отбранителния сектор са хронични и се задълбочават, коментира зам.-председателят на комисията по отбрана и депутат от ДПС Янко Янков пред радио "Фокус". По думите му днешният Консултативен съвет за национална сигурност при президента ще бъде изключително важен и свързан с въпроси за модернизиране на армията.


"Съветът ще бъде свързан с възможностите в страната в условията на изключителен финансов дефицит, на лошо състояние на публичните финанси, да отделя достатъчно средства за модернизиране на армията, за осигуряване на отбранителния сектор с достатъчно консумативи, за възможността всички наши офицери, сержанти, войници, които са във въоръжените сили на страната, да изпълняват качествено, ефективно задачите си по отбраната на страната, а и също така по-пълноценната ни и ефективна реализация в колективната сигурност на НАТО", посочи Янков. Той каза още, че се е запознал с доклада, който ще бъде представен на днешния консултативен съвет, като впечатление правят новите подходи, които показват развитие на експертизата в отбранителния сектор.


Пред участниците в съвета министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад на тема "Състояние на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие". В събота той обяви, че ще представи девет инвестиционни проекта за модернизация на Българската армия за около 4 млрд. лева. Не казвам, че те трябва да бъдат извадени точно сега.


На консултациите при президента присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и  съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK